Full rulle.

Regnet smattrar mot fönsterrutan, jag är ledig och hemma i Dalarna över helgen. Jag åkte hem för att samla energi och frisk luft. För att plocka svamp och bara vara i skogen. Vilken tur att jag hann göra det igår!
När jag kommit hem och skickat iväg familjen mot syrran i Göteborg ringde jag mormor och morfar och vi bestämde oss för att åka till skogs. Vädret var på topp och man vet aldrig hur länge det håller i sig.. Först åkte vi iväg och plockade av på 2 vanliga svampställen. Sen var klockan inte mer än 4 så vi drog iväg vidare. Kollade på morbors stuga, ååå så fint de fått det!! Sen skulle vi bara stanna till på ett ställe och kolla om det fanns några lingon. En timme senare kunde vi konstatera att så var fallet.. 20 liter lingon plockade på liten tid oh liten yta. Fyllde min keps med stora fina trattisar oxå. Sen drog vi hem och mormor lagade en gudomlig kantarellsoppa som vi åt med färskt bröd från valhallabageriet. Satt och bara pratade nån timme innan mormor såg att det var läge för mig att sova;) Hade vid det laget varit vaken i över 30 timmar och innan det sovit söndertrasade få timmar på dan på Torsdagen.
 
Denna veckan har varit rolig men intensiv. Den började redan i lördags på Jästbolaget i Rotebro. 8-8, 12 timmar skådebrödsbakning med Susanna och Moa. Djupa diskussioner, funderingar och koncentration gav resultat. Med lite ändringar i bygget uppvägt och klart för nästa dag åkte vi sen hem och sov några timmar. Söndagen blev en 12 timmars dag, tidsträning (vi klarade tiden!!) sen mer skådebrödsfix. 
Måndagen, vi tog första pendeln ut till Rotebro och startade ett tidspass redan 7. Vi höll även nu tiden med marginal och när våra 5 timmar var slut hade vi redan dukat upp allt. Vi fick då finbesök av hela stora bagarlandslaget och en riktig proffsfotograf med stylist. De skulle fotograferas och vi åkte plötsligt med på samma tåg. Jag och Susanna blev fotade nere vid vattnet bakom JB. Regnet gjorde ett uppehåll just då och släppte till och med fram lite sol. Efter fotograferingen blev det lite utvärdering av dagens pass och sedan mer fix och trix. Strax efter 6 åkte 3 utsjasade bagare hemåt för en stunds vila. 
Tisdagen blev en favorit i repris, ett 3:e tidspass, höll tiden bra (trots vissa "orosmoment" utanför vår kontroll). Vi dukade upp allt för bedömning och då kom även Anna ut. Anna som är den enda svensk som vunnit EM, hittils. 
Hon kollade på våra bord och vi diskuterade vissa mindre ändrignar men på det stora hela fick vi godkänt. Ja inte vår städning... men själva bakningen fick godkänt ;)
Så när Anna, Håkan och Tony åkt hemåt satte jag och Susanna igång med att undanröja alla bevis för vad som pågått i provbageriet de senaste dagarna. 
Det är otroligt vad fort det går att städa när man ger sig katten på det. Ett litet missöde när vi skulle ut med soporna gav oss världens skratt. Vi skulle lägga mellan min sko i dörren så den inte skulle gå i lås. Dörren gick i lås.. med min sko på insidan och oss kvar på utsidan. utan nyckelkort in och jag skolös. Vi vek oss av skratt och hade en väldig tur att en vänlig själ såg oss där ute. Kom och släppte in oss igen. Jag återförenades med min högersko och vi avslutade dagen. 
På 4 dagar gjorde vi 46 timmar i bageriet. Fantastiskt roliga timmar som gav nånting. Vi kunde känna oss nöjda när vi åkte hem. Vi kunde känna oss styrkta och nu har vi drygt 6 veckor kvar. 
 
Sen har jag hunnit jobba 3 nätter innan jag satte mig på tåget hem till Dalarna igår morse. Jag har fått in världens flyt på nätterna och det är så roligt. Ni anar inte hur glad jag är att jag fått byta till mig 8 veckor nattjobb. Det är en förutsättning för att jag ska fungera fram till EM. Jag måste få vara lite osocial i min egen lilla bageribubbla. Det sociala blir vissa eftermiddagar i veckan. Som på måndag då det är stor bagarträff på Restaurang Gotland. När jag jobbar kan tankarna få kretsa hur de vill kring skådebröd, taktik och tidsupplägg. På dagarna kan jag sova och på kvällarna träna eller umgås med min bästa vän. 
 
 
 
 
♥Dalkullan

Nattuggla.

