Impulstårta-Månadens sötsak
Ibland saknar jag verkligen att få vara konditor! Ibland vill jag bara kladda med grädde, mousser, krämer, anslag och choklad. Att få vara kreativ och bara experimentera med smaker, konsistenser och färger.




Det är absolut inget fel på bagarsidan, faktum är att jag älskar mitt jobb som surdegsbagare och bullsnurrare på Valhallabageriet. Men jag behöver ibland släppa fram konditorn.
I och med SM fick konditorn kliva tillbaka helt under månader av träning. Nu var behovet akut. Allt jag såg i affären idag blev i mitt huvud något sött, fluffigt, chokladigt & gott. Innan jag visste ordet av hade jag plockat på mig grädde och jordgubbar, betalat och åkt hem. Konstigt det där ;)
Vid ett liknande ryck i förra veckan åkte det med färska hallon.
Väl hemma satte jag planen i verket och svängde raskt ihop en tårtbotten. Med min mintgröna pärla till hjälp gick det i ett nafs att vispa ihop en fluffig äggsmet. Ett tu tre hade jag slängt ihop en hel tårta!
Här får ni beskrivning på hur ni gör om ni liksom jag inte riktigt kan hålla fingrarna i styr.
Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt.
Sikta ner övriga ingredienser och rör till en slät smet.
Häll i en smord och bröad springform och baka direkt i 175 grader i 35-40 min.
Låt botten svalna.
Hallon och limeyoghurt:
120g hallon
1 tsk honung
½ msk limejuice
1 ½ dl matyoghurt
Blanda alla ingredienser och låt stå.
Chokladgrädde:
100 g mjölkchoklad
2 dl vispad grädde.
Smält chokladen ordentligt.
Rör snabbt ner den vispade grädden.
8 dl grädde
½ L färska jordgubbar
Citronmeliss
maränger (gärna choklad)
Vispa grädden.
Dela tårtbotten i 3 delar.
Lägg den första på ett fat.
Bred på chokladgrädden.
Strö över krossade marränger.
Bred på lite vispad grädde.
Lägg på nästa botten.
Bred på hallonyoghurten.
Bred på ett lager grädde.
Lägg på sista botten.
Stryk med grädde runt kanten och på toppen så inget syns igenom.
Spritsa på toppen och dekorera som du känner för med jordgubbar och citronmeliss.
Eftersom jag bor ensam har jag ingen som äter upp denna skapelse... jag tar därför med den till mina kära kollegor på jobbet. Lite omväxling kan väl inte vara fel ;)
Denna tårtan får samtidigt bli mitt bidrag i månadens sötsak där temat denna månad är SAGOLIKT. Är inte denna tårta sagolik så vet inte jag. Hallon och choklad. Jordgubbar och grädde. Allt i ett!


Nu var de visserligen spanska men fantastiskt fina!




Nu är min abstinens stillad, för en stund...
Dags att krypa ner i sängen och ladda för en dags bakning i morgon :)
♥Dalkullan
Bull-snurr och punka!
Beklagar. Dålig uppdatering nu igen.. Fy på mig!

