Det finns alltid plats....

"ingenting är omöjligt" har sagts av en idrottsprofil här från Järna. Det blev vårat motto när jag gick mitt år på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Det hjälpte oss lösa otaliga knepiga situationer i bageriet. Det var vad som hjälpte oss bygga en drake helt i choklad. 
 
När jag jobbade på Valhallabageriet i Stockholm kom nästa ordspråk. "Det finns alltid plats i kylen/frysen" 
Det innebar att hur galet mycket vi än hade att klämma in i begränsad kylplats så gick det alltid att lösa. Ofta blev det min uppgift att pussla ihop allt från surdegstunnor till kakdeg, bullar och baguetter. Jag lärde mig snabbt vad som gick att stapla på, vart man kunde ställa vad för att dörrarna slutligen skulle gå att stänga och vilken ordning allt skulle plockas ut under natten var också avgörande. 
 
Dessa två ordspråk ekar i mitt huvud hela dagarna på jobbet. Hur trångt, fullt och hopplöst det än må verka när jag står där så kommer jag alltid ut i andra änden av dagen och har löst det. Igår kväll stod jag med 4 chokladtårtor och 2 cheesecakes som skulle in i frysen och sätta sig. De skulle in i en överfull frys! "det är aldrig fullt på frysen Linn, kom igen du klarar detta..." Det mantrat snurrade om och om i mitt huvud när jag stuvade, stuvade om och donade. En stund senare stängde jag dörren och hade mirakulöst fått in allt OCH hade plats KVAR! 
 
Mitt bageri är lite drygt 10 kvm stort och egentligen alldeles för litet för den produktion jag ändå har. För den som kommer in som ny genom dörren skulle det kunna liknas vid ett regelrätt bombnedslag. Alla hyllor är totalt överbelamrade. Men fråga mig vart jag har något och jag kan svara med en exakthet som får dig att tappa hakan. Om det står under och bakom något på översta hyllan då vet jag det. Det finns ett system i kaoset, det är en förutsättning för att det ska fungera. Jag behöver inte tänka när de ropar från serveringen att "det är snart slut på..." Jag tänker inte, jag bara levererar. Hokus pokus. Ägg därifrån, 4 dl socker tjopp tjopp ner i bunken visparna inte i lådan, hepp, ut i disken. Med visparna och ett gäng byttor i högsta hugg tillbax till bageriet. Smör in i mikron, vispa ihop och vänd ner bakpulver och mjöl växelvis med smöret. Fram med pannorna och ögonmåttet och fördela smeten. på med bär och skjuts in i ugnen. En stund senare."det ÄR slut på..." hörs från serveringen.
Nix! jag tog just ut det ur ugnen hur många bitar vill ni ha?  
 
Jag behöver nog inte tillägga att alla recept sitter som ett rinnande vatten vid det här laget. Att plocka fram och se på dem skulle ju ta onödigt med plats och sinka hela arbetet avsevärt! 
 
Nu har jag inhalerat en stadig frukost och ska ta ett varv genom duschen innan jag far iväg till jobbet för en ny dag. 
 
Fick godkänt av hälsoinspektören igår! Så skönt :D
 
Erik Segerstedt – Hello Goodbye - Single Version
 
 
 
 
♥Dalkullan
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0