Idétorkan är ett faktum...

Igår bubblade jag nästan över av idéer när jag pysslade med min wienerdeg. Idag skulle jag ta mig an vetebröden... Jag tyckte nästan synd om den fina degen som blev varm och ledsen när jag i brist på inspiration inte gav den den kärlek den behövde.
Frallor och Wiener, där kommer nya vågor av idéer mest helatiden... Vetet där krystar jag fram några halvhjärtade försök och får inte ut något vettigt alls. Någon bagarsjäl som sitter inne på en hemlig källa till veteinspiration som vill dela med sig?
Nu har jag ägnat ett par timmar efter jobbet varje dag hela veckan. Därför tänker jag inte ha dåligt samvete över att jag inte ska ägna en minut i morgon (bara lite dåilgt samvete..). Direkt efter jobbet ska vi allihop på Bagarfest anordnad av SBK Stockholm. Kommer bli superskoj att träffa massa bagarkollegor civilklädda och utanför ett mjöldammigt bageri.
Kan man åka fast för fruktmisshandel? Hoppas verkligen inte det ;)
Men det gav resultat! Många kul varianter av wienerbröd.
♥Dalkullan

28/5 2012

Det här med EM temat snurrar titt som tätt i skallen.. Frågade på jobbet idag vad det första mina kollegor tänker på när jag säger OS.. Jag fick följande svar (utan att nämna namn...)
-Ringarna
-Forsbergs straff -94
-Ringarna
-Nakna män som rullar runt i lera
Ja vad säger man ;)
Men vid diskussionen med Sandra fick jag några idéer jag sedan provade efter jobbet. Ska se i morgon hur de blir avbakade.
Idag har värmen irrat bort sig en aning. Det blåser kyligt och jag misstänker att det börjar regna innan natten.
Jag som är en riktig fryslort tänker ta en varm härlig dusch och sedan krypa ner under mitt goa täcke.
Denna bild tog jag när jag fått igång elden i ugnen innan pizzabakningen sist jag var hemma. Mys med Mor, far, mormor, morfar, moster, Micke, farmor och Kim.
~
Never forget that only dead fish swim with the stream.
Malcolm Muggeridge
~
♥Dalkullan

EM funderingar på balkongen

När jag för 3 veckor sedan åkte till Spanien gjorde jag det i hopp om att jag där skulle få lite vårkänslor. Lite hopp om varmare och grönare tider. Stockholm hade då ännu inte visat några tecken på att sommaren tänkte återkomma i år. När jag 4 dagar senare åter var hemma. Var hela världen grön. Det var varma vindar och det kändes somrigt.
Knepigt det där. Nu har all grönska slagit ut. Träd och buskar blommar, då jag idag var ute och sprang slog en välbekant doft mot mog. En doft som på alla sätt påminner mig om sommar och skolavslutning. Liljekonvaljerna stod i full blom i skogen. Vita klockor med en stark underbar doft.
Våren ville inte visa sig i år. Vi gick direkt på sommaren!
Jag sitter för tillfället på balkongen och drömmer om den solstol som på fredag kommer stå här. Tänk när man kan ligga i solen på balkongen och sova efter ett arbetspass i bageriet.
Eller bara sitta här ute och snacka lite strunt med min inneboende. Om en månad bor jag inte längre själv. Min finaste vän Kim kommer flytta hit och det blir skönt med lite sällskap. Nån att dela vardagssysslorna med. Diskutera jobbet och som vi alltid brukar göra... Hitta på skojigheter.
Nu grubblar jag lite på EM och vad jag ska baka då. Borde egentligen stå i bageriet och pyssla men när solen skiner från klarblå himmel känns det mer lockande att bara sitta här och skissa på ideér.
Förra fredagen fick vi veta temat. Temat gäller i huvudsak för skådebrödet men det är en fördel om man kan få in det genom hela sortimentet.
Temat för årets EM är Olympiska Spelen. Temat bestäms av värdlandet och Fransmännen kände väl att det var passande i och med att det är OS i sommar. Jag håller med och tycker det är ett spännande tema. Det finns så mycket på temat OS. Maskotar, olika grenar, flaggor, symbolik & tänker man på årets OS har man ju hela London att asocciera (stavas det så? Mamma?) till. Man behöver ju inte begränsa sig till sommar OS heller. Man kanske skulle tänka kring hur OS var i begynnelsen.
Sa jag att OS var ett bra tema? Ja men ju mer jag tänker på det så inser jag hur brett det är. Klurigt.
Jag har varit inne på OS 92. Det året jag föddes och andra året pappa deltog i OS. Men jag vet inte det kanske är för långsökt. Även om det av personliga skäl skulle kännas lite naturligt.
det första jag ser framför mig då jag tänker OS
Cobi maskoten 92. finns som mjukisdjur hemma.
har ni förslag? Jag tar gärna emot allt ni har att komma med!
Kommentera här eller på facebook. Eller maila :)
Loreen – Euphoria - Single Version
Grattis Loreen! Du visade hur man representerar Sverige i ett EM. Jag ska göra mitt bästa för att göra det samma :D
♥Dalkullan

Spanien visade sig från en av sina finaste sidor!

