Bagare vs Konditor

För en vecka sedan, i tisdags, när jag gick ner och bytte om efter jobbet såg jag på min telefon att jag hade 3 missade samtal.. från Kristina. Jag tänkte att eftersom hon ringt så ihärdigt måste det vara något viktigt så jag ringer upp direkt. BOOM! där och då får jag frågan om jag vill komma och börja jobba som konditor på Gunnarsons specialkonditori. (Jag har tidigare nämnt att jag där hade min bästa praktik någonsin.. 6 veckor. )
Jag visste sedan tidigare att de hade en tjänst ledig och funderade på att söka innan jag slog den tanken ifrån mig eftersom jag då precis börjat jobba på Valhallabageriet. Nu ringer de i allafall och vill att jag ska börja där.
Hjärnkontoret snurrar igång på maxfart, VAD SKA JAG GÖRA?!
Jag har precis börjat få rutin på arbetet som bagare, jag stortrivs och mina arbetsgivare är nöjda. MEN Nu får jag erbjudande att få jobba som konditor på ett av Stockholms finaste konditorier, tillsammans med Kristina och andra supertrevliga konditorer.
Tisdagskvällen tillbringar jag med telefonen mot örat.. Mamma, pappa, moster, mamma, Therese, Kim. Alla säger de att jag ska göra det jag själv känner är bäst..(Och att jag är lite dum om jag inte tar konditorjobbet) VILKET ÄR DET DÅ?! Tankarna bara snurrar.. Bagare vs Konditor?
Jag har alltid sagt att det är konditor jag vill vara. Men ju mer jag håller på med bagerisidan desto roligare blir det..
Jag försöker flera gånger få tag i Åke men går bet..
Jag går och lägger mig för att sova och ja det går ju som det går.. somnar, vaknar, ältar, somnar, vaknar, ältar, somnar.. Morgonen kommer alltför fort.
Hela onsdagen går jag runt och väger för och emot, byta eller stanna, Bagare vs Konditor.
Vi har efter jobbet personalmöte där vi får en genomgång av hur det kommer se ut framöver.. renovering, julfest mm. På väg hem efter mötet ringer Chefskonditorn från Gunnarsons, Sören. Vi diskuterar jobbet och han säger som alla andra, gör det du känner själv är bäst..
När jag kommer hem försöker jag återigen få fatt i Åke, han svarar.
Vi diskuterar en stund och ja.. det slutar väl i stort sett med att han säger som alla andra..
Torsdag.. Ältar.. Velar & funderar.. Bestämmer "nästan" att jag tar erbjudandet och blir konditor..
Fredag.. en allmänt rörig dag då jag glömde telefonen hemma i lägenheten.. (skulle med bussen till dalarna direkt efter jobbet och biljetten liksom mycket annat fanns i telefonen) släppte nyheten för Stefan och Mattias så de vet vad jag går och fundrear på.. Går tidigare för att hinna hem och hämta telefonen och ta mig tillbaka till centralen i tid till bussen.. på Centralen ska jag köpa en burgare (eftersom jag bara hunnit äta en macka på hela dagen..) Bankkortet ligger i jackan jag valde att lämna hemma!!! med 46 kronor i mynt får jag tänka om och köper en yoghurt och en dricka på pressbyrån.. Såhär går det när jag har för mycket att fundera på..
Jag kommer med bussen, kommer upp till Dalarna och möts på hållplatsen i Insjön av mina älskade syskon <3
Bland det första Lovisa utbrister efter ett litet kramkalas är "åh! du luktar bageri!! " Kanske inte så konstigt ;)
Helgen i Dalarna är den bästa på länge! Bak i bakugnen hemma i mamma och pappas kök. Potatisbullâ & Levain. En kort paus på efteriddagen och jag åker med mamma till kusinerna <3
Sen hem igen och dra igång pizzadegen. Det finns inget som slår hemgjord pizza bakad i vedeldad stenugn :P Kvällen slutar med att jag vrider mig av skrattkramp på köksgolvet och har träningsvärk i handlederna av allt rundrivande..
Tankarna på valet jag står inför hölls på avstånd medan jag hade något för händerna men återkom så fort jag tog minsta paus.
Såhär mysigt ser det ut i bakugnen kvällen före bakning.. i rummet vägg i vägg somnar jag till ljudet av elden  :)

En av 2 degar..

Perfekt glöd om man hade för avsikt att grilla.. men vi ska baka.. så på med nåra veträn!!

För nu bakar vi!

Här jäser allt bröd fint!

Nöjd mamma, glad syster och koncentrerad bror ;)

Efter vissa åtgärder lyckas jag balansera över och undervärmen. 6 brödkakor är vad man får plats med om man ska klara av att rotera dem..motsols runt i ugnen och runt deras egen "axel".

Mums med pizza!