Nu är jag inne i en nattperiod.. Om man ska tro min käre vän Kim så sover jag bort hela dagarna.. jag kan då kontra med att jag faktiskt tar tillvara kvällar och nätter desto bättre! Det är lyx att få ha ett bageri helt för sig själv i 9 timmar och få träna och göra det man älskar mest av allt. Igår kväll avlöste jag kvällspersonalen vid 19-tiden. Jag bakade 2 sorters matbrödsdegar, vetebröd och wienerbröd. Gjorde en briochdeg åt Stefan och pysslade med lite annat mellan varven. Vid midnatt tog jag en 20 minuters powernap på butikssoffan. Det finns ingenstans på denna jord där man sover skönare! (möjligen på tunnelbanan) När jag vaknat till liv kör jag igång nattens jobb. tyvärr började passet med en mindre trevlig överraskning när alla russinfrallor jäst över och jag fick ställa mig och köra en ny deg. Den extra degen gjorde att jag halkade efter lite och fick jaga i stort sett ända till 4 när Kenneth kom in. Då var jag någorlunda i fas igen :D Från 4 är det fullt ös på ugenen och jag "jonglerar" med alla olika bröd och frallor för att allt ska få bakas i tid och samtidigt packar jag brödet som ska hämtas upp av budet vid 5. Först vid 7 när butiken öppnar släpper trycket och man kan andas igen. Då är man varm, varmare än efter ett marathon, där man stått hela natten framför 10 ugnar på 300grader. Vid 8 kan jag lämna över stafettpinnen och byta om. När jag sen satt mig på t-banan hinner vi knappt börja åka innan jag brukar slockna. Kommer hem och äter nåt litet och sen rakt ner under täcket. Låter nog konstigt för många att man går och lägger sig på morgonen men det är väl allas dröm? Vem kliver upp varje morgon utan att tänka tanken "åå vad skönt om man bara fick gosa ner under täcket och sova". Det är just det jag får göra ;) när jag sedan vaknar är jag oftast rätt pigg och har inga större svårigheter att komma upp. Denna ''dagsrutin" kommer jag nog arbeta in ganska djupt nu under de kommande 8 veckorna.. Har bytt till mig alla nätter fram till EM. När jag lade fram förslaget till mina kollegor var de alla snabba med att säga ja! Jag kan inte riktigt förstå vad de tycker är så tungt med dem? Det är på natten det finns en tydlig rutin, man kör sitt race. Man kan utmana sig till att göra allt lite snabbare och lite bättre varje natt. Idag 12/9 har jag varit på Valhallabageriet i exakt ett år! Även då var det nattskift för min del. Det är Roger jag ska tacka för att jag gillar nätterna så pass bra som jag gör. Han gav mig en bra introduktion och en bra grund att stå på.
Järna kyrka.. fin mot solnedgången. Saknar hemma hemma.
 
 
 


♥ Dalkullan

Danmark-Malmö

Dalkullan är tillbaka i Stockholm efter långhelg söderut.. Ja nu kanske ni tror jag åkt till sol och vita stränder? Inte riktigt så. Jag åkte till Danska Holstebro och Malmö. Träningsläger i Danmark med Danska och Finska EM-lagen.. Sen i Malmö var det 2 dagar träning i Nord Mills provbageri. 3 tidspass hann vi med.
 
När vi i fredags åkte till Danmark på förmiddagen hade vi inte den blekaste aning om vad som väntade.. Vi visste att i Köpenhamn skulle vi hämta ut en hyrbil och därefter ta oss 350 km västerut till Holstebro. 4 timmar bilåkning sen ett fasligt letande för att på skolområdet hitta bageridelen. Väl framme innebar fredagen genomgång av bageriet, världens största pizzor, förberedelser inför lördagen och en kurs om mjöler, deras del i slutresultatet (smak, karaktär och skorpa..) surdegar, fördegar och poolish. Vi avslutade dagen med airhockey, pingis biljard och häng i sällskapsrummet på elevhemmet där vi alla bodde.
Lördagen ägnade vi åt bakning. Vi drog igång vid ungefär 7 och höll på till sen eftermiddag. Bröd, bullar och frallor tillverkades och utvärderades. Som avslutning på dagen åkte vi till en bowlignhall. Buffé och 2 timmar bowling. 
Söndag, nu var det dags för wienerbröd! Vi kavlade wienerdegar med choklad i. Blev ganska häftig effekt på det. Vid 11 tiden packade vi svenskar in oss i bilen igen och for tillbaka mot Köpenhamn. Lämnade av bilen och tog tåget över öresund. Väl framme i Malmö gick vi direkt till NM och vägde upp och förberedde till dubbla pass på måndag. Checkade in på hotellet och åt dudnergott på fridays. Sen hade jag och Susanna peptalk och planering på hotellrumsgolvet. Vi ritade och räknade och funderade.
Måndag startade strax efter 4. Vi gjorde oss klara, mötte Håkan i receptionen åt en macka på vägen och strax efter 5 körde vi igång pass #1. Som tog för lång tid och resulterade i nedstämda bagare.. en snabb lunch, lite små förberedelser och 11:45 var vi igång igen, tidspass #2. Klarade inte heller denna gång tiden och produkterna blev inte 100.. inte ens nästan :/ 
Missnöjda med vår insats dukade vi upp allt vi bakat och medan vi gjorde det dök en överraskning upp! Madde och Therese (min ständige vapendragare i tävlingssammanhang). De som faktiskt gick igenom samma sak förra året försäkrade oss om att det kommer gå bättre. Efter förberedelser för tisdagen gick vi alla till hotellet och bytte om. Sen ut på stan och käkade pasta. 
Tisdagen. En ny tidig morgon.. upp 4 och packa ihop allt, checka ut och gå över till NM. 5:15 startade vi tidspass #3 och exakt 4timmar, 58 minuter och 30 sekunder senare var vi klara. Med 1min & 30 sek tillgodo! En lättnadens suck drogs och sen röjde vi bageriet på disk och skräp. Vi dukade upp våra sortiment för att Håkan och Peter skulle få bedöma och kritisera. Håkan är vår coach och Peter är Sveriges domare i EM.
 
Vi kunde konstatera att det vi behöver jobba mest på är matbröd och skådebröd. Efter en god pizza gjord av Håkan packade vi ner alla bagerikläder och åkte hemåt.
 
 
 


♥Dalkullan

 

RSS 2.0