Årskrönika 2012

Wow vad fort detta år 2012 har gått! Det är därför dags för en sammanfattning. En sammanfattning av mitt 2012. Mitt år kan sammanfattas med 7 bokstäver, ett ynkligt litet ord, det jag verkligen brinner för.. b-a-k-n-i-n-g. 
 
Det sades i vissa kretsar att detta år skulle bli det år då jorden ska gå under.. Inte gjorde den väl det?
 
Januari:

Mitt 2012 började i ett myllrande Slussen. Vid tolvslaget stod jag där med mamma, pappa och hundratals andra och hänfördes av alla fyrverkerier över Stockholm. 
 
På jobbet började vi med att köra iväg i stort sett hela maskinparken och riva hela bageriet. Totalrenovering! 
Det blev en tid av kompromisser, temporära lösningar och utmaningar. Jag agerade både bagare och butikspersonal under en period. Jag träffade då Arne Weise i butiken, han valde då rätt tid att komma och se "det omtalade" Valhalla... 
På det stora hela klarade vi trots allt detta med äran i behåll trots att det stundtals var tufft, fysiskt såväl som psykiskt.
Jag började lite smått fundera kring SM Unga bagare som jag anmält mig till. Men under renoveringen och innan jag visste om jag ens skulle få delta, var det svårt att hitta motivation nog för att seriöst börja träna. 
Jag började blogga för Pralin (Har tyvärr hamnat långt ner på priolistan..)
Vi var på kryssning med jobbet oxå. En rolig dygnskryss med whiskeyprovning och party all night long.
 
Februari:
Årets andra månad och nu drar allt igång på allvar! 1 Februari fick jag beskedet jag gått och väntat på en månad nu. Ja jag har fått en plats i finalen av SM Unga bagare 2012. Jag ska få chans till Revanch! 
Efter det beskedet åker jag hem hem till Järna på lite minisemester. Laddar för vad som komma skall genom att åka skidor, baka med mammas elever och bara vara. 
12 februari började vi baka i nya bageriet :D :D
På allahjärtansdag har jag min första riktiga seriösa träning. Tränade 4 timmar efter jobbet och pysslade då med skådebrödet. 
Jag åker till Göteborg för ett första möte med genomgång av regler, fotografering och mediaträning. Får där träffa alla övriga tävlande. Spänningen börjar krypa på så smått ;)
Utöver mina ordinarie arbetstimmar i bageriet kom jag under februari upp i 35,5 h SM träning. 
Jag införskaffade mig ett par sprillans nya arbetsskor och jag drog på mig en ordentlig brännskada i armvecket.. en brännskada som gjorde mig till stammis på vårdcentralen:
* Tips till allmänheten! Var försiktig med varm smörfyllning.. * 
 
 
Mars:
Mars kom och i och med det gick jag in i en träningsdimma.. träning, jobb och vårdcentralsbesök avlöste varandra. 
Jag gjorde inte mycket annat under Mars månad.. 
Jag åkte skridskor en dag med fina vänner och om jag i övrigt gjorde något annat hade jag ständigt dåligt samvete för att jag inte var i bageriet och tränade. Jag bestämde mig tidigt för att jag denna gång inte skulle lämna något åt slumpen. inget skulle få gå fel.
Det slutade med 83 träningstimmar.
Träning som gav resultat! 
V. 13 spenderades i Göteborg 28/3 var dagen-D. Den slutade i glädjetårar! Jag kom på en andraplats och fick dessutom priser för bästa wienerbröd och bästa frallor. Wow vilken känsla. Allt slit, all blod, svett och tårar som lagts ner på denna träning gav utdelning. 
Jag blev därmed en av deltagarna i Juniorbagarlandslaget med siktet inställt på EM till hösten. 
Så hade hela Mars passerat!
 