Söndagen blir lugn och jag agerar chaufför till syrran som stylas inför catwalken..
Jag åker och hälsar på finaste Sonja och får träffa en underbar liten valp. MYYS!
Packar och far sydost mot Huvudstaden.
Ält ält ält ält.. Nu har mina tankar svängt om och det lutar åt att jag ska fortsätta som bagare ett tag till..
Stylad av två frisörer och en make up artist blev hon såhär snygg!
(Bilden är superkass, tagen mot lysrören i taket... :()
Idag måndag.. Efter att diskuterat dilemmat med människor jag kan lita på i vått och torrt, måånga timmars fundering och argumenterande har jag nu bestämt mig!
Jag har valt att stanna kvar på Valhallabageriet, jag fortsätter som bagare och jag kommer garanterat trivas med mitt val!
Stefan blev både överraskad och glad när jag talade om det.
När Sören ringde för att få besked sade jag precis som det är att jag egentligen inte kan välja men att jag fortsätter där jag nu börjat och ser fram emot att få arbeta där någon annan gång.. Han förstod hur jag resonerade och det tackar jag för!
Jag kanske är smått dum som inte Tog chansen till mitt drömjobb när den ramlade över mig.. men jag är inte den som går ifrån något som är halvfärdigt..  Jag är inte färdig på Valhalla.. Jag har knappt börjat.
Dessutom är jag 19 år.. med 46 år kvar till pension har jag gott om tid. jag kommer hinna med både och :D
Vad tror ni om ett recept? Det börjar bli dags för ett det känner jag..
Jag ska gräva runt bland alla böcker, tidningar, pärmar och papper få se vad jag kan hitta på ;) Återkommer!
♥Dalkullan

Lime- och chilimarinerade vitlöksklyftor

Idag har varit en sån där ta-dagen-som-den-kommer-dag! Vaknade ungefär normal tid men låg kvar i sängen och bara hade det varmt och skönt. Till mamma ringde och delgav sina planer om vad som skulle ske i mitt rum?! Kan knappt bärga mig till jag får komma hem och se på fredag ;)
En frukost och sen fixade jag cykeln.. (kedjan hoppade av sist jag var ut med den) Drog på mig en kofta, mössa halsduk och ett par vantar sen hoppade jag på cykeln och trampade iväg i den vackra höstsolen. Genom de gula löven och förbi Skärholmen C bort till Kungens kurva och IKEA. Jag var mammas utsända för att hitta en innerkudde i måtten 30*50 cm... Letade igenom hela Varuhuset och frågade två i personalen innan jag fick lov att ge upp och konstatera att kuddar med alla mått utom just de finns!
Man kan ju då tro att jag åkte hem tomhänt? HA! Den som tror det är en aning naiv... Jag lyckades fint fylla en kasse ändå ;) En muffinsplåt, julformar, ett påslakansset och tidskriftsamlare är några av de inköp jag gjorde.
Lyckades slinka före ett helt gäng glupska innebandy killar i matkön och fick en rejäl portion köttbullar och potatis :P Smaskens! Den som tror att det är lugnt med folk på IKEA söndagen före löning har fel! Alla var där! Den enda lugna stunden var den i gosedjursavdelningen där jag föll pladask för en liten bulldog, så mjuk och go! Tror jag ska åka dit i morgon och köpa honom.. nä men jag kan ju önska mig den i Julklapp?
Väl hemma igen har jag flängt runt i lägenheten och plockat och grejat, bakat och lagat mat (pizza).
Nu har jag precis sett på film i datorn och funderar på att gå och knyta mig..
Men först vill jag dela med mig av ett recept!
Jag har inte provsmakat resultatet men det känns lovande ;)
Jag är förtjust i marinerade vitlöksklyftor men det är lite för dyrt för att jag ska unna mig det särskilt ofta.. Därför tänkte jag prova göra egna! Då jag hade lime och chili hemma fick det bli smaksättningen.
***********************************************************************************************
Lime- och chilimarinerade vitlöksklyftor
1 st vitlök
1 st lime
½ röd chilifrukt
1 msk honung
1 ½ dl olja
1 tsk Sweet chili
soja(några droppar)
Rosé pepparkorn
Dela vitlöken och lägg i en burk.
Riv limeskalet och hacka chilin fint.
Blanda detta med övriga ingredienser och häll över vitlöksklyftorna.
Låt stå och dra.
Perfekt tillbehör till grillat eller egentligen allt!
***********************************************************************************************
Kommer ni ihåg att mata era surdegar regelbundet? Bra! Blir den för stor är det bara att baka på den ;)
~
De människor som fått ut mest av livet är inte de som levt ett sekel
utan de som levt
varje  minut
~
♥Dalkullan

"Jag är bagare på Valhallabageriet"

