Citron & vaniljfudge

I natt jobbar jag sista natten innan det är dags för en lång weekend i Kristianstad. Hela YH-familjen kommer samlas för att motta Gesällbrev i Konserthuset, efterföljt av 3-rätters och sen utgång!
Min mamma har lärt mig många saker genom åren.. men en sak som sitter inpräntat i ryggmärgen är det att man ska "städa och göra fint innan man åker bort. Då är det mycket trevligare att komma hem..." Ja mamma det är regel snarare än ett undantag att jag städar hela lägenheten innan jag åker bort eller hem för den delen..
Dessutom har hon ju helt rätt (Som vanligt..) hur skönt är det inte att komma hem och bara dumpa alla saker man hade med i en hög i hallen och ha fint i resten av lägenheten? Tack mamma!
En annan sak min kloka mor sagt mig är att jag bör se till att sova innan jobbet inatt för till helgen blir det inte mycket av den varan... Rätt igen.. dock har jag inte detta helt inpräntat än ;) Ska bara! Ska bara!
Men det är hög tid att sova nu.. Ska bara! Dela med mig av ett recept jag trixade ihop idag :D Sorry mamma men när du får en smakbit kommer du förstå varför jag inte kan låta bli att dela med mig av det, nu.. innan jag ska säga god natt.
Jag är sådan att om jag provar ett recept och det blir bra. Då sätter min hjärna igång direkt och pumpar fram idéer på hur man kan ändra lite och få fram nåt nytt. Ser jag i det läget något i köket som skulle kunna funka. Ja då provar jag! Denna gång handlar det om den fudge jag delade förut. De hade billiga citroner på Ica i helgen och jag köpte därför ett gäng.. (Säkert bra att ha) När jag såg dem ville jag göra något med citronsmak. Citron och vit choklad? Ja det är gott.. Fudge med citron och vit choklad?! Ja! ännu bättre. Så jag satte igång. När man använder vit choklad behöver man använda mer för att få samma konsistens som mörk. Jag kom på att jag faktiskt hade några riktigt fina tahitivaniljstänger som bara skräpade i skåpet. Citron, vit choklad & VANILJ! Tada!
Koka koka koka...
Muuuums!
Här får ni receptet!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Citron & vaniljfudge
3 dl grädde
2 dl strösocker
1 dl rörsocker
1 dl sirap
50 g smör
1 citron (skalet)
½ citron (saften)
1 vaniljstång (Dela på mitten på längden och skrapa ur fröna, låt frön och skal koka med)
180 g vit choklad
Hacka den vita chokladen. 
Koka allt utom chokladen till 124 grader (STOOOR Kastrull!)
Plocka upp vaniljstången.
Rör ner chokladen.
Häll upp i en form 20*20 cm.
låt stelna och skär sedan upp i bitar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Slutresultatet :P

Visst ser det gott ut med prickarna av vanilj?

Ny favorit kanske?
Lycka till allesammans!
Bachelor Girl – Permission To Shine
♥Dalkullan

Anistryffel

Det finns nog ingen som missat att Julen är i antågande? Här i den kungliga huvudstaden är gator och torg vackert pyntade med ljus och glitter. NK har i år igen enastående skyltfönster och ja.. julbakningen är i full gång.
På jobbet är det hysteri på saffransbullar/längder och vi i personalen har vårt egna hemliga lilla lager med julmust :P
Årets Julklapp är i år 2011 en matkasse.. Inte riktigt vad jag önskar.. men tja kanske är någon där ute som vill ha det med?
Det som toppar min personliga önskelista just för tillfället är en vit jul. Jag vill ha snö, massor med snö. firar man jul i Dalarna är det obligatoriskt med snö ;) Så du väderguden! Om du läser detta, ge oss högar av fluffig, mjuk fin vit snö. Rimfrost på grenarna och några småtrevliga minusgrader. Tack på förhand!
I övrigt önskar jag mig att få 3 mysiga dagar hemma i Dalarna, god mat, familj, släkt och vänner, eld i kakelugnen, en skidtur kanske? jugodis och massa trevligt <3
Vad är viktigast för dig på julen? Maten? Sällskapet? Vädret? Presenterna? Kombinationen av alla?
Här följer en serie bilder från Julen 2010. Enjoy!
Detta är det jag talar om!! Fast kanske inte -32 när man vaknar på julaftonsmorgonen?

Det julgodis jag hann med 2010 :P

Ett fruset ögonblick!