April: 

Denna månad handlade mest om att ta igen sig efter SM. 
Min "lilla" syster fyllde myndig. 
Påsken firades, det innebär några hektiska dagar på bageriet innan lite ledighet. 
Självaste påskafton firade vi med hela tjocka släkten hemma hos faster. myspysigt på hög nivå :D
På bageriet hade vi inbrott. Första helgen som jag INTE var där och tränade. första gången på veckor som jag inte stog där ensam om kvällar och nätter och tränade. De hade knallat in och hämtat ut kassaskåpet.. Obehgligt värre när man lika gärna kunnat varit där när det hände. Fyy.
Många tillfällen av abstinens såhär under viloperioden.. det resulterade i både det ena och det andra ;)
 
Maj:

Nu drog nästa omgång just igång! 2:a Maj hade Juniorbagarlandslaget sitt första möte. Vi fick träffa våra sponsorer, vi fick lite info om hur träningarna kommer läggas upp och hur uttagningen till Em kommer gåtill. 
Kontentan av det hela blev: Känn ingen press men ni ska vinna, vi är inte nöjda med annat än topplaceringar!
Ja  så med det i bagaget åkte jag och Susanna till Spanien på studieresa med SBK (Sveriges Bagare & Konditorer). I Spanien lärde jag mig surfa, vi åt pinxos, drack vin, deltog i SBK:s årsmöte och var på studiebesök. En fantastisk resa helt enkelt!
 Väl hemma från Spanien hade vi direkt en träning med laget. Vi började spåna på idéer och provade diverse.
Vi fick veta temat för årets EM: Olympiska spelen. Det verkade i första stunden som ett otroligt lätt tema.. Visade sig otroligt brett och lite svårt att greppa...
Våren kom och ja årets varmaste dagar.. de hade vi nog såhär i slutet på maj nån gång. Trist men sant.
 
Juni:
Lillebror kammade hem en seger i Stockholm minimarathon.
Syster tar studenten.
EM-träningarna avlöser varandra.
Galen badtur i skogen med syster yster.
En av årets sommarmånader.. kanske inte jättesomrig men midsommar blev en av  de finaste på länge! Först Orsa på öptävling (Ja! Hör å häpna!! Jag sprang :)) Sen piknick i gröngräset med familjen. Vidare till Rättvik på fika och sen bilade vi genom Tällberg hemåt. Hem till mormor och morfar på kvällen för middag. 
Mer EM-träning.
Syster åker till Canada. 
Får ledsamma besked från andra sidan jorden.. 
 

Juli:

En tur till Sandhamn.
EM träning
Har börjat fila på skådebrödsidéer
Nattjobb
London OS 
EM träning
En vecka semester hemma hemma påbörjas.
 

 
Augusti:

Semester 1 vecka
Nattjobb 1 vecka.
EM träning med besked! Jag och Susanna blir de två som får tävla! :D 
DN Galan
DN Galan Youth
Midnattsloppet
Jag fyllde 20 och enligt bästa kompisen är det nu det börjar gå utför...
En vecka semester till. Passar på att skjutsa ner syster till Göteborg där hon börjar plugga till tandläkare. Åker via Lidköping/Grästorp hem. Hälsar på bästa Elin med familj. 
På väg mot Karlstad åker jag genom årtusendets åskoväder. Ska in och köpa proviant på Donken längs vägen och väl tillbax i bilen är jag dyngsur.. byter på parkeringen om till pyamas och kör vidare ;) Vilket äventyr!
 
September:

Började September med ett träningsläger i Danmark och därefter i Malmö.
I danmark blev det 3 dagar tillsammans med det danska och finska lagen. Trevliga dagar i bageriet och biltur genom hela Danmark. t.o.r.
Malmö, då var det dags för första riktiga träningen utan grabbarna. 3 tidsträningar i Nord Mills provbageri. De gick åt skogen och det var två nedstämda unga bagare som reste tillbax till Stockholm. 
Eftersom träningarna i Malmö inte gick så vidare var det bara att lägga in en ny växel och träna hårdare. Skådebröden var det vi behövde fila på mest, förutom tiden.. 
 
Jag tog en helg ledigt och passade på att åka upp till Järna. Eftersom övriga familjen samma helg åkte till Syrran i Götet hängde jag med mormor och morfar som skämde bort mig lite. Vi var ut och plockade svamp och lingon. Jag fick äta av mormors bästaste mat och vi hade allmänt mysigt. 
 