Jag kan enbart beklaga bristen på recept på sistone.. inlägg överhuvudtaget.. Jag har dock inte riktigt haft tid till det.. eller kanske egentligen men höstmörkret har på nåt vis tagit ut sin rätt att sänka folk i nån sorts halvfart. Jag kommer bättra mig! Lovar! Fr.om Tisdag går jag på nytt skift 7-15, det kommer innebära mer dagsljus innebär mer energi!
Det är nu 3 arbetsdagar kvar sen får jag helg!! Denna helg kommer nog spenderas i Hufvudstaden (om jag inte är impulsiv och åker nån stans.. vem vet?) Jag har några saker jag vill prova i köket och som jag sedan kommer dela med mig av :)
I och med pepparkaksdegen igår började min hjärna arbeta på högvarv.. Julgodis och annat bara trillar in i tanken non stop! Måste börja med en lista så jag bara kan pricka av alla experiment efter hand sen i Julruschen. Vill inte avslöja mina idéer nu för då förstörs hela grejen.. men håll koll så dyker det upp!
Jag kommer dock INTE börja julbaka här hemma förräns tidigast veckan innan första advent. Det skulle vara emot alla mina principer ;) Men tänk er bara doften av saffran, nejlikor, knäck, choklad och pepparkakor! (Fyy Linn! inte ÄN..)
Ni vet kanske hur det är att vara ny på jobbet? Man hittar inte allt.. man har inte alla rutiner och man har lite svårt att ta initiativ efter eget huvud. Idag var första dagen jag kunde känna att jag hade lite mycket koll och kunde ta egna initiativ :D Superglad kunde jag bara säga "Det har jag redan gjort" flera gånger! Jag har flera recept i huvudet och ugnstiderna till de flesta bröd sitter oxå inpräntade i ryggmärgen.
En annan sak som jag som bagare är glad att jag lärt in är hur alla degar ska kännas när man ska ta hand om dom. Det är känslan som gör det!
Det som är svårast och som gör mig lite nervös inför lördagsmorgonen då jag ska jobba själv är, hur lång tid tar det att få fram det ena eller det andra?
Det kommer butikspersonalen in och frågar titt som tätt och då känner man sig ganska otillräcklig om man inte kan svara på stående fot..
Men trots det kan jag nu med stolthet säga! "Jag är bagare på Valhallabageriet!" Det är inte en praktikplats där jag bara kommer vara några ynka veckor, det är ett heltidsarbete och jag har det så länge jag känner att jag vill och så länge de tycker jag tillför något :D
Jag arbetar med det jag alltid drömde om, jag tjänar pengar på det och jag har det som en hobby. Men bäst av allt! Jag får dela med mig av min kärlek till bakning, via bloggen till er, ni alla som faktiskt läser detta trots den senaste tidens lite halvtaskiga uppdatering.
Jag förundras samtidigt över, hur hamnade jag här på ett av Stockholms finaste surdegsbagerier? En liten tjej som stod och bakade sockerkakor efter skolan i lilla Dala-Järna? Vägen hit var aldrig spikrak. Det var inte alltid lätt och inte raka vägen på en räkmacka. Men jag hade ett tydligt mål och något annat har inte funnits på kartan, ja efter det att mina drömmar om hundskötare och konstnär slopades, haha! I och för sig kan man kanske kalla det konst, man kan skapa oerhört vackra saker både med bröd och tårtor/bakelser, så ja kanske lite konstnär ;)
Nu ska jag ut i köket och pyssla.. marmelad eller en mjuk kaka? eller möjligen båda? hmmm kanske småkakor? Visar sig vad som händer :P
Saknar dessa två typer <3

Och dehär med <3 favorit i repris i vinter?
♥Dalkullan

Julen står för dörren... eller?

Ja hur är det nu? 18:e Oktober, dagens datum? Ja!
Kan ni gissa vad jag gjorde på jobbet idag? Ja förutom Baguetter, knäckebröd, petit pain, Manhattan Rågrussin och Levain.. Bullar? Nä inte en endaste en idag. Jag gjorde PEPPARKAKSDEG?!?
Det är 2 månader och 6 dagar kvar till Jul och nu har jag gjort den första (notera första!) pepparkaksdegen för året..
Jag kan tala om att den både luktade och smakade jul, men det kändes fel i oktober... Men nu ska degen mogna i kylen i minst en helst två veckor. Då ska vi baka kakor på den och de ska avbakas i stenugnen... måånga kakor blir det och ska vi hinna få fram alla dessa kakor i tid måste vi börja, idag.
Idag har jag stått på grytan på jobbet. Hmmm... det säger nog er ingenting, möjligen ger det er en bild av att jag står på en kastrull. Det är inte riktigt sanningen.. Säger jag att jag varit trågare säger det nog lika lite? Det jag har gjort är att jag har skött degblandaren och kört alla degar.
Den som gör det står på grytan och kallas Trågare ;)
När jag var på väg hem efter jobbet idag blev jag galet sugen på stuvade makaroner och köttbullar! Jag gick därför in och skulle köpa mjölk när jag klev av tunnelbanan. Det slutade som det brukar när man går in för att "bara" köpa en liter mjölk när man är hungrig. Jag tog ju ingen korg, men fyllde likväl famnen med bl.a apelsiner och jäst.
När jag stod där i köket och skulle laga till denna lyxmiddag, kändes själva kokningen oerhört komplicerad.. Jag menar, att koka mjölk slutar sällan väl. Alla har väl hört att "vatten kokar vid hundra grader och mjölk när man vänder ryggen till". Men lyckas man koka upp mjölken utan missöden vill den gärna bränna i botten :/ Jag lyckades övertala mig själv att det kommer INTE ske denna gång. Jag kommer övervaka hela tiden och röra regelbundet.
Jag börjar koka mjölken och med min sega spis tänker jag att jag kan ju faktiskt diska lite undertiden.. Vad tror ni?
JA mjölken kokar över! Naturligtvis att ens låtsas tro något annat var naivt av mig. Men nu har jag börjat så då är det bara att fortsätta. I med makaroner, sänka plattan och låta det sjuda till det är klart.. Låter enkelt eller hur? Ja det är det nog på en induktionshäll, Inte på min stenåldersspis som tar evigheter att få upp i temp och änn längre att få ner. Så, det bränner i botten.. på två sekunder.
Jag kan säga det att det var så gott att det var värt lite krångel på vägen... Men det kommer dröja innan jag unnar mig det igen. Det kan jag lova!
Om en och en halv vecka får jag åka hem till Dalarna igen, då ska vi baka :D
Ha det fint!
♥Dalkullan