Nu var det ett tag sen sist.. har varit fullt upp.
Jag har hunnit med 4 dagar i Spanien.
2 dagars EM-träning med laget.
1 natt jobb.
4 dagar hemma i Dalarna med bästa vännen.
3 dagar jobb.
Vet inte hur jag ska berätta om allt skoj men får börja nånstans.
Vad sägs om i början ;)
Jag åkte till arlanda tidigt på torsdagsförmiddagen (10:e) Det var Ersbjörssidan i mig som drog och gjorde att jag var framme och incheckad vid 10 tiden.. Planet skulle lyfta 13:40. Ooops! Men jag fördrev tiden i tax free. åt lunch och kollade på folk.
Själva resan gick snabbt och smärtfritt. Med 40 min byte i Frankfurt var det bara att göra ett snabbt besök på toa och sedan rusa till nästa plan. Väl framme i Bilbao sken solen och när vi klev av planet var det lite som att gå in i en vägg. Det var så VARMT. 37 grader.
Vi fick vårat bagage och tog oss ut ur ankomsthallen och på bussen. En buss full av bagare. En buss full av glada bagare. Samtalsämnena gick mellan Bröd och maskiner till väder, gamla bekanta och hur kul helgen skulle bli.
Vi kom fram till San Sebastian och åkte med "funicular" upp till hotellet. Skålade glatt i det lokala (inte särskilt goda) cidret och checkade in på våra rum. Kvällen fortsatte vara lika varm och härlig och vi åt middag på en cidergård. God mat (absolut noll kolhydrater) och cider/vin direkt ur tunnorna.
Fredagen. En strålande fin morgon möter oss när vi vaknar. En tidig frukost och mingel med andra bagare. Vid 8 lastar vi in oss i bussar och åker iväg på 3 spännande studiebesök. Under vilka vi får se hur man INTE ska behandla en croissant-deg. Får smaka på det ena och det andra lite knepiga bakverket. Ett besök var på ett konditorimuseum. Jättespännande med alla prytlar och pinaler.
Vi avslutar förmiddagen med Lunch i Gamla Stan. Pinchos, både kalla och varma. (Pinchos är Baskiens svar på Tapas) I Gamla stan kryllade det av Pinchosbarer. Resten av dagen var fri. Jag och Susanna ägnade oss åt Shopping och blev båda överlyckliga när vi hittade ett WiFi. Satt och surfade en stund på golvet i ett shoppingcenter. Innan vi prommenerade mot hotellet igen köpte vi på oss ett kilo jordgubbar (allergichock!? nädå klarade mig rätt bra) druvor, choklad och läsk. Precis innan kassorna ramlade vi in på Vinavdelningen.. Slutade med 2 flaskor vardera att frakta hem. Vi betalade en spottstyver var och gick längs stranden hem.
Nu var hotellet inbäddat i ett moln och fortsatte så till lördag.
Fredag kväll bjöds vi med ut på middag. Det är spännande när ingen är särskilt bra på Spanska och menyn och servitrisen inte riktigt kan Engelska.. Vi vet inte vad vi åt till sist men gott var det!
Lördagsmorgonen var det dags för det årsmöte hela resan gick ut på. Det var avklarat på 30 min och sedan blev det champagnemingel... klockan var inte ens 10 ;) Resten av förmiddagen gick 25 bagare runt med fjärilar i magen och tvivel i sinnet. Vi var anmälda på surfkurs... Hotellet var fortfarande inbäddat i moln. Havet som dagen innan varit stilla var nu vitskummande. Såg kallt ut (sas vara 12 grader på torsdagen). I luften var det bara runt 16-17 grader. Men man var anmäld och man vågade inte dra sig ur... hur ofta har man chansen?!
Vi ilade till slut iväg till surfstranden på andra sidan stan och fjärilarna i magen blev allt vildare när vi såg hur vågorna verkligen var. Hur små alla andra surfare verkade i jämförelse och hur dumma vi var som anmält oss. Vi fick alla varsin våtdräckt och efter en hel del knölande var vi inte bara nervösa.. vi hade andningssvårigheter av tajta kroppsstrumpor. Vi fick tilldelat varsin bräda och sen strosade vi ner på stranden. Efter uppvärmning och lite genomgång och test av hur man hoppar upp. Var det bara att ge sig ut i vågorna.  WOW säger jag bara! De 40-45 minuter som följde var nog några av de häftigaste någonsin. Känslan när man faktiskt lyckas Tajma och fångar en våg och far iväg som skjuten ur en kanon, den är oslagbar. När man sedan dessutom några gånger inte bara fångar vågen utan oxå kommer upp på fötter och håller sig upprätt några sekunder, mäktigt. Det är värt kallsupen man sekunden senare får av magplasket man ograciöst genomför när man ramlar av och rakt ner i skummande Atlanten. Det är värt all den träningsvärk man (jag) hade dagarna efteråt. Man hittar muskler man inte visste fanns och de man visste om de användes allihop de med.
Efter surfandet drog vi till en uteservering och smuttade på rosé och pratade om hur häftiga vi varit som slopade vinresan i Rioja och surfade istället.
På kvällen var det dags för avslutningsmiddag. Finklädda åkte vi alla 130 bagare till La Pearl. 3-rätters och avslutningsvis öppen bar till 02. När vi blev utslängda från Pearl drog vi vidare till en båt. En nattklubb där vi dansade och hade allmänt trevligt till 4 när vi drog vidare och skulle på nästa ställe. Där det var låång kö. Vi gick tillbax till Pearl eller rättare sagt stället brevid. Det skulle kosta 15 euro. 3 pers hoppade direkt och tog en taxi. Jag och Moa hakade på ganska snart (så fort vi fick en Taxi...) Vi var hemma och i säng vid 5. När jag vaknade vid 8 kom Precis Susanna hem ;)
Söndagsförmiddagen gick jag själv ner på stan. Bara strosade i solen som åter sken glad. Nästan tillbax vid hotellet mötte jag Susanna och Linda & Co. jag och Susanna lade oss rakt upp och ner på stranden en timme och soooolade.
Vid 14-tiden åkte bussen mot Bilbao igen.
Precis vid midnatt landade vi på Arlanda och vid 02 var jag hemma i min säng. (Tog 40 min att få fatt i en taxi...)
Sammanfattningsvis var det en fantastisk resa med massa nytt folk, massa trevligt nytt folk. Nya kontakter och många skratt. Massor med mat (heela tiden) och starka drycker därtill ;) Är man på semester så är man.
Dalkullan njuter av soluppgången från balkongen bakom kameran står ytterligare en dalkulla :)
En härlig resa!
Har fått veta temat för EM oxå... tam tam tam! En cliffhanger! Kolla in snart igen så avslöjar jag vad jag tycker var ett perfekt tema :D
♥Dalkullan