Jag gjorde många långpass i bageriet. Vilket betydde att ibland blev det att ta tupplurar på butikssoffan. En powernap medan något var i ugnen eller bara strax innan jag skulle börja jobba natten. 
Dagarna sov jag i stort sett bort.
 
 
 Oktober:
I oktober var det inte mycket mer än träningar som gällde. 
Jag kan såhär i efterhand erkänna att under denna sista tiden innan EM var jag mer eller mindre ett vrak. Jag kunde inte sova. Hur slut jag än var.. och slut det var jag. 
Jag hade ingen aptit över huvud taget och den där väggen folk talar om att man ska passa sig för så man inte går in i den. Jag sprang mot den i full fart. Även om jag aldrig helt ville erkänna det för mig själv så brakade jag in i den. Den som märkte det mest var nog min bästastevän Kim som fick stå ut med mig när jag bröt ihop och tvivlade på mig själv. Han peppade och stöttade och även om jag kanske inte alltid visade det då är jag oerhört tacksam. 
Blod svett och tårar.. kanske mest tårar denna tiden.
 
Den 28/10 gjorde vi sista träningen innan Tävling. Vi hade planerat att träna helgen efter oxå men efter taktiksnack med Coach Håkan kom vi fram till att vi behövde vila oss i form. 
 
 
: November: 
November och dags för tävling! Vi for till frankrike med fullastade resväskor, bageriutrustning och ingredienser på gränsen till övervikt.
Nervösa spännande och otroligt roliga dagar i Frankrike som slutade i total lycka! Vi blev europamästare och kammade hem 5 av 8 priser till Sverige. 
Glada tjejer återvände till Sverige. Jag jobbade några dagar efter EM och sedan åkte jag hem till Järna för en vecka semester. Passade på att åka till Borlänge och hälsa på mina gamla lärare där. Var och fick massage och bakade givetvis lite ;) 
Mot slutet av November drog julhysterin igång så smått. Saffran och pepparkakor. 
Dalkullan figurerade i flertalet tidningar under november.
Hann med en skridskotur i småregnet oxå :D
 
December:
Julbak, julgodis, snökaos, intervjuer och lite ledighet.
Jag hann baka mycket julgodis även om jag ändå har massor med idéer att testa. 
På jobbet var det som vanligt full fart inför julen och eftersom julafton var en måndag var det svårplanerat under helgen före. men vi löste det och alla blev nöjda. 
Julen tillbringades på hemmaplan i järna och på juldagen hann jag gå på julottan med mamma och Lovisa innan jag däckade totalt för en dunderförkylning. hosta, snorig näsa och sådan huvudvärk att jag mådde illa så fort jag rörde mig. Åkte trots det tillbax till stockholm på annandagen men jobbade inte förrän lördagen. 
Jobbade nyårsafton och firde in det nya året med Kimete och Fia mfl. 
Å nu är det år 2013!
 
 
 Nu har vi gått in i ett nytt år med nya utmaningar. Vi får se vart det tar oss!
 
 
~*~
Bekymra dig inte över gamla problem-
det kommer snart nya
~*~
 
♥Dalkullan
 
 
 
 

En uppdatering och en bröllopstårta.

Nu har det hunnit gå ett bra tag sen sist. Å under den tiden har mycket hänt. 
 
Vi har hunnit byta år, jag har bytt land och bytt tillbax och nu senast har jag bytt jobb. 
 
Jag började i tisdags på Tössebageriet som ligger ett stenkast från mitt gamla jobb, Valhallabageriet.
Tösse ligger på Karlavägen mitt på östermalm i Stockholm, jag hade 6 veckor praktik där under mitt år på Yrkeshögskolan. Anledningen till att jag bytt jobb är att jag kände mig färdig på Valhalla. Jag behöver ständigt nya utmaningar och ett miljöombyte var det nu läge för. Jag hade ett jobb på g när jag fick nys om att Tösse behövde folk. Tvära kast och snabba beslut. Lite beslutångest och rådgivning från goda bagarvänner och familjen så bestämde jag mig för att börja som bagare på Tösse. 
Jag har nu jobbat första veckan (4 dagar) och det är mycket nytt. Sättet man bakar på skiljer sig väldigt från hur det var på gamla jobbet, på valhalla handlade det bara om surdeg. Man går till valhalla för att köpa surdegsbröd. Tösse är mer inne på klassiskt. Formfranska, frallor och bullar. 
Stenugnar var det enda vi bakade i på Valhalla, nu ställer jag om mig till att använda en så kallad stickugn. Det är en typ av varmluftsugn där  man kan köra in hela vagnar (stick) med bröd/bullar åt gången. 
Temperaturer, tider och vikter. Många siffror att lägga på minnet. 
 