Familjefoto! (Jag är bakom kameran) &... Ja han där bak till Vänster.. Det är min (då) 13 åriga lillebror ;)

Långbord med släkten ♥

Lite tokigheter med mina älskade syskon... JA! GÄRNA! (Mamma se int så nervös ut! de har, tro det eller ej, koll på sina långa spjångliga lekamen!)
aja nu är det snart dags för nattbagaren att sova :) men jag känner att nu hungrar efter nya läckra recept? Tänk det var väl det jag trodde ;)
Då får jag klämma fram med ett! hmmm.. beslutsångest?! Jajamen :P Vad säger ni om en dundergod anistryffel? Det får det bli. tamtadamtamtam *trumvirvel*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Anistryffel
175 g mörk choklad
1- 1½ tsk
1 dl grädde
3/4 dl mörkt (eller ljust) muskovadosocker
2 msk smör
Hacka chokladen fint.
Stöt anisen i en mortel.
Koka upp allt utom chokladen.
Häll över den hackade chokladen.
Blanda försiktigt till chokladen smält.
Låt svalna.
Ställ i kylen
när den stelnat så den går att gröpa ur med en sked, gör det och rulla till kulor.
Ställ kulorna i frys minst 40 min och doppa i smält choklad. (Eller låt vila svalt till dagen därpå och doppa i tempererad choklad.. För tempereringsråd.. följ DENNA länken. Följ SAMMA länk för att ta del av ett recept på en fantastiskt god tranbärstryffel)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
nu är klockan 15:37 och jag tänker värma min vetekudde, ta på myskläder och krypa ner under täcket och sova. 22:15 är det uppstigning för att ta sig mot jobbet för ännu en natts bakning.
Tack alla läsare! Ni som delar med er av Dalkullan på facebbok ska ha extra tack!
Ett fång röda rosor till er!

Bilder på Julgodis

Eftersom jag inte lyckades få mer än 2 timmars sömn innan jag åkte till jobbet till 00:00 inatt kände jag att de 8 ½ timmars bakning jag gjorde på jobbet idag (natt) får räcka. (JA! Hör och häpna! Jag sa ju det ;))
Jag har därför inte gjort annat än shoppat lite prylar för kommande godistillverkingnar och fotograferat lite av det jag hittils gjort. Passade på nu när det inte regnade och det var ljust ute så jag kunde vara på balkongen. Jag hoppas dessa bilder ska inspirera er till att rusa iväg till köket och julpyssla.
Är det många av er som har snö? Här i Kungliga huvudstaden lyser den med sin frånvaro.. Det är Snart december och jag har ännu inte sett säsongens första snöflinga!! Trist må jag säga :/
Knäck

Vad heter blommorna på bilden? Jag minns inte! Kan det vara ranunkel?

Ischoklad, hjärtan på snören och julkulor :D

Visst blir det fint när man tar kort i dagsljus och inte bara med blixt och "innelampor"

Knäckklubbor, Saffranstryffel, knäck, ischoklad och chokladfudge!

Fina fatet jag hittat i matboden hemma hos min kära farmor ♥

Stjärnanis och kanelstänger! Kom med kryddor som utstrålar Jul mer än dom ;) aa nejlikor då möjligen.
Nu börjar det bli "sent" för en nattbagare så jag ska göra mig klar för att sova. tror jag ska hoppa av tunnelbanan i Liljeholmen i morgon och springa de 11 kilometrarna hem därifrån.. Jag behöver det!
Peter Jöback – Jag kommer hem igen till jul
♥Dalkullan



(del:2) Traditionella europeiska julbakverk

Vasilopitta (St Basils Cake)

St Basil är ett helgon som hyllas i Cypern och Grekland den 1:a januari.

På nyårsafton, strax före midnatt, släcker man ner alla lampor och ljus under en minut som en symbol för det nya årets gryning. Man önskar varandra ett gott nytt år och seda skär man upp St Basils Cake.

När kakan skäres upp skär man först en bit till St Basil själv (snacka om att han får mycket kaka om alla Cyprioter och Greker gör detta?!!), sedan fortsätter man med en bit till var och en i familjen. Sedan får alla husdjur varsin bit. Den sista och även största är för alla fattiga i världen.

I kakan bakas ett guldmynt in och den som får det i sin bit sägs ska få ett lyckligt och framgångsrikt år.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vasilopitta-St Basils Cake

240 g osaltat smör

5 st äggvitor

5 st äggulor

500 g mjöl

1 tsk bakpulver

2,4 dl socker

1,2 dl mjölk

1,2 dl apelsinjuice

rivet skal av 1 apelsin

florsocker

osaltade mandlar, skållade och delade på hälften

1 st mynt

 

Rör smör och socker smidigt, tillsätt sedan gulorna en i taget under vispning.

Fortsätt vispa och tillsätt mjölken och apelsinjuicen lite i taget.

