Fettisdagen 2014

Det finns två dagar per år som varje bagare/konditor bör se fram emot med skräckblandad förtjusning. Det är fettisdagen och kanelbullens dag. 
Två superhypeade dagar då sveriges befolkning går man ur huse för att i hysteri köa och slåss om de godaste bakverken. Alla bagare och konditorer laddar upp veckor innan och försöker förutspå hur denna tsunami av gäster ska kunna mötas. Hur mycket ska man baka? Vid vilken tid ska man baka som mest för att alla ska få så färskt som möjligt? Hur mycket mjöl, smör, mandelmassa och grädde ska vi ta hem? 
 
Fettisdagens hysteri börjar redan i liten skala runt nyår. Då börjar de flesta bagerier baka de första semlorna. Alla mina bagarvänner lägger då upp bilder i diverse sociala medier och det är med blandade känslor. För visst är den lite efterlängtad också mitt i alltihop. 
I år är semleperioden extra lång eftersom påsken ligger så sent i tiden. Liksom det faktum att folk tar för givet att första semlan finns i sortiment från runt nyår, räknar man med att kunna köpa en semla strax innan påsk. 
För trots att vi igår nådde denna kaosartade kulmen igår så är bagarna/konditorerna de enda som börjar tröttna på dessa småsöta bakverk. 
 
Men det finns sådan prestige i semelbakandet. Vem gör den godaste? Hur ska grädden vispas till perfektion? Fyllningen, det finns nästan lika många hemliga recept som det finns konditorer. Hur bakar man bullen och en konst i sig, hur i hela fridens dag ska locket skäras, klippas eller tas ur? Trekantigt/runt/stort/litet? 
Sedan finns alla underarter av semlor. De med sylt som fyllning eller komplement i grädden. De med pistagefyllning som skärs och dekoreras för att se ut som grodor. De med choklad och de med vaniljkräm. 
Många gör olika stora varianter. För seriöst, Vem orkar äta en megastor vetebulle, sprängfylld med mandelmassa och toppad med det övermäktiga molnet av grädde? Jag klarar det inte!
Semletårtor, längder och kransar har också tagits fram för större sällskap. 
 
Nu är semeldagen över för i år och vi tillverkar semlor i drygt en månad till i betydligt mindre skala. Men vi har redan börjat ladda för nästa, kanelbullens dag. 4/10 om exakt 7 månader!
 
 
 
 
 
Definitonen av galenskap är att upprepa samma beteende
men förvänta sig ett annat resultat
          - Albert Einstein
 
 
 
♥Dalkullan
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0