Redo för Spanien!

Arbetsveckan är slut! Min arbetsvecka var över vid 09:30 i morse. Då åkte jag hemåt och lade mig på sängen.. skulle bara vlia lite. Vaknade 13:40. Haha blev ganska paff för jag trodde det gått max en timme sen jag kröp ner under täcket.
Gick upp och duschade. Sen påbörjade jag packandet med att försöka byta hjulen på min resväska.. det var lättare sagt än gjort. Första hjulet bytte jag på 10 min. Det andra tog ungefär en timme(!) Är ganska bökigt när man nästan måste krypa in hel innanför fodret för att se vad man gör, samtidigt som man ska hålla i på utsidan, rikta in den yttepytte lilla skruven och hantera mejseln samtidigt... Nu är det gjort och jag hoppas det ska sitta ;)
Nu är väskan packad och jag laddar för morgondagen. Var iväg till Skärholmen en sväng och shoppade lite småprylar och nya leggings.
Vart jag ska? San Sebastian, Spaniens mathuvudstad! Årliga årsmötesresan för Sveriges Bagare och konditorer. Resan är min vinst i SM. Ska bli så skoj att få åka iväg. Med likasinnade och bara koppla av.
Nu börjar det bli dags för sängen igen. Få se om jag knappar in något mer innan jag åker i morgon. Annars återkommer jag till veckan med bilder mm. :D
Ta hand om Sverige!
Här ska jag bo till på Söndag :D
Tror jag kommer trivas med den utsikten...
~
Jorden är rund för att det inte ska finnas några gränser
-
Loesje
~
♥Dalkullan