Värdinnans ABC

Att se en film i Tv4 känns för det mesta tungsamt och halvjobbigt.. men det kan vara ganska bra att man i pausen kan uträtta vissa saker, värma vetekudden, gå på toa, uppdatera blogg och läsa lite..
Sitter nu med datorn i knäet och en bok i handen... boken är "Husmoderns presentbok, Värdinnans ABC" Hittade den tidigare idag och kom på mig själv med att fnissande öppna den och tänka tillbaka på den dag då jag och syrran satt i min säng och med tillgjord röst läste högt ur den xD
Boken, tryckt i Stockholm på Åhlén & Åkerlunds Tryckeri 1930, en praktisk handbok av Mary T. Nathorst.
Den har kapitel som behandlar exempelvis: Visiter, Vad skola vi ha för mat?, När man bjuder sitt damumgänge på lunch, Preludier till bröllop och hur man skall ordna ett kafferep.
När Lovisa och jag den där dagen läste i boken läste vi första kapitlet: "Vi och vårt umgänge". De första 5 sidorna handlar om hur man Skaffar sig umgänge!?! Haha
Nu hamnade jag på kapitlet "Damernas klädsel" här är ett urdrag: "hur skola vi nu på bästa sätt vara klädda när vi träffas umgängesvis. Enligt gammal god sed skulle värdinnan alltid vara enklast klädd på sin egen bjudning. Det går inte alltid av den orsaken bl.a. att värdinnan inte har mer än en fin klänning"
En bok med gulnade blad, den ska jag läsa pärm till pärm vid tillfälle :P Lite Old School Vett och etikett, varför inte?!
I morgon börjar en ny arbetsvecka, den sista med efteriddagsskiftet på ett tag :) Hur många bullar kommer snurras denna vecka tro?
Nu ska jag fokusrea på filmen som snart är slut..
♥Dalkullan

Chokladfestival 2011

Hej i höstkylan!
I skrivande stund sitter jag hopkurad i sängen med vetevärmare vid fötterna under dubbla täcken och en filt. Det har blivit höst och jag, Fryslorten Danielsson huttrar konstant..
Nu har det gått en vecka sen senaste inlägget och det ber jag så mycket om ursäkt för! En snabb uppdatering på veckan som gått:
Lördag: En helt underbar höstdag i Dalarna! Förmiddagen bestod av en tur till Vansbro, en snabbvisit på byn i Järna och lite kramande med mina fina kusiner Josse och Magda. Efter en lunch med farmor på besök (vi åt pappas viltskavsgryta och mos, MUUMS!) åkte jag, mor, far och bror till Skogen och plockade trattkantareller. Det fanns huuur mkt som helst! Så kvällen bestod av att jag och mamma rensade svamp, drack lite vin och sen åt vi svamppaj :P
Trattisar

Lillebror med armen i mitella efter skatebosrdkrasch tidigare under dagen, blek om nosen tog han en paus i mossan <3

När man plockat korgen full är det bara att fortsätta fylla vad som står till buds.. Min jacka t.ex.

Fikapaus i höstsolen :)
Söndag: Lördagens skogstur gav mersmak och därför fick jag med mig syster yster på en morgontur :D Vi åkte till Kringelrisåsen och gick stigen upp på toppen, njöt av en underbar utsikt och tokade oss lite innan vi tog oss ner för stupen och fyllde en korg med trattisar! På en liten vattensamling hittade vi centimetertjock is.
När vi kom hem var maten serverad och vi åt fläskfile och klyftpotatis och Svampsås ;) Syster åkte och jobbade och jag städade mitt rum och packade för hemfärd. Moster och mormor som blivit gräsänkor när morfar och Micke åkt till Skogen på älgjakt kom förbi och fikade innan jag och moster åkte mot Borlänge.
Vidare därifrån åkte jag en överfull Masexpress till den kungliga hufvudstaden med väskan fylld av hemodlad vitkål, rabarber, trattkaantareller, diverse verktyg och andra bakprylar.
Fin utsikt från toppen av Kringelrisåsen!

Rätt häftigt att lägga sig på mage och kika nerför stupkanten!

Som åttaåring sprang jag en förmiddag med pappa genom skogen, upp på toppen... branta vägen... stupen.. fick skavsår nånstans på vägen och sprang därför barfota XD
Måndag: Åter dags för en rolig arbetsvecka! Surdegsbröd, kardemummabullar och vetelängder :D I LÖÖÖV MY JOBB! Efter jobbet gick jag in till stan och shoppade en sväng. Köpte två tröjor, en T-shirt, ett par örhängen, 3 snusnäsdukar och 5 par strumpor. Väl hemma snodde jag ihop en kålpudding att äta efter jobbet på tisdag :P
Tisdag: Mera surdeg och bullar, börjar bli grym på längderna ;) på väg hem sprang jag in på ICA och införskaffade de ingredienser som saknades för att jag skulle kunna göra mig en kantarell- och tomatlasagne.
Onsdag: Jobb.. vi var så effektiva på jobbet att vi hann klart med allt som skulle göras och hade 3 timmar till godo för att städa bageriet. Jag och Roger genomförde därför en omfattande storstädning, men lämnade trots det bageriet 45 minuter tidigare. När jag kom hem gjorde jag något jag borde gjort för längesen men som det inte funnits tid eller ork till.. Jag var ut och sprang! Superhärligt.. tills hela jag började klia! Blev tokig, på riktigt ville helst slita av alla kläder och rulla i vasst grus. Tog mig iallafall hem ;)
Torsdag: En torsdag på Valhallabageriet.. Ja det innebär att man ingår i ett stort och komplicerat pussel.. Stick hit, vagnar dit. Plåt här formar där.. STOP! Gå INTE in i Kallskänken vi har skurat! mer Bullar! Kan man få fler längder. OJ! Hur ska vi få plats med dethär i kylen? är frysen full? hmm vi får stuva om då.. haha väl på tunnelbanan hem är det rätt skönt att pusta ut :P
Kvällen bestod sen av ett röj av min lägenhet och kokade sylt på hallon jag köpt tidigare i veckan för en billig peng på hötorget. Smaskens till frukostflingorna!
Fredag: Ännu en dag på jobbet! Lika lugn som övriga veckan (undantaget torsdagen). Vid 5 tiden dök så bästa Elin och Märit upp <3 Äntligen! Städningen blev klar i ett nafs och sen var det HELG! Vi handlade lite och sen drog vi oss hem till mig för lite fredagsmys. Vi såg på kort, snackade, gjorde räksallad och såg på idol innan vi gick och lade oss :D Som jag har saknat min Elin! Lidköping är för långt bort :/
I morse segstartade vi med att titta i bröllopstårtstidningar jag hade, åt frukost och laddade mentalt för en heldag i chokladens tecken.. Det var ju dags för CHOKLADFESTIVALEN 2011!
Vi tog tunnelbanan till Karlaplan och sen gick vi ut till Djurgården och Nordiska Muséet. Redan i kön in började choklad ätandet (drickandet) en kille kom med en stor dunk på ryggen med varm choklad som han bjöd på till alla som stod och frös :P smaskens! sedan var vi igång. vi gick varv på varv och provsmakade choklad från världens alla hörn, trängdes med andra chokladsugna och pratade lakritsrot med självaste festivalgeneral Tony Olsson :P
När Elin och Märit så drog sig mot tåget stannade jag kvar själv några timmar till :D
Nordiska muséet