Förra veckan bestod av 5 arbetsdagar som till stor del bestod i att snurra bullar.
Sedan passade jag på med lite äventyr. I Onsdags klev jag upp 03:45 för att göra mig redo för en cykeltur. En cykeltur som skulle ta mig till jobbet till 06. Jag rullade iväg strax före halv fem. Vid det laget hade det precis börjat ljusna.. från bäckmörkt till mörkt. Jag trampade på så fort min otränade lekamen tillät. Innan jag ens hunnit till Bredäng hade jag mött 7 harar. Längs vägen blev det allt ljusare och när jag vid hornstull rullade ner mot Söder mälarstrand färgades himlen ovan stan aldeles rosa och gyllene. Jag tog mig utan större problem över gamla stan och rundade nybroviken. Turen tog exakt en timme och jag kom fram till jobbet hög på livet! Solen gick upp, jag tog en dusch och snurrade bullar. Medan jag snurrade mina mummabullar längtade jag efter cykelturen hem samma eftermiddag. Tänk vad härligt med en timmes cyklande i rask takt i strålande solsken! 14 slutade jag och bytte om för att ge mig av. När jag kliver ut ur bageriet blåser det kallt och molnen rullar hotfullt grå in. Jag har inte så mycket mer att välja på än att trampa iväg och är fortfarande på strålande humör. Det håller i sig och tilltar till Hornstull...Närmare bestämt på bron över mot Liljeolmen. Med ett platt bakdäck får jag hoppa av cykeln och traska. Jag tänkte leta upp en pump i liljeholmen och fortsätta sen. Det hela slutade med att jag fick fortsätta leda cykeln till Aspudden och där lämna in cykeln på verkstad. Frusen och på dåligt humör tog jag tunnelbanan hem och tog en lång ångande dusch.
På torsdagen hämtade jag cykeln efter jobbet och trampade hem den. Humöret steg igen ;)
Fredag till Måndag har jag haft världens bästa syster yster på besök! Mys, shopping, bio, löpning och massa trevligt. Vi var på söndagsförmiddagen iväg till Karolinska för att se vart hon skulle ta vägen på måndagmorgon när det var dags för intag till tandläkarutbildningen hon vill gå.
Nu är det en ny vecka och mer bullar att snurra :) Det jobbiga med bullsnurrandet är att när man gör det går kroppen på autopilot och man har tid över till att tänka.. på gott och ont. Men mina underbara vänner och kollegor, de 3 musketörerna! Åh vad jag skrattar, dagarna i ända. Det ena knasigare än det andra. Dans, skämt och sång. Varvat med mjöldamm och chokladkladd. Kommer sakna deras sällskap framöver när jag går över på nattskiftet igen 3 veckor.
Ska jag vara helt ärlig längtar jag lite till nattpassen. Kontinuiteten, fokusen och kontrollen. Jag har mina degar och bröd. En deadline vid 5 och en vid 7. När jag går in 00 eller 01 vet jag vad jag ska göra och gör mitt absolut bästa för att göra det felfritt på så kort tid om möjligt.
Sen känslan när man går ut från bageriet i soluppgången och är färdig för dagen medan alla andra stressar TILL jobbet. Den känslan är riktigt härlig.
Men nu är det 06-passet denna veckan vilket innebär att sängen kallar!

Vi tar varje chans att utmana ödet och pressar våra gränser.. Älskar dig little sis <3

Det kändes minst sagt märkligt att se sin lilllla syster stå där och blicka upp...Centrum för Oral Biologi!? när blev min syster stor och så himla klipsk att hon står där redo att börja plugga till tandläkare.. Nog för att hon förmodligen var den yngsta sökande men jag lovar.. av dryga 400 sökande är hon säkerligen en av de vassaste! Håller tummarna för att du kommer in :)
♥Dalkullan
Inbrott...
-Stefan, vart har du ställt kassaskåpet nu?
-Driver du med mig?!?!!
Ja igår fick vi en minstsagt otrevlig överraskning. Någon/några hade promenerat in i bageriet någon gång under helgen och hämtat vårat rejält tunga kassaskåp. Det förklarade den oordning som rådde när vi kom in. Trasiga mjölsäckar staplade framför en dörr, vagnar på konstiga ställen och nerplockade hyllor. Kenneth som kom in först trodde vi gjort nåt i lördags, Stefan som var andre bagare trodde lika. Jag kom in som 3:e bagare och visste att det inte sett ut så i lördags. Jag trodde de haft en jobbig natt och att det var därför allt var i oordning.
Vi ringde polisen gick på tå och fick inte peta på sakerna runt där det hänt för att inte förstöra eventuella spår.
Kan säga att det är en märklig förvirring som uppstår när man får den överraskningen klockan 6 måndag morgon.
Jag blir lite darr när jag tänker på alla de timmar jag spenderat i bageriet ensam kvällar, nätter och helger de senaste månaderna. Vad hade hänt om de kommit då? Hade de vänt utanför? Hade de gått in och trott att det var tomt så vi skrämt varandra? Hade de gjort mig illa? Vad hade jag gjort?
Nej fy! Ingen rolig tanke.
Polisen hade dock hittat kassaskåpet, uppklippt ute på djurgården och vi fick det tillbaka.
Efter morgonens överraskning blev gårdagen lite rörig. Man visste liksom inte hur man skulle tackla det hela.
Efter jobbet gick jag ner till strandvägen och gick längs med vattnet på kajen en bit. Hörde från bästa Johanna som ville ses, hoppade på första bästa spårvagn in mot stan, ner i tunnelbanan och iväg mot Söder. Väl framme hos J satt vi och snackade en stund innan vi bestämde oss för att ta vara på det fantastiska vårvädret och gick för en promenad. Det blev ungefär 2 timmar. Massa prat och trevligt. Vi bestämde att vi skulle sätta oss någonstans och fika, men det slutade med att vi köpte några praliner var på chokladfabriken och sedan gick och åt mat på Vapiano i Gamla Stan istället. En bra eftermiddag med en god vän!
Idag har jag jobbat på med de goa gossarna på jobbet. Man har aldrig tråkigt i Wictor, Roger och Fredriks sällskap! Det sjungs, dansas och skojas mest hela tiden. Efter jobbet blev det ännu en promenad längs nybroviken. Skönt i det fina vädret. Gick genom Kungsträdgården och snart snart spricker alla vackra rosa knopparna. Då ska jag dit med kameran i högsta hugg :)
Nu sitter jag med en matlåda och gör mitt bästa med att tugga i mig den. Jag har visdomständer som bråkar så att gapa, det gör ont. Att tugga-dito. Käken protesterar och det sprider sig upp som huvudvärk. Blir det inte bättre snart får jag lov att kolla upp det.