Nu är det semlor som är stora dragplåstret. Tösses semlor har många många gånger och i olika tester stått som Stockholms bästa. Jag har ännu inte testat men jag antar att jag lär få chansen. 
 
Jag nämde att jag bytt och bytt tillbax land. Med det menar jag att jag och bästa moster var till Egypten en vecka och kom hem i måndags. Vi bytte vinterkylan mot sol och bad vid röda havet. Makadi Palace, ett femstjärnigt hotell med all inclusive, blev vårat hem för en vecka. Vi tilbringade det mesta av tiden nere på stranden där vi solade, snorklade och bara njöt. 20-25 grader i havet. kanonvarmt i luften och ISKALLT i poolen. 
Vi gick och funderade varför ingen badade i poolen. Efter att funderat i 2 dagar tänkte vi själva simma en stund i poolen. Nu fick vi förklaringen till varför det gigantiska poolområdet stod tomt. Man hade haft isbitar i bikinin om man gått i. Alla som nån gång badat i Västerdalälven hemma i Järna/Vansbro trakten vet hur kallt det brukar kunna vara... här var kallare! Men vi plaskade i havet istället.
 
Mellan Nyår och egyptenresan gick tiden fort. Men jag hann med att baka upp en liten buffe med kakor, mm till mamma och pappas 20-åriga bröllopsdag. Det jag lade mest energi på var självklart tårtan. nu tänkte jag att ni ska få ta del av receptet. Choklad. Genomgående i hela tårtan blev chokladen. Mycket gott men mäktigt, sådär mäktigt som bara choklad kan bli. När jag slutade på Valhalla bakade jag samma recept men gjorde cupcakes. Uppskattat.
 
Chokladtårta med hallonfrosting
Idé och inspiration från Roy Fares bok "Sweet!" 
 

Botten

50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao 
3 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Sikta ner lite åt gången av alla torra ingredienser varvat med smöret och mjölken.
Blanda noga till en slät smet.
Häll smeten i smord och bröad springform. baka i ugnen i 150 grader i 40-45  min.
Gör du muffins: Häll till 2/3 av formen. baka i 15-20  min.
 
TIPS! När jag gjorde bröllopstårtan gjorde jag bottenreceptet x3 och fördelade smeten i 2 springformar. En lite mindre och en lite större.
 
Frosting
 
300 g mjölkchoklad
1 dl grädde
2 dl hallonpuré (Tinade hallon passerade genom en sil) 
2 msk honung
50 g rumstempererat smör
300 g philadelphiaost
 
Hacka chokladen.
Koka upp grädde, hallon och honung.
Häll över den hackade chokladen och mixa slätt med stavmixer.
Mixa ner smöret.
Ställ svalt över natten täckt med plastfolie och låt stelna.
Vispa ner philadelphia i tryffeln.
 
TIPS! När jag gjorde bröllopstårtan blev det lagom med att dubbla frostingen.
 

Att lägga ihop bröllopstårtan:
 
Lägg de båda kakorna på varandra och se om du är nöjd med storleken. Kan hända att du vill putsa på den övre för att få lagom proportioner.
Dela sedan de båda kakorna i 3 bottnar vardera. Lägg ihop med ett lager frosting mellan varje.
Börja med den största och stryk runt hela den med frosting innan nu lägger på den mindre. Stryk och jämna till hela tårtan innan du dekorerar. Jag har gjort små blommor i sugarpaste. Man kan använda marsipan, dekorera med färska hallon och riven choklad eller använda sin fantasi
Cupcakesen:
 
När jag gjorde  mina cupcakes hade jag blommor som blivit över vid tårtbygget. kändes passande att bruka upp dom på dessa.
 
 
 
 
 
 
 
 
♥Dalkullan

RSS 2.0