Vispa äggvitorna till maräng och vänd ner i smörmixen.

Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal och vänd försiktigt ner det i smeten.

Häll upp i en rund bakform och baka i 175 grader ca 60 min.

Låt kakan stå 5-10 min innan den stjälps upp på ett fat för att svalna helt.

Peta in myntet i botten på kakan.

Täck den svalnade kakan med florsocker och skriv det nya året i mitten med mandlarna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

När jag till mitt projektarbete hade provsmakningen fick denna kakan följande betyg:

"Nostalgitripp"

"Söt och god"

"Ordinär"

Min personliga åsikt var att den kändes en aning tråkig(fick inte myntet :P) men trots det var den god..

♥Dalkullan

 

 

 

 

 

 

 


Chokladfudge

Detta receptet fick jag av bästa Elin förra helgen. När vi gjorde det fick vi lära oss (den svåra vägen) att Använd en mycket större kastrull än du först tror räcker!!! Det växer nåt enormt när det kokar :P
Annars är det inte så bökigt att göra.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chokladfudge        ca 60 st
50 g smör
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk choklad
Koka upp alla ingredienser utom chokladen.
Låt koka (STOR kastrull!) till 124 grader.
Tillsätt chokladen och rör till den smält.
Häll upp i en form 20*20 cm
Låt kallna och skär i bitar.
Förvara kallt.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♥Dalkullan

11-11-26

Hej hallå STOPP! vart har tiden tagit vägen?! I morgon är det 1:a advent.. det var så nyss mars.
Det var nyss vi samlades på baksidan vid kyrkan och lade grunden till sommarens bränna och pluggade till gesällbrevsteorin. Det där med pluggande kanske inte blev så mycket av med... MEN! På fredag ska vi trots det motta våra Gesällbrev. 16 st Bagare och konditor gesäller.
För 5 månader sedan skiljdes vi åt. Ett tårfyllt farväl och sen tog vi alla vårt pick och pack och for iväg från Skåne till respektive jobb. Några av alla dessa underbara människor har jag träffat någon enstaka gång sen dess, endel flera och en var min Sambo under sommaren övriga har jag enbart haft kontakt med på Facebook.
Jag är för tillfället oerhört kluven. En del av mig vill bara tillbax, inte bara för en helg utan ett år till. Vara i skolan 7 dagar i veckan och baka. Festa vid kyrkan på helgerna och bara umgås med de människor som kommit att stärka mitt självförtroende och gjort mig till den jag är. En annan del av mig vill bara fortsätta framåt. Utforska världen genom mitt fantastiska yrke. Jag är nog för feg fortfarande för att fullt ut släppa taget och hoppa ut i framtiden...
Det är som min dröm om att flyga(hoppa?) fallskärm... jag vill så oerhört gärna men jag har ingen aning om jag skulle våga ta steget ut.
Det är på gott och ont mitt liv bara består av bakning.. Vad arbetar jag med? Bagare.. Vad gör jag på fritiden? bakar.. Vilka är mina vänner?Bagare
Jag får förvisso göra det jag älskar men vad missar jag? Nä helt ärligt.. Missar jag något är det nog värt det!
För annars tvivlar jag på att jag skulle ta mig ur sängen 22:00 för att åka och jobba för att i samma sekund jag går från jobbet ta mig till ett närliggande bageri för att spana in sortimentet och sedan genast planera för vad jag ska baka när jag kommer hem. (idag har det blivit ischoklad, fudge & hallonkola).
Men åter till framtiden... det lät lite tokigt må jag säga.. åter? jaja det jag vet om framtiden är följande:
Måndag-Torsdag Nattjobb.
Torsdag-Söndag Skåne <3
Måndag-Fredag Nattjobb
sedan eftermiddagsskift fram till Jul.
I januari ska det renoveras på jobbet och ungefär så långt vet jag..
En underbar vän sa till mig idag att man ska se framåt och inte bakåt.. det tänker jag göra och då ser jag att nu är det dags för en dusch och sedan en film innan jag ska sova.
Sen som ett bevis på det jag sa om att mitt liv handlar om enbart en sak... i morgon ska jag på Stockholms bagare och konditorers adventsmys/bagarmöte. träffa likasinnade. Det blir skoj :D
Ha det bäst och kolla in igen i morgon så får du ett recept på fudge som är tokenkel och lika god.
Miley Cyrus – The Climb Lyssna noga på texten.. sammanfattar nog rätt bra.
♥Dalkullan