Målet är ingenting - vägen är allt
♥Dalkullan
Konsten att äta en brödskiva.
Det är helg nu igen. Många hade med största sannolikhet en kortvecka, eller kanske till och med lov? Jag stretade på med jobb tis-lör. Dock en riktigt skön vecka eftersom större delen av östermalm måste stått tomt och alla påsklovsfirare befunnit sig antingen på varmare breddgrader eller till fjälls. På Valhallabageriet har de inte varit ;)
Jag har så länge jag kan minnas ätit bröd på ett lite speciellt sätt. Eller ja nu när jag börjat fundera lite på det är det inte så konstigt men gemene man gör inte så. Jag klämmer och känner, drar av en bit och provsmakar innan jag brer på smör eller andra pålägg. Det är så det görs på tävlingar när domare provsmakar bröd och bedömer. Inga konstigheter med det. Men jag har märkt att alla (vågar nästan lova det) bagare äter sitt bröd på det viset. Reflekterar över innehåll, bakning, temperaturer och tillvägagångssätt. Det går reflexmässigt och är en del av brödätandet. Det smakar inte lika att äta en skiva rakt upp och ner med massa kolijox på. Prova först, äta sen.
EM träning. Ja nu drar det igång. Som en av 4 medlemmar i juniorlandslaget kommer jag nu framöver träna och ta fram ett sortiment för EM. EM går i franska Rouen i November i år. Det skulle vara fantastiskt roligt att få vara med och representera Sverige! Har egentligen inte så mycket koll på hur det kommer se ut framöver men jag hoppas och tror att en del frågetecken kommer rätas ut 2 maj. Då ska vi alla ha våran första träff på jästbolaget i Rotebro. Information och bakning/kurs är vad som står på agendan. Ska bli riktigt skoj.
Det är dessutom mindre än en månad kvar till jag och Susanna får åka på vår vinstresa med SBK. Spanien, målet för resan, våren i spanien det låter det ;) Här i Stockholm fick vi istället tillbaka vintern igår natt. En decimeter blötsnö rasade ner från ovan. Jag som åkte till jobbet sent på fredag kväll hade mina låga vårskor på mig och hade räknat med att ta mig hem torrfotad. Det gick inte riktigt enligt planen. hann inte ens över Vallhallavägen innan skorna fylldes med kall och plaskig snö. Det var bara att "gilla" läget och se till att ta sig hem så fort det gick. Men under en halvtimmes t-baneresa hinner tårna frysa till ganska ordentligt om man har lite dålig cirkulation. Så fort jag kom hem blev det en låång vaarm dusch innan jag kröp ner i min one piece i soffan med kuddar, fårskinn och täcke. Slog på en film och ja.. nattbagare som jag är somnade jag 20 min in i filmen. Jag kunde inte hålla ögonen öppna hur jag än kämpade. Vaknade till och såg slutet innan jag förflyttade mig till sängen.
Idag ligger snön kvar men solen kikar försiktigt fram och gör sitt bästa för att bli väck det vita blöta som täcker marken.