Diverse Chokladhattar :P Årets tävling där alla besökare får rösta.. vilken röstar du på?

Lina stod och modellerade i en monter :D

Det var mycket folk som trängdes vid chokladfontänerna :P

mina inköp :P

De 3 produkter jag är mest nyfiken på att prova. Choklapasta, Chokladvinäger och 100%ig choklad.

Underbar inflyttningspresent från Elin och Märit <3
Befinner du dig i Stockholmstrakten imorgon Söndag kan jag rekommendera ett besök på Chokladfestivalen!
Nu tänker jag sova.. kan kanske vara dags.
Go natt!
♥Dalkullan

Tågtankar och ett kryptiskt recept..

Nu sitter Dalkullan på ett tåg som rullar norrut!
Jag velade fram och tillbaka i 3 dagar innan jag bestämde mig för att åka hem. Packade för säkerhetsskull ryggsäcken i morse innan jag åkte till jobbet ;)
Slutade 18:00 och sprang ner i källaren för att snabbt byta om och slänga mig på luren till Mamma.. (Har man tur kan hon ta de svåra besluten :P ) Stod och diskuterade mina möjligheter utanför spärrarna vid Karlaplan:
+ Väskan var ju faktiskt packad... Bra!
- Tåget går inte förräns 19:45 vilket betyder att jag inte är i borlänge förräns vid 22:06.. Ajdå!
+ Men jag hinner få i mig något att äta.. Kan ju vara bra att äta idag oxå, mjo
- Men då måste nån hämta mig i Borlänge... + Det har de lovat att göra om jag kommer... ååå alla dessa beslut..
+ Jag har två stora surdegsbröd i näven.. kan de funka som en muta om ni hämtar moi? Givetvis!
Allt som allt.. Eftersom jag hade ryggsäcken packad och på ryggen, en kasse full med ljumma surdegsbröd i ena handen och jag oerhört gärna vill till fina Dalarna över helgen blev det bestämt att jag skulle boka en sista minutenbiljett! Sagt och gjort, här sitter jag nu och har passerat Uppsala redan :)
Medan jag ändå bara sitter här surfar jag runt lite på nätet och hittar då en blogg jag besökt som hastigast en gång tidigare, Kaffekokarkokboken, en heltokig blogg om matlagning.. Spana gärna in den!
Min favorit var inlägget om kanelsnäckor.. Humor på hög nivå!
Jag vet inte om det är fler än jag som ibland hittar kryptiska lappar som kan översättas till recept (Mer eller mindre fullständiga, oftast utan namn) Hittade en i morse på kylskåpet...
Efter en stunds klurande kommer jag fram till att det måste vara receptet på de banan och choklad muffins jag experimenterade fram i fredags... Jag petade ju faktiskt ner några kråkor för allt jag tillsatte i smeten, just för att jag skulle dela med mig till er här på bloggen!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Banan och chokladmuffins

75 g smör
½ dl farinsocker
1 dl socker
1 st ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao (tog nog mer i efterhand...)
50 g mörk choklad, smält
½ banan, mosad
1 ½ dl mjölk
Rör smör, farinsocker och socker smidigt.
Rör ner ägget.
Tillsätt de torra ingredienserna.
Rör ner bananen och chokladen.
Tillsätt sist mjölken.
Klicka upp i muffinsformar (Gärna i muffinsplåt)
Grädda i 175 grader ca 15-20 min.
Till topping blandade jag philadelphia, smör, florsocker och citron (mängd?! Jag höftade.. återkommer om jag gör om samma och kommer ihåg att skriva en kryptisk lapp)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
åååhååå det sitter en man snett framför mig på tåget.. han äter jordgubbar! Jag blir lite smått avis, tills jag känner eksemen i hårbotten och inser att även en yttepytteliten jordgubbe skulle göra min hud tokig!! Så jag får hålla till godo med mitt resgodis, mesatdels choklad!!
Nu ska jag fortätta mitt planlösa surfande en knapp halvtimme till så är jag framme i Borlänge sen.. Där tror jag att jag utan särskilt mycket besvär ska kunna övertala pappa att jag får köra bilen och han sova ;)
Tjingeling alla glada! Nu är Dalkullan snart hemma :D
♥Dalkullan

Matbloggspriset

Det som är sveriges äldsta bloggpris "Matbloggspriset" har öppnat slussarna till nomineringen... Så varför inte gå in och nominera er favoritmatblogg... Eller mig ;)
Här är länken till Matbloggsprisets sida för nominering!
15/10 öppnar sedan omröstningen :D
Dalkullan

Tryckfelsnisse!!!