Veckor går fort

Ännu en vecka är till ända... snart.
Nattjobb, EM-möte, goda vänner, Romaner av Nora Roberts och snabbvisit av familjen. Det är min vecka sammanfattad :)
I förrgår kom mor, far och syster på kvällskvisten. Jag vaknade till vi spelade kort och fikade, pappa sprang en runda och jag fick hjälp med att släpa ner lite saker i källaren. När jag stack mot jobbet kröp de ner och sov.
På jobbet var det en fullspäckad lördag som vanligt, jag fick in ett bra flyt och det gjorde det lätt att jobba trots trötthet. När jag sen fick sällskap av bästa Wictor vid 4-tiden och sen Jennifer oxå vid 5 gick tiden fort.
Vid 8 lämnade jag över rodret till W och bytte om och tog mig hem. Väl på tunnelbanan slog tröttheten till med ny kraft, jag orkade inte ens läsa i den bok som annars höll mig i ett fast grepp. Jag kom hem, lade mig på sängen, mamma lade på mig en filt och samma sekund sov jag. Det är så skönt att sova när man avlägset hör välbekanta röster. Pappa och Lovisa tog bilen och åkte mot Kungsholmen, gjorde sig redo för att springa halvmaran. Mamma hade det lugnt och skönt och jag sov. Jag vaknade och bytte om. Redo att agera hejaklack åkte jag och mamma efter far och Lo.
Vi kom fram precis lagom till pappas start och 5 min senare sprang Lovisa iväg. Det är mäktigt när så många människor springer iväg. Jag kände hur roligt det hade varit att själv fått varit med och springa. Saknar utmaningen och kicken när man står där på startlinjen med nummerlapp och likasinnade. Framförallt saknar jag tiden då jag kunde göra just det. Då jag var tränad för det.
Jag saknar tiden då jag tränade minst 5 gånger i veckan och tävlade varje helg. Jag saknar hur kroppen mådde när jag veckopendlade 8 mil på cykel och halvklassikern blev det självklara målet.
I och för sig har min träning bara ändrat karaktär, nu är det bakning. Målet är EM och träningen är lika viktig som inför ett maraton. Träningen är fortfarande krävande både fyiskt och psykiskt och minst lika rolig, men är man uppväxt på diverse tävlingar och träningsläger så är man ;)
Åter till gårdagens långdistanslopp. Pappa som för övrigt tävlade i Veteran SM öppnade för hårt (tänkte inte på att många skulle springa bara ett varv och därför kunde hålla högre fart) trots 3.30 fart i starten kom han imål på 1h 24 min. Nöjd och glad. Lovisa sprang sina 21 km med ett ständigt leende på läpparna.
En fin dag på Kungsholmen som dessvärre slutade tragiskt. En löpare föll ihop med bara hundratalet meter kvar. Trots HLR avled han. Såg bara på avstånd men otäckt var det. Man känner sig så otillräcklig.
I natt drar en ny vecka igång. En kort arbetsvecka och en långhelg i Spanien! På Torsdag bär det iväg, via Frankfurt till Bilbao och slutligen San Sebastien.
Vilken spurt hon lade in!
~
Life is like a box of chocolates.
You never know what you're gonna get
-
Forest Gump
~
♥Dalkullan