Valhallavägen 9:00 lördag 14/4-12

Av någon underlig anledning vill jag inte riktigt hålla med..."Sommaren är här" Står det stort på väggen vid varuhuset. Nej! Vintern är tillbax kan de i så fall skriva ;)

De stackars vitsipporna fick det lite kämpigt..
Livet är inte ett problem som skall lösas
utan en verklighet som skall upplevas
♥Dalkullan
Påsken 2012 & recept på cupcakes
Har landat hemma i Sockholm igen efter en långhelg hemma hemma i Järna. Beklagar den obefintliga uppdateringen men har inte öppnat datorn på en vecka.























Helgen bjöd på en hel del trevligheter. Rullskidor, promenader, vänner, sällskapsspel, kortspel, turne i alla favoritbutiker runt om i kommun, fika, påskmiddag hos faster, bakning, rådjursspaning i mörkret, bäversafari, 18-års kalas, "sovmorgon" & familjemys.
Eftersom en bild säger mer än 1000 ord får ett gäng bilder visa min påskhelg istället för att jag ska knacka ner det i tangentbordet. Sen avslutar jag det hela med ett recept!

Jobbet på skärtorsdagen.

Praliner & minibiskvier :P

Bävern beräknade fel och försöker pånytt.. lär inte bli bättre för det stackarn!

Kussefin & jag har en hel del att ta igen <3

Far & Mor i väntan på vassego'!

Hon spanar bara på en fågel som kansk frusit fast i älven... så var inte fallet. En stund senare hade den vänt sig om.

Lite lek med kameran..



Systrar <3

Äggmålning med kusiner :)

Konstnären Anders in action!

Ägg är gott!


Jag och syrran spelade spel med småkusinerna A & E.. Storstryk fick vi!

Oskar hittade en gitarr.

Alias är ett spännande spel med massa skratt och tokerier!

Klockan är 23, det är kolsvart ute och jag & mina lika tossiga syskon går rakt ner i skogen.. vi letar oss fram på en liten stig ut på en åker och där smyger vi närmre och närmre rådjuren. Vi är konstiga det är vi.. men roligt hade vi!

Vi såg en gigantisk orange måne men den ville inte fastna så jättebra på bild..

Miiinicupcakes!

Till syrrans 18-års paartaj!

några cupcakes... 2 citronmarängpajer...

..& kanelbullar!

SM-frallor. Slurp sa det så var de slut!

Kvällspromenad på påskdagen.. i bild 3 st bävrar...
Tackar alla inblandade för en fin helg!
Lovade att bjussa på ett recept. Det får bli cupcakes!
**************************************************************************************************
Cupcakes
3st ägg
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
75 g smält smör
3/4 dl mjölk
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
saft & skal av 1 st citron.
ev. chokladbitar
Vispa ägg, socker & vaniljsocker vitt och luftigt.
Rör ner smör & mjölk.
Vänd ner resten av ingredienserna.
Spritsa i muffinsformar.
Grädda i 175 grader 8-20 min beroende på storlek på formen.
Låt svalna.
Tips!!! Har du en muffinsplåt i rätt storlek? Använd den! Annars använd helst dubbla formar så viker de inte ner sig och flyter ut.
200 g philadelphia
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
litet pressad citron
Vispa alla ingredienser till en fluffig frosting.
Vill du ha chokladfrosting? Smält choklad och vispa ner.
Färg? Några droppar valfri karamellfärg ger extra färg åt den annars vita frostingen.
Spritsa frostingen på toppen av dina avsvalnade cupcakes.
Dekorera med godis, strössel eller annat dekorativt & helst ätbart.