Ischoklad

Idag är det en månad kvar till jul och 3 dagars ledighet hemma i Dalarna.
Igår eftermiddag hade vi pepparkaksbakning på jobbet, glögg, julmusik, pepparkakor, saffransbullar och fantastisk stämmning... regn i luften utanför fönstret men det var så mörkt att det syntes inte ;)
När Julen nu börjar närma sig (med stormsteg..) är det julgodis som upptar en stor del av mina baktankar utanför jobbet. Var och införskaffade fler plåtburkar för förvaring i förrgår. Jag har ett rejält lager med choklad, nötter, socker, sirap, smör och grädde ser jag oxå till att ha hemma när andan faller på och jag kokar en tryffel.
Just idag tänkte jag dock dela med mig av en klassiker, ischoklad. Jag personligen har ingen vidare bra relation till ischoklad.. men kom på varför så sent som förra året! Den Ischoklad jag tidigare inmundigat har så gott som alltid varit gjord på blockchoklad.. som inte ens får kallas choklad för den har för låg kakaohalt.. Jag köper därför aldrig block utan choklad choklad från godishyllan istället. Eller från jobb/praktik/skola.
Förra året när jag då skulle ge ischokladen en sista chans, gjorde jag den med choklad. Den blev ingen sensation mer än så tillvida att jag åt och kunde uppskatta den ;)
Kort och gott.. det finns inga genvägar till gott julgodis! 
Här är receptet!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ischoklad
50 g cocosfett
100 g mörk choklad
Smält cocosfettet och lägg i chokladen.
Låt smälta, blanda och häll upp i folieformar.
Låt stelna.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nu ska jag snart åka till jobbet och baka lite :) I morgon börjar vi med vörtbrödet på jobbet! Och på lördag börjar mitt nattskift igen.. 00:00 natt till Lördag.
Om en vecka far jag ner till Skåne för att motta Gesällbrev och träffa hela underbara klassen!!
♥Dalkullan

Nov. 20, 2011

Efter en mysig helg i Lidköping sitter jag nu på tåget norrut igen. Det är fruktansvärt vad fort helgerna rullar förbi! (veckorna med för den delen)

Vi har däremot hunnit med en hel del oxå, när jag kom fram i fredags blev det promenad hem till Elin och mys i soffan innan vi gick och lade oss. Snackade jag vet inte hur länge innan vi sov.

En lugn morgon och sen gick vi och hämtade upp två supersöta voffsingar, Harry och Sune. Med varsin hund i koppel traskade vi vidare in till stan. En runda på marknaden, förbi Elins jobb och kikade lite. Vi var in på Lyckliga Lisa.. en fin liten inredningsbutik där jag hade velat köpa.. typ... allt!?! Vi gick runt bland alla fina prylar en stund och dreglade innan vi gick hemåt. Vi bestämde oss för att äta tomtegröt till Lunch och sen baka lite :) In och handlade vad vi behövde och fort hem.

Medan gröten och chokladfudgen kokade spelade vi lite kinaschack och yatzy.

Fudgen var inte det enda vi slängde ihop.. vi hann med ryska tebollar och dumlekakor oxå!

Resten av kvällen fortsatte med soffhäng och smaskande ;) Provsmakade praliner från Elins jobb (muuuuums!) åt Klyftpotatis och lövbiff, med beasås :P och provsmak på det vi gjort på eftermiddagen.

 

Idag söndag har vi återigen varit hundvakter, bara Sune denna gången.

Direkt efter frukost åkte vi mot Grästorp. Till Elins hemma hemma. Märit och Lennart bjöd på hemmagjort. Paj, glass och flädersaft! Fantastiskt gott. Gick lite husesyn i ett underbart fint hus. Måste säga att det köket är mycket likt mitt drömkök!

När vi fikat gick jag och Elin en sväng med Sune som hade vissa svårigheter med att hålla tätt.. Sen gick vi till Hönshuset. 30 000 höns.. visst Elin du har rätt det luktade men inte värre än man klarar av, uppväxt med höns som husdjur som man är ;) Men så många höns på en gång.. det var första gången.

Nu måste jag reklama lite oxå! Glassen som vi åt, var Märits egengjorda glass. Gjord på ägg från egna gården. Den vi åt var vanilj och i övrigt görs en hel mängd goda varianter. Den finns till försäljning på gården och hos vissa återförsäljare. Jag kan rekommendera ett besök på hemsidan och gilla på facebook för att se nyheter!

 

 

Nu till veckan som kommer är det sista veckan jag jobbar eftermiddag. 10-18. Sen är det dags för en ny omgång natt! 01-08. Det kommer faktiskt bli otroligt kul med natt igen. Man får en lite märklig dygnsrytm men när man bor själv är det inga problem. Såhär på vintern är det bara under nattperioderna man får dagsljus. Om ni förstår hur jag menar ;) Det börjar ljusna när man åker hem och så mörknar det när det är dags att sova vid 4. Perfekt!

