Surdeg: del 4

Nu är vi inne på dag 3 av vårat surdegsstartande!
Steg 4 (dag 3)
50 g vetemjöl
50 g vatten
Mata precis som igår.
Täck med plastfolie eller lock. Ställ i kylen.
I morgon är degen klar att använda, om man känner för det.
Om man av en eller annan anledning inte vill/kan baka på den i morgon är det bara att låta den stå.
Man ska från och med nu komma ihåg att mata den, på samma sätt som idag, några gånger i veckan så den håller sig vid liv.
Har man den i rumstemp bör den matas helst så ofta som varje dag.
När det så är dags att baka på den brukar jag normalt inte gå efter något recept när jag bakar hemma.. Men för att underlätta för er ska vi utgå från ett grundrecept där ni sendan pyttsar i lite av vad ni känner för.. så som nötter, frön och torkad frukt.
Nu föreslår jag att du ser till att följande finns hemma:
Jäst
Vetemjöl (minst 1 kg)
Honung (gärna flytande)
Havssalt (ger så mycket bättre smak än vanligt)
Nötter, frukt och frön efter eget tycke och smak.. (Jag gillar att pyttsa i massa olika)
Önskemål på Start av Rågsurdeg har kommit in.. Tillvägagångssättet är det samma som för vete men proportionerna är lite annorlunda i och med att råg suger upp mer vatten...
Dag 1(Steg 1): 50 g fint rågmjöl & 100 g vatten blandas i en burk/bunke och täcks.
Dag 1(Steg 2): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner.
Dag 2(Steg 3): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner. Har den inte kommit igång? Rör i lite honung eller Naturell Yoghurt
Dag 3(Steg 4): 25 g fint rågmjöl & 50 g vatten röres ner. Ställ i kyl.
Givetvis kan man dessutom baka goda "rågbröd" med vetesurdeg oxå!
Lycka till!
♥ Dalkullan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0