I Surdeg del 2 har tryckfelsnisse smugit in!!! Observera Att det INTE ska vara Rågmjöl i... Naturligtvis ska det stå Vatten istället!! Har ni följt instruktionerna kan jag nog råda er att tillsätta extra vatten...
Ber om ursäkt!! Och ska direkt uppdatera och ändra felet!
♥Dalkullan

Flädersaft

Är egentligen inte riktigt rätt säsong.. men vad gör väl det?
I Torsdags påbörjade jag framställningen av fläderblomssaft. Blommorna hade jag i frysen sen i Juni då jag fick dom av Elin och Märit Andersson. Plockade i Grästorp.
Har ganska länge tänkt göra saften men inte riktigt haft tid och möjlighet. Nu hade jag det!
Eftersom den ska stå och dra i 3-4 dygn tappade jag den på flaskor på söndagen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Flädersaft

30 blomklasar
1,5 liter vatten
3 citroner
1,5 kg socker
Koka upp vattnet.
Skölj och skiva citronerna. Lägg blommorna och citronerna i en hink.
Häll det kokande vattnet över.
Rör ner sockret.
Ställ att dra svalt 3-4 dygn.
Rör nån gång per dag.
Sila och häll på rena torra flaskor.
Ska du inte använda saften inom den närmaste framtiden kan det vara en god idé att frysa den i lagom stora förpackningar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dekorera flaskan lite snyggt och den blir en trevlig present :)
Här har jag hällt upp safen i en flaska jag hittade på Erikshjälpen sist jag var dit :) Lite kul att hälla upp saft i flaskor med text som säger "Svavelsyra konc" hihi
♥Dalkullan

Surdeg: del 5

Nu är det så dags att baka på vår surdeg! Hoppas alla har småputtrande sura bäbisar som är redo att växa upp och bli till stora väldoftande bröd :D
Klockan är i skrivande stund 07:40 och jag har varit uppe sen 06:20, för att baka surdegsbröd :D
Jag börjar 10:00 idag så det är perfekt att kunna gå upp och sätta en deg som får vila i kylen medan jag är på jobbet och bakar. I kväll när jag kommer hem ska degen bara delas till två limpor och skickas in i ugnen!
Jag föreslår att ni sätter degen i kväll och bakar av den i morgon bitti.. Om ni känner att ni inte har möjlighet att gå upp lite extra tidigt kan ni bara vänta till den dag ni känner att ni hinner :)
I mitt bröd valde jag att tillsätta: Torkade aprikoser, torkade tranbär, linfrön, pumpafrön, hasselnötter och valnötter.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grunddeg till ljust surdegsbröd

525 g Vatten
150 g Vetesurdeg
60 g Fint rågmjöl
5 g Jäst
800 g Vetemjöl
20 g Honung
30 g Havssalt
(250 g Valfria nötter, frön, frukter & bär)
Blanda alla ingredienser utom salt och ev. nötter etc.
Arbeta (gärna i maskin) till en smidig deg. (Blanda läääänge den är kladdig i början, och även i slutet..)
Tillsätt saltet och arbeta in det.
Tillsätt de nötter och andra smaksättningar du vill ha.
Blanda bara precis in dem.
Häll upp degen i en oljad plastlåda med lock (gärna rektangulär, jag hade ingen och tod då en rund..)
Vik degen från kanterna mot mitten och vänd sedan upp och ner på den.
Låt degen stå i rumstemp i 30 min.
Vik igen från kanterna och vänd.
Ställ i kylen för att jäsa över natten(eller dagen)
(Efter jäsningen)
Sätt ugnen på 260 grader.
Vänd upp degen på mjölat bord och dela rakt över i två delar.
Lägg upp på plåt med papper, sida vid sida.
Sätt in plåten i ugnen, släng in en dl vatten i botten och stäng luckan.
Sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda i ungefär 30-35 min
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Min vapendragare i vått och torrt. Min turkosa Kitchen Aid :) Vi firade nyss ett år tillsammans!
Den färdigblandade degen redo att hällas över i oljad låda.

Här ger jag nu några förslag på smaksättning i brödet:
Fetaost, oliver, timjan och soltorkade tomater
Getost, rosmarin och pinjenötter
Experimentera gärna själv och dela med dig av dina favoriter! Det är bara fantasin som sätter gränser :D
Nu ska jag se om jag kan peta i mig lite frukost så jag klarar en hel dag på jobbet! Idag ska jag göra Croissanger, bullar, baguetter, petit pain mm..
Att baka.. ÄR det bästa som finns!
♥ Dalkullan
PS: Måste fråga! Är det någon som vet någon som ska åka från Stockholm till Dalarna på Fredag kväll och har plats över? Jag funderar på att åka hem..