Men först är det eftermiddag som gäller! Bullsnurrande och på onsdag pepparkakor i mängder.. vi ska då försöka baka allt vad pepparkakor heter. Stora och små, hjärtan och grisar, gubbar och gummor. Alla ska dessutom pikeras med kristyr.

Nu håller batteriet på att ta slut här.. men återkommer! Urusel internet täckning är det oxå.. får väl se om jag kan få iväg inlägget över huvud taget.. Det gick inte förräns nu... i Katrineholm :P

♥Dalkullan


Knäck

Nu sitter Dalkullan på tåget mot Skövde, där blir det att byta till bussen vidare mot Lidköping. En weekend med Elin!
På jobbet har julen på allvar börjat förberedas. Pepparkakor, saffransbullar, saffranslängder, mjuk kaka med saffran och frukt, mjuk pepparkaka med glasyr... jösses.. massa gott och det är en dryg månad kvar innan det är jul. Undra hur länge det kommer dröja innan man tröttnar på alla smakprov (läs: allt ätande)? För nu till en början är det ju fantastiskt! Tänk er det här: "kommer in på jobbet som vanligt möts man av glada -God morgon!! från höger och vänster. man går och byter om och sedan sätter man igång och snurrar kardemummabullar. plöttsligt står man med en saffranskaka under näsan.. -Prova och säg vad du tycker!? Man smakar och mmmmmm vad underbart! Ger feedback typ -Hur vore det om man bakade lite mindre, lite mindre frukt? Återgår till bullarna och en liten stund senare kommer Wictor inspringande med en liten mjuk pepparkaka med glasyr.. Jag, Roger och Wictor glufsar i oss den stackars kakan utan någon som helst respekt, den smälter på tungan och ja.. kvar blir bara smulor. Undertiden bakas saffransbullar i ugnen och den doft som sprider sig i bageriet när plåtarna åker ut ur stenugnen! Oh my! Vad underbart! Att bara nypa en bulle direkt från plåten och ta en tugga medför skållad tunga, men det är SÅ värt det :P
Med Owe Törnqvist(?ja faktiskt..) på högsta volym fortsätter bullsnurrandet med saffransbullar.
Vi får hem de nya knivarna som rengör valsarna i kavlingsmaskinen de monteras i och vi fortsätter vår fredag.. bullsnurrande, levain, pepparkakor, chokladmazariner & längder.
Allt gick fantastiskt snabbt och smärtfritt, musiken byttes någonstans på vägen till den vanliga fredagsmusiken på Valhallabageriet.. Skrillex, LMFAO mfl. Härliga arbetskamrater, en hel del skratt och snabba ryck gjorde att vi 17:00 var färdiga att gå hem :D för min del innebar det en timme tidigare. Tackar!
Efter snabbt ombyte och ett hejdå till butiksersonalen följde jag med på en spontantur till Wallmans. En tur in i köket med saffransbullar, hälsade på alla i personalen, in och såg hela restaurangen där de höll på med dukningen för kvällens show. riktigt fint ställe måste jag säga! Dit levererar i bröd ;)
Nu sitter jag som sagt på tåget och har varvat ner.
Tänkte dela med mig av gårdagens upplevelse i köket. Skulle koka knäck, hade gjort i ordning tidigare med formar och började mäta upp allt. Jag brukar alltid koka den för hård (eller aldeles för lös) och hade bestämt mig för att nu skulle den bli perfekt! jag kokar den till 123 grader och gör ett första kulprov, för lös. 124, lös. 125, mja lite lös. 127, nu snart men liite till.. 130, top notch!! Perfekt, fort av plattan och upp i ett halvlitersmått för att sedan hälla i formarna. Häller i den första... pofff! det är som det skulle varit bakpulver i botten.. det bubblar till om knäcken! Jag tänker att jaja jag har kanske råkat spilla i något.. häller i nästa... pofff! likadant. provar en till. Poff! Det här känns inge bra.. vad är det i dessa formar egentligen?!?! Jag köpte dem för nån vecka sedan på IKEA för de var så kanonfina och då vill jag jiu använda dom. Som tur är har jag alltid ett lager med diverse formar hemma och där fanns "vanliga" knäckformar. det blev att snabbt som ögat peta upp dom på skärbrädan och hälla upp knäcken. Mitt i cirkusen ringde mamma och pappa så med telefonen mellan axeln och örat häller jag upp knäcken. Jag gör 3 klubbor oxå, bara för att :) När knäcken fått kallna blev den just så som jag var ute efter. tillräckligt hård för att man ska få av papperet men inte så hård att man får en dyr tandläkarräkning eller går runt med knäck i tänderna ett halvår.
Nu ska jag därför antingen per mail eller telefon ta kontakt med IKEA och fråga vad i hela fridens dagar de har behandlat sina formar med?!?! Återkommer med svar när jag vet. Tills dess skulle jag avråda från användning av de formarna... läskigt!
Nu till receptet!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Knäck
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
Koka till 130 grader
Häll upp i formar. (Vill man kan man strö på hackad mandel eller kanske krossade polkagrisar på toppen)
Låt kallna.
Muuuums!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tog visst inga bilder på vare sig den bubbliga eller den "riktiga" knäcken.. får återkomma med det!
♥Dalkullan
Kolla in detta klippet! Underbar låt och fantastiska bilder :D Jag längtar efter snö och rimfrost!
http://www.youtube.com/watch?v=VAuEUQrh-8w&feature=related