Halva nöjet ligger i exponeringen & fotograferingen!
**********************************************************************************************
Hoppas ni hade en lika fin påsk som jag!
♥Dalkullan
Det finns alltid plats...
Vilken fin vårdag det varit idag! Inte en enda snöflinga på hela dagen. Sol och blå himmel utanför bageriets stora fönster. Ja om man tänker på baksidan altså.. För på framsidan kom det en stor lastbil med kran och dumpade en stor container mitt framför bageriet. Sen kom en ny lastbil och ställde ett "hus" ovanpå (en barack.. faluröd). De ska bygga och greja i källaren i huset och tyckte visst det var lämpligt att ställa sitt "högkvarter'' mitt framför våra skyltfönster. Inte för att det påverkar min utsikt nämnvärt men våra kunder?! Mattias som dessutom kom med alla bord och stolar till uteserveringen idag.
I morgon är en av årets största dagar på bageriet. Första bagaren går in om 40 min. Heja Fredrik!! Vi ska se till att hela Östermalm får sitt brödbehov stillat inför påskens alla middagar. Sen alla fakturakunder runt om i stan.. Mycket bröd blir det. Å bullar. Å godsaker. Sånna dagar är det extra roligt att vara bagare :D
Idag var det massor med förberedelser och innan jag gick hem för dagen skulle jag få in alla degbackar, kalljästa bröd och brownies i kylarna... En utmaning vill jag lova! Vi har ett ordspråk som heter "Det finns alltid plats på kylen" Än har jag aldrig misslyckats. Men idag såg det mörkt ut... Sen gjorde jag en omkastning, byggde ett livsfarligt torn ovanpå Manhattanformarna i Rasken och hade i slutändan plats över?!?! Övervägde att bara för sakens skull lägga de två sista bröden på varsinna brickor, men nöjde mig med en ;)
På väg hem sprang jag och Sandra in på fältöversten och jag skulle ha en present till 18-åringen Lo. Efter en del om och men kom jag över det jag skulle ha och så skulle jag fort iväg till ett Clas Ohlsson.. Behövde nya hjul till min resväska. Det behöver jag än.. de finns bara i butik i Insjön annars måste man beställa. Typiskt när jag behöver hjulen i morgon när jag ska ta mig runt i Stockholm innan jag ska upp till Dalarna och nästan till Centrallagret :/ Jag får försöka packa i min bag istället och tackar för att det är påsk och vår i luften och inte behövs fullt så tjocka kläder som för nån månad sedan.
Har fått mail idag från tidningen som intervjuade här om dagen.. Det var artikeln som jag fick korrekturläsa. Kul :) Igår fotograferades jag och på tisdag kommer tidningen ut.
Nu måste jag gå och stuva ner vad som kan tänkas behövas under en långhelg hemma i Dalarna. Givetvis måste jag dock lämna plats för en rejäl laddning bröd. Men som i kylarna på jobbet.. "det finns alltid plats.."

♥Dalkullan
Utlovade bilder!
Nu börjar jag så smått komma ikapp. Hade så mycket energi idag att jag faktiskt ställde mig och gjorde biffar och köttbullar idag när jag kom hem från jobbet.









Det är märkligt vad dagsljuset ger energi! Lite sömn sitter inte heller fel. Det gör liksom tillvaron lättare.
Blev intervjuad idag. Tidningen Mitt i Östermalm ringde mig på bageriet och ställde en hel rad frågor. Jag svarade så gott jag kunde och ska fotograferas i morgon eftermiddag. Skickade dessutom iväg 2 recept aldeles nyss som oxå ska med :) Spännande!
Nu ska ni få de utlovade bilderna! Sitter hemma i soffan och har laddat in dem i datorn. Nu ska de upp i bloggen bara...

Så såg mitt hörn ut när jag skulle sätta igång med mitt genrep. Var sak på sin plats.

Även här ordning och reda. Ett stick fullt med prylar i ett organiserat kaos!

5 timmar senare...

Mitt arbetsbord redo i Göteborg, dagen-D!

Spännd, låååång väntan på domen.

Mitt skådebröd.

Mina Wienerbröd och bullar.

Fotografering med sponsorer :)

Bästa frukostbröd!!

Bästa Wienerbröd!!

Glad bagare!

Hade tid över för lite fotografering även under bakningen :)
♥Dalkullan