Surdeg: del 4

Nu är vi inne på dag 3 av vårat surdegsstartande!
Steg 4 (dag 3)
50 g vetemjöl
50 g vatten
Mata precis som igår.
Täck med plastfolie eller lock. Ställ i kylen.
I morgon är degen klar att använda, om man känner för det.
Om man av en eller annan anledning inte vill/kan baka på den i morgon är det bara att låta den stå.
Man ska från och med nu komma ihåg att mata den, på samma sätt som idag, några gånger i veckan så den håller sig vid liv.
Har man den i rumstemp bör den matas helst så ofta som varje dag.
När det så är dags att baka på den brukar jag normalt inte gå efter något recept när jag bakar hemma.. Men för att underlätta för er ska vi utgå från ett grundrecept där ni sendan pyttsar i lite av vad ni känner för.. så som nötter, frön och torkad frukt.
Nu föreslår jag att du ser till att följande finns hemma:
Jäst
Vetemjöl (minst 1 kg)
Honung (gärna flytande)
Havssalt (ger så mycket bättre smak än vanligt)
Nötter, frukt och frön efter eget tycke och smak.. (Jag gillar att pyttsa i massa olika)
Önskemål på Start av Rågsurdeg har kommit in.. Tillvägagångssättet är det samma som för vete men proportionerna är lite annorlunda i och med att råg suger upp mer vatten...
Dag 1(Steg 1): 50 g fint rågmjöl & 100 g vatten blandas i en burk/bunke och täcks.
Dag 1(Steg 2): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner.
Dag 2(Steg 3): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner. Har den inte kommit igång? Rör i lite honung eller Naturell Yoghurt
Dag 3(Steg 4): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner. Ställ i kyl.
Givetvis kan man dessutom baka goda "rågbröd" med vetesurdeg oxå!
Lycka till!
♥ Dalkullan

Kanelbullens dag!

Idag kommer förmodligen hela vårt avlånga land lukta kanel. Idag är det nämligen kanelbullens alldeles egna dag!
På alla bagerier rasar försäljningen av kardemummabullar samtidigt som försäljningen av den annars blygsamma kanelbullen skjuter i taket.
Skulle man ikväll göra en undersökning av alla bagarlungor och luftvägar skulle man nog finna dem tämligen bruna invändigt.. inget dammar så mycket som kanel(!).
Personligen är jag inte så väldigt förtjust i att äta kanelbullar.. får jag välja ska det vara en riktigt saftig och fin kardemummabulle, gärna stenugnsbakad :P Men en dag som denna får man kanske lov att följa strömmen och äta en med kanel?
Förberedelserna inför en dag som denna är ofta rätt noggranna.. på jobbet har vi stuvat om och fyllt en frys med enbart kanelbullar.. skulle gissa på ungefär 1500 bullar i den som bara tinas jäses och bakas.. för att inte tala om alla bullar vi kommer snurra under dagen..
Igår fick vi stadiga rapporter från butikspersonalen på "kanelbullestatusen". Senaste siffran jag hörde innan jag slutade för dagen var 750 beställda! Då får man tänka på alla de som inte beställer.. MÅÅÅNGA bullar blir det!
Njut av en dag då det är ok att äta bullar till frukost, lunch och middag!
♥ Dalkullan

Surdeg: del 3

God morgon alla glada!
Det är dags att mata surdegen igen. Bara en gång idag dock :P
Dag:2 (steg 3)
50 g vetemjöl
50 g vatten
blanda i surdegen precis som igår.
Nu bör den börjat bubbla så då kan du ställa den i kylen.
Har den inte kommit igång kan det vara bra att tillsätta lite honung eller naturell yoghurt och låta den stå framme i rumstemp.
Det här går ju fint!
♥Dalkullan

Surdeg: del 2

God kväll! Är du redo för steg två i skapelsen av din egna surdeg? Klart du är.. om du gjorde steg 1 i morse vill säga ;)
Nåväl nu är det dags att "mata" din surdeg.. den har förmodligen börjat visa några bubblor men inte så många..
Ha ingen panik om du inte ser några bubblor!
Del:2 (Dag 1: kväll)
50 g vetemjöl
50 g vatten
Tillsätt detta i din surdeg.
Rör om ordentligt.
Täck med plastfolie.
Låt stå i rumstemp.
Perfekt! i morgon är det dags igen :D
Tänkte vi kan ta lite teori kring surdeg nu när vi kommit såhär långt..
En surdeg är en form av vildjäst, jämför man den med jäst man köper i affären kan man säga att "köpejäst" har samma egenskaper varje gång. Surdegen å andra sidan lever sitt egna liv och påverkas av olika faktorer som temperatur och mjölet.
Det innebär att man bör se så surdegen är pigg och alert när det är dags att baka på den. Man får ha viss framförhållning när man ska baka på surdeg.
I en sureg finns mjölksyra och ättiksyra och man vill att proportionerna ska vara 80/20. Lär man sig känna på lukt och smak om proportionerna är rätt kan man få bättre resultat. En surdeg med för mycket ättiksyra smakar surt (surare).
Kanske ska tillägga att det är ofarligt att smaka på surdeg trots att det kan smaka lite otäckt.. När man vant sig kan man rentav tycka att det är gott.
Nu undrar ni kanske varför man nu vill baka på surdeg och inte jäst som ger mer konstant resultat?
Det finns många fördelar med surdeg.
* Smaken blir en helt annan, lite syrlig.
* Inkråmet får fin struktur med stora luftbubblor och glans.
* Hållbarheten blir längre
* Bakar man på surdeg har man lång jäsprocess (liggtid) det gör att sockret i degen bryts ner och kvar blir långsamma kolhydrater. (lägre GI-värde)
* De bakterier som finns i surdegen hälper till i mage och tarm.
Vi nöjer oss nog där för ikväll.. innan ni ser i kors för alla teoretiska knasigheter.
I dag har jag haft en lugn slappardag med film. Åkte till Skärholmen Centrum och hämtade ut bilder jag framkallat. 492 bilder från det senaste året. Väl hemma har jag sedan sorterat och påbörjat projekt: "YH-album"
Måånga tokiga bilder och många minnen som återkom! <3
Det är bara 2 månader kvar till Utdelningen av Gesällbrev och samling av hela klassen i Kristianstad :D Då blir det många kramar! Till dess ska mitt album vara klart..
Från och med i morgon och 3 veckor framåt har jag eftermiddagsskiftet på jobbet. Det blir spännande med nya rutiner och lite skönt att faktiskt få sova om nätterna ;)
Med det säger jag Tack för idag och god natt!
♥Dalkullan