Saffranstryffel

Nu har jag dragit igång!
Tillverkningen av årets julgodis har dragit igång :) Kokade tryffel igår kväll och imorse innan jobbet gjorde jag klart dem.
På jobbet har vi börjat lite smått med julbaket oxå.. idag gjorde vi saffransbiscotti och en halv kyl är fylld med pepparkaksdeg, på onsdag ska ev. ALLA(!) pepparkakor göras. 5 veckor kvar till Jul och veckorna går galet fort!
Idag hade jag tänkt koka knäck.. men det får bli en annan dag. I morgon kanske jag gör det innan jobbet :P
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Saffranstryffel
450 g vit choklad
1 pkt saffran
1 dl grädde
2 msk honung
30 g smör
Hacka chokladen fint.
Stöt saffran med lite socker och blanda med grädden.
koka upp och häll över chokladen.
Tillsätt honungen och smöret och mixa slätt med stavmixer.
Häll upp i form klädd med papper.
Låt stå över natten och stelna (rumstemp)
Skär i kuber. doppa kuberna i florsocker och sikta bort överflödet.
Vill man kan man rulla kuberna till kulor istället och sedan doppa i florsocker.
Dags att skära upp tryffeln

En hel väldig massa gotter :P

Kan det bli mycket bättre?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Nu är det hög tid att krypa ner under täcket och sova!
God natt
♥Dalkullan

14/11 1928 (2011)

För flera månader sedan fick jag en kartong från mormor, den hade hon ropat in på en auktion till mig och den innehöll massor av gamla kokböcker och en gulnad halvtrasig anteckningsbok. Fick syn på den idag och såg att andra noteringen var idag för 83 år sedan :) Överst på första sidan står "Skolkökskursen den 13-11-1928"
Hela boken (häftet) är fylld med massa olika recept, skrivna på svårtydd gammal skrivstil men läser man några gånger kan man tyda vad där står.
Åter till 14/11. År 1928 åt man idag "Kokt torsk sås å potatis. 2 kg torsk, vatten, salt. Sås: 2 msk margarin, 4 msk mjöl, 4 dl fiskspad, 4 dl mjölk, ppr (peppar?), salt, 1 ägg. Potatis 2 liter" Efterrätt var "Havrevälling med Plommon"
Låter inte detta smarrigt?
Om vi hoppar 83 år framåt till idag så hamnar vi i Stockholm och min lägenhet. Jag blev för en stund sedan informerad om att det är Världens bästa måndag Dessutom har jag tydligen Världens bästa yrke.. Jag måste nog delvis hålla med dig där Kim! Men det betyder inte att man inte behöver göra annat ibland! Jag har tillexempel bestämt att på fredag åker jag till Lidköping direkt efter jobbet för en weekend med Världens bästa Elin ♥


Det senaste receptet jag delade med mig av var ett recept på hallontryffel, kan bara tala om att det satte igång mina julgodis ideér ;) Nu sitter jag som bäst och funderar på hur jag skulle kunna transportera min marmorskiva MODELL SVINTUNG! till huvudstaden. Inser att även om jag skulle få den till Stockholm skulle jag inte få plats med den i mitt kök :/ Såå hur ska jag nu hinna med alla saker jag vill göra till jul?!?! Tveksam om jag kommer åka till Dalarna igen före 23:e December och då är det ju liksom redan dags att trycka i sig massa onyttigheter.

Men detta kommer inte hindra mig från att pyssla och jag kommer naturligtvis dela med mig av fram- och motgång. Mja iallafall framgång!

 

Har ni några önskemål vad gäller julgodis, kakor mm?

Min egna lilla önskelista lyder som följer:

Knäck (ingen jul utan massor med knäck!)