Ett första EM-möte

Idag tänker jag inte ha ett uns dåigt samvete över det faktum att jag sov i 13 timmar! När jag kom hem igår duschade jag och sedan landade jag i sängen. Vaknade 13 timmar senare med strålande sol utanför fönstret :)
Att jag faktiskt kunde sova så länge skulle kunna bero på att jag inte sovit på 36 timmar innan det. En låång men givande dag.
Egentligen försökte jag sova tisdag eftermiddag innan jag skulle iväg till jobbet. Det gick bara inte så när solen gick ner vid 9 tiden gick jag upp. Åkte in till jobbet och bakade. Först gjorde jag en halva av vete-, wiener- & franskdegen jag hade i SM. Till EM-mötet skulle vi ha med oss en av vardera. Vid midnatt övergick jag till att jobba jobba. Jag satte levaindegar, plockade bullar och croissanger från frysen, frallor, bröd och baguetter bakades.
När klockan sedan blev 8 var mitt pass slut, överlämnade ugnen till Kenneth. Bytte om och drog mig vidare till centralen. Mötte upp Susanna och efter en stund kom Didrik. När Patriks tåg rullat in och laget var komplett letade vi upp pendeltåget och seglade ut till Rotebro. Smånervösa och med spännd förväntan inför dagen. Ett fantastiskt gäng unga bagare som jag kommer tillbringa en hel del tid med framöver.
Vi var på plats vid jästbolaget 3 min före utsatt tid och sjönk ner i soffan i receptionen. Oj vad skön den var! Hade lätt kunnat somna om jag släppt efter ;) Vi blev hämtade och visade till ett konferensrum och så startade vårt första EM-möte!
Vi fick information om vad som förväntas av oss (Vinst i EM) och vilka sonsorer vi har och hur vi ska hantera det.
Vi fick se bilder från förra årets EM. Wow! Många fantastiska skapelser. Sätter igång hjärnan. Peter som är sveriges representant i juryn berättade lite om hur övriga Europa ser på det hela vid bedömning. Smak och utseendemässigt. Inte så lik svenskars sätt att se på det. Men vi behagar sveriges bagakår bäst genom att behaga europas jury och kamma hem guldet.
Efter en lunch i personalmatsalen samlade vi ihop oss och gick vidare till innovationscentret. Till det bageri där vi kommer spendera många timmar i sommar. Vi fortsatte diskussionen kring hur träningarna kommer gå till och hur tiden mellan träningarna ska spenderas, med mer egen träning.
Det kommer bli en intensiv men givande sommar, minst sagt. Övriga livet sätts i pausläge och full fokus riktas mot 5:e november och Europeiska mästerskapen i Franska Rouen.
I slutet av sommaren får vi veta vilka 2 av oss 4:a som får åka och representera Sverige. Men hela vägen är vi ett lag. Ett lag med samma mål.
När vi var klara ute i Rotebro drog vi oss in till stan. Bestämde att vi skulle äta tillsammans. Pizza röstades fram som det vi ville ha. Surdegspizza kändes ganska rätt för ett gäng hungriga bagare. Vi siktade in oss på Pizzerian på upplandsgatan. När det visade sig att de hade siesta stängt en timme till när vi kom fram gick vi till fösta bästa gräsplätt, satte oss och njöt i solen. På centralen sprang Susanna bokstavligt talat ihop med en föredetta klasskompis, en till bagare. Lars hakade på mot pizzerian.
Efter att ha ätit supergod pizza och sagt hejdå till laget åkte jag hem och ja.. sov :)
En summering av hur sommaren kommer se ut (vad jag vet såhär långt)
10-13 Maj Spanien, Årsmöte med SBK (Vinsten i SM)
14-15 Maj Träning med laget och "riktiga" bagarlandslaget
4-5 Juni träning
20-21 Juni träning
4-5 Juli träning
TRÄNINGSPAUS (Gemensam iaf.. individuellt lär man nog ligga i)
15-16 Augusti träning (Nu ska det nog vara klart vilka som representerar Sverige)
19 Augusti Nu kan jag inte längre kallas tonåring, 20 år!!
5 November Dagen-D Europeiska mästerskapen i bakning för unga bagare.
SPÄNNANDE!
~
Som stenen formas av havets vågor
har mitt hjärta formats av livets vågor
och kan aldrig ta samma form igen
~
♥Dalkullan

Klämdagar ger röriga veckor..

Nattjobb. Nu är det rörigt här.. Jobbade natten till lördag, ledig, jobbade natt till måndag, ledig, jobbar natt till onsdag, EM-möte onsdag, ledig, jobbar natt till fredag och natt till lördag... Min dygnsrytm har ingen rytm utan det pendlar hejvillt. Men det är väl så det blir ;)
Som sagt i morgon blir det en heldag med juniolandslaget på Jästbolaget i Rotebro. Vad vi kommer göra? Ja säg det ;) Ska i vilket fall bli roligt att komma igång och framförallt få lite info om hur upplägget är. Ska innan det baka en av varje kategori i sortimentet och ta med. Ja och jobba i natt. Full rulle!
Städade bland papper och pärmar som ligger och skräpar lite här och var i min lägenhet. Hittade några anteckningsblock från Kristianstadstiden. Innehållet var otroligt varierat och huller om buller i ett organiserat kaos kan man läsa om, Proteiner, affärsidéer, resultatbudget, körkortsteori, denatureringar och anteckningar från olika föreläsare. Det fick mig att längta tillbax. Att få sitta i ett klassrum och bara suga åt sig av intressanta fakta och diskussioner tillsammans med 15 andra lika vetgiriga. Att mellan lektionerna ägna sig åt den viktiga måndagsfikan, ett eller annat upptåg. Hysteriska skrattanfall och mysiga filmkvällar.
Ni anar inte hur mycket det året betytt för mig. Hur mycket min YH-familj fortfarande betyder.
Nu ska jag avrunda dagen och sova en sväng innan jag ska iväg och baka :D
~
En kompromiss är att dela en kaka så att alla tror att de har fått den största biten
-
Winston Churchill
~
♥Dalkullan

RSS 2.0