Surdeg: del 1

För något år sedan fick jag en skvätt surdeg från Gunnarsons specialkonditori där jag då gjort 6 veckors praktik. Förövrigt den överlägset bästa praktikplatsen jag haft! För att frakta med mig den från Stockholm, på tåg upp till Dalarna frös jag in den stoppade den i en påse i väskan (påsen var utifall att den skulle bubbla igång såpass att locket skulle hoppa av..). Fick i efterhand höra skämt från pappa i stil med "Har du sprängdeg i väskan?!".
Tågresan gick vägen och väl hemma i Dalarna fick den bosätta sig med mig i Borlänge i min lägenhet.
När det var dags för min nästa praktikperiod skulle jag vara i Sigtuna, Surdegen som fått namnet "lillevään" flyttade nu hem till mamma och pappa som med skräckblandad förtjusning skulle hålla den vid liv åt mig..
De lyckas med den uppgiften, även om den ibland blev tämligen bortglömd lyckas den återhämta sig, gång på gång.
Min hyresvärdinna och käre vän i Sigtuna blev förtjust i surdegsbröd och jag visade hur hon skulle göra. Med andra ord.. återigen skulle jag ta en surdeg med mig i väskan och sätta mig på tåget, nu mot Stockholm igen..
Hon fick en skvätt och har sedan dess bakat på den lite nu och då.
Väl färdig i Sigtuna var det åter till borlänge en vecka, Studentveckan, totalt onödig egentligen då man bara driver runt i väntan på dagen-D.
Dagen-D kommer och Studentaktiviteterna avlöser varandra, Champagnefrukost, klassfoto, väntan, promenad till Kosmos, utdelning av stipendier & priser, utspring och väl hemma middag med släkt och vänner. Ungefär där slutar "vanligheterna" för min del. Tidigt nästa morgon åker jag med moster & Micke till Motala för att dagen därpå cykla Halvvättern. Väl i mål hinner jag nätt och jämnt byta om och äta lite innan jag slänger mig på ett tåg mot Skåne.
Det är dags för intagningsproven för Yrkeshögskolan i Kristianstad.. Smånervös och taggad till tusen klarar jag av bakningen, personlig intervju och hemresa.
Återigen bara att packa om och sedan på ett tåg mot Stockholm, denna gång för att sedan ta en båt längst ut i Skärgården. Där bodde jag i ett litet rum ovanför ugnen på bageriet där jag jobbade 1 ½ månad. En underbar sommar som slutade med att jag ännu en gång tog surdeg i väskan.. Denna gång TVÅ! En rågsur och en Vetesur.
Är man bagare så är man.
Dessa får oxå bo hemma hos mor och far eftersom jag nu flänger ner till Skåne för att plugga ett år :D
Dessa surdegar lever ett hårt liv och tyvärr avlider de en efter en och slutligen återstår bara den envisa "Lillevään" Av mamma kallad "URsur".
När det är dags för att tävla i SM-Ungabagare behöver jag en surdeg och bestämmer att nu ska jag starta en egen för första gången.
Nördig som jag är vill jag ju experimentera lite även nu.. så jag börjar med en vildjäst gjord på apelsin som jag sedan matar till en surdeg. Det blir en väldig fart må jag säga!
Nu har jag gjort samma hemma hos mamma och hon har på egenhand startat diverse surdegar. Bakar gör hon oxå med jämna mellanrum, till familj, vänner och arbetskamraters stora förtjusning :D
Jag har utlovat en beskrivning av hur man startar en surdeg och återigen nördig som jag är ska jag göra det ordentligt.. Jag tänker göra det till en följetång, får se hur lång den blir..
I min lägenhet i Stockholm där jag nu befinner mig saknar jag sällskap och ska därför starta ett husdjur ;) Ni får därför dag för dag följa mig i hur man startar en surdeg, med surdegen puttrande ska vi sedan gå vidare med att baka på den. Jag har ytterligare några idéer på hur jag ska dela med mig av surdegens fantastiska värld.. men det kommer ni märka!
Så, nu är det dags! Surdeg: del 1.
Idag gör vi ingentig annat än förbereder oss mentalt på den stora uppgiften vi har framför oss: att skapa liv!
Det finns i grunden två sätt att starta en surdeg på, med vildjäst eller med mjöl och vatten. Jag  ska försöka förklara dem båda för er men för att inte förvirra tar vi en i taget!
Mjöl och vatten, grundstenarna i din surdeg. Vattnet har du i kranen (eller brunnen om du inte har sådana moderniteter som indraget vatten ;) )
Mjölet bör du å andra sidan se till att finns hemma, om inte åk och köp för i morgon behöver du det!
Bestäm vilken sorts surdeg du vill starta.. Jag tänker utgå från vete denna gång. Så om någon vill göra annan får ni kommentera så förklarar jag det oxå! Om 5 dagar ska vi ha pigga surdegar att baka på :D
Bunkra med mjöl!
I morgon bitti ska du sedan påbörja steg1
Steg 1:
Vetesurdeg
100 g vetemjöl
100 g vatten
Blanda mjöl och vatten i en bunke.
Täck med en plastfolie och ställ i rumstemp.
Tänk på att ta en bunke som är stor nog för att degen jäser och blir större!
Andas ut! Du har nu påbörjat din egen surdeg :D

RSS 2.0