Hallontryffel (Egentligen mammas önskan)

Kanel och vaniljstryffel (Syrrans favorit, åtminstonde förra året)

Fönsterkakor (har länge tänkt prova men aldrig kommit mig för)

Karameller (Kräver marmorskivan...)

Pepparkakor (och pepparkaksgrissini!! )

Fudge (i många varianter.. har några idéer)

Tranbärstryffel (Seriöst finns det någon godare?!)

Saffransbiscotti (busenkla och kanonfina med hela mandlar i)

Saffranstryffel (behöver jag säga mer?)

Kola (Vill göra en god hallonkola eller kanske passionskola, och såklart salt kola!)

 

Jag tror ni hajar.. jag har måånga ideer!

 

Jag har vissa ideer vad gäller designen här på bloggen oxå men vi får se om jag kan fixa det...

♥Dalkullan


Överraskning och Farsdag!

Nu har en helg passerat igen. Vad jag har gjort? Började med att jobba natten till lördag sedan överraskade jag familjen med att helt plötsligt dyka upp hemma ;)
Bestämde mig på fredagskvällen att jag skulle åka hem och överraska eftersom det är Fars dag och allt.
Bokade en sista minutenbiljett till 09:45 lördag morgon. Förvarnade syrran om att jag skulle dyka upp och bad henne möta mig vid rälsbussen.
08:50 gick jag från jobbet igår  och tog tunnelbanan till T-centralen. Sprang upp till hötorget och inhandlade en bukett till Far och sedan gick jag till Centralen.. Väl inne på Pressbyrån, där jag skulle köpa lite matsäck, ringde Brorsan hemifrån... "kommer du hem idag Linn?!?!" ""Näää tyvärr Emil det blir för jobbigt i och med att jag jobbade i natt.."" "Synd"  Haha om han bara visste.. Jag hoppades att samtalet skulle vara slut där innan något skulle avslöja vart jag befann mig och innan det var dags för tåget att gå. Men! som vanligt måste hela familjen få ställa samma frågor så Emil skickade över luren till pappa.. Jag fick dra samma lögner igen om hur trött jag var och att jag bara skulle åka HEM och sova.. Vilket egentligen var sant.. Jag åkte Hem Hem och jag sov faktiskt lite på tåget :P
Tåget höll tiden och 12:05 kom jag fram till Borlänge, in och köpte en sallad (Tack Malin! Supergod!!). På rälsbussen mötte jag en gammal klasskompis :) Vi åt vår mat och snackade en stund sedan sov vi ikapp :P
Lovisa mötte sedan mig och vi gick till Erikshjälpen för att köpa en lämplig outfit till kvällens 50-tals Disco.
En fin promenad genom dimman hem och sedan var det dags för första överraskningen! Jag kröp utmed väggen under köksfönstret innanför vilket pappa satt... klumpig som jag var där i rabatten lyckades jag skrapa utmed hela väggen, oops! När jag kom in tog jag buketten och gick in i köket "Grattis på fars dag!!" "Taack! Nämen va e de du?! Haha det ante mig" (Alltid lika skoj med överraskningar)
Lillebror stod ute i ladan och pysslade med en egengjord kniv, jag går in och Heej brorsan! Men hallå! du skulle inte komma hem! små surt kommer han fram och man får en kram och världens leende.
Mamma var i Snöån på sportprylsbytardag, Lo och jag tog bilen dit för att hämta henne ;) Mamma var nog den som blev mest paff fast hon samtidigt var den enda som faktiskt trodde jag ev. skulle dyka upp.
Eftermiddagen ägnades åt förberedelser för kvällen och fika :D På kvällen var det Disco!
Idag Uppvaktade vi pappa med frukost på sängen och sedan efter en stunds wii-spelande åkte vi till Morfar. Grattis på fars dag!!
Nu har jag hamnat i Borlänge hos moster och Micke och ska sova här inatt innan jag drar hem till huvudstaden och jobbet i morgon bitti :)
.
Nu är det mat :P
♥Dalkullan

Hallontryffel

På facebook kom det fram önskemål på en god tryffel utan spritsmak.. något jag naturligtvis mer än gärna delar med mig av.. har en hel väldig massa recept men en av favoriterna alla kategorier är Hallontryffeln med mörk choklad. Gör du den på egenplockade skogshallon blir den himmelsk! Gjorde den första gången till jul för två år sen och de gick åt som smör i solsken.. tror jag gjorde totalt 4x detta receptet på en månad det året :P
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hallontryffel
125 g Mörk choklad
125 g Mjölkchoklad
75 g hallonpuré **
75 g socker
50 g smör
3½ msk grädde
ca 200g mörk choklad att rulla i
kakao att rulla i
Finhacka de båda chokladsorterna och lägg ner i en skål.
koka upp hallonpuré, socker och grädde.
Häll över chokladen och låt stå en minut.
Mixa slätt med en stavmixer, avsluta med att mixa ner smöret.
Häll upp din tryffel på ett fat och ställ in i kylen för att stelna.
Ta med en tesked och klicka tryffel på en bricka, kyl igen.
Rulla klickarna till kulor och ställ i kyl medan du smälter choklad att rulla i.
(Är du tuff nog att temperera chokladen finns här beskrivning...temperering av choklad... annars går det bra ändå om du håller dem kylda.Följer du länken finns dessutom ett recept på en annan god tryffel..)
Rulla i chokladen och sedan direkt i kakaopulver (kan vara bra att vara två..)
I boken där receptet finns hade jag en liten post it lapp med följande meddelande:
" Hallontryffel
  • Kanongod men blanda ut kakaon med florsocker
  • God med blåbär istället för hallon oxå"
Där under står dessutom föjande recept på hallonpuré**
100g hallon
10 g socker
mixas och passeras genom en sil.
På bilden är hallontryffeln de mörka kulorna längst fram och de är rullade i rosafärgat strösocker (socker och en droppe karamellfärg blandas i en liten påse)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♥Dalkullan
Är i valet och kvalet huruvida jag ska ta och åka hem till Dalarna på lördag morgon när jag jobbat klart.. och hur jag ska göra nästa helg.. ska man kanske försöka åka till finaste vännen Elin tro? Det lär nog visa sig hur det blir :P

Halvnyttig filmjölkslimpa

Nötter, torkad frukt och fröer ingredienser man inte ska underskatta. faktum är att jag är helsåld på bröd som innehåller dessa :P Det får gärna vara mer gotter än bröd..^
Häromdagen fick jag för mig att prova göra nån snaskig filmjölkslimpa med högvis av nyttigheter..
Igår gick jag och skulle handla för ett sådant bak.. men glömmer FIL!?! Så idag börjar jag med att springa och köpa en liter fil medan ugnen blir varm.
Det fiffiga med detta brödet är att man bara kastar ner alla ingredienser i en bunke, blandar ordentligt och sedan tippar allt i en form, skjuts in i ugn! 1½ - 2 timmar i ugnen och sedan vänta till nästa dag och du har ett formidabelt gott (halv)nyttigt bröd.
Eftersom det innehåller sirap och torkad frukt är det inte riktigt välkommet under kategorin "nyttigt". Men vad gör väl det?! Det är gott åtminstone.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Halvnyttig filmjölkslimpa
½ dl rågkross
1 dl ljummet vatten
3 ½ dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
1 dl sirap
3/4 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
½ dl torkade tranbär
½ dl linfrön
½ dl hasselnötter
½ dl valnötter
½ dl torkade aprikoser (klipp mindre bitar)
5 dl fil
Häll det ljumma vattnet över rågkrosset och låt stå 30 min.
Slå på ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser, inkluive rågkross.
Häll upp i en inoljad form (1,5 liter)
Strö över lite frön och sikta på lite mjöl.
Grädda i 1½ - 2 timmar. (kolla gärna med en termometer.. är det 98-99 grader inne i brödet är det klart)
Vira in brödet i en bakduk och låt vila i minst 5 timmar ( Gärna till dagen därpå) så det får sätta sig ordentligt.
Lycka till med bakningen allesammans!
Tipsa gärna nära och kära om dalkullansbaktankar.blogg.se !
♥ Dalkullan

Chokladbollar

En gammal klassiker man aldrig kan få nog av ;) som i många andra fall föredrar jag dock smeten framför den färdiga produkten.

~~~~~~~CHOKLADBOLLAR~~~~~~

100 g smör
1dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3dl havregryn
2 msk kaffe (alt. Kallt vatten)

Rör smöret med socker och vaniljsocker tills det är ordentligt poröst vitfluffigt.
Blanda i övriga ingredienser.
Se till att det blandas ordentligt.
(smörklumpar är bland det tråkigaste som finns)
Forma smeten till små eller stora bollar.
Rulla dem i kokos eller pärlsocker.

En annan variant som ofta förekommer på konditorier är att du kyler bollarna (utan kokos eller pärl )
Rulla sedan bollarna mellan fingrarna i lite smält god mörk choklad och sedan i den garnering du vill. Det ger längre hållbarhet. ( kanske onödigt med tanke på att de snart tar slut men det blir gott oxå!)


Lycka till!

Dalkullan


RSS 2.0