Surdeg: del 2

God kväll! Är du redo för steg två i skapelsen av din egna surdeg? Klart du är.. om du gjorde steg 1 i morse vill säga ;)
Nåväl nu är det dags att "mata" din surdeg.. den har förmodligen börjat visa några bubblor men inte så många..
Ha ingen panik om du inte ser några bubblor!
Del:2 (Dag 1: kväll)
50 g vetemjöl
50 g vatten
Tillsätt detta i din surdeg.
Rör om ordentligt.
Täck med plastfolie.
Låt stå i rumstemp.
Perfekt! i morgon är det dags igen :D
Tänkte vi kan ta lite teori kring surdeg nu när vi kommit såhär långt..
En surdeg är en form av vildjäst, jämför man den med jäst man köper i affären kan man säga att "köpejäst" har samma egenskaper varje gång. Surdegen å andra sidan lever sitt egna liv och påverkas av olika faktorer som temperatur och mjölet.
Det innebär att man bör se så surdegen är pigg och alert när det är dags att baka på den. Man får ha viss framförhållning när man ska baka på surdeg.
I en sureg finns mjölksyra och ättiksyra och man vill att proportionerna ska vara 80/20. Lär man sig känna på lukt och smak om proportionerna är rätt kan man få bättre resultat. En surdeg med för mycket ättiksyra smakar surt (surare).
Kanske ska tillägga att det är ofarligt att smaka på surdeg trots att det kan smaka lite otäckt.. När man vant sig kan man rentav tycka att det är gott.
Nu undrar ni kanske varför man nu vill baka på surdeg och inte jäst som ger mer konstant resultat?
Det finns många fördelar med surdeg.
* Smaken blir en helt annan, lite syrlig.
* Inkråmet får fin struktur med stora luftbubblor och glans.
* Hållbarheten blir längre
* Bakar man på surdeg har man lång jäsprocess (liggtid) det gör att sockret i degen bryts ner och kvar blir långsamma kolhydrater. (lägre GI-värde)
* De bakterier som finns i surdegen hälper till i mage och tarm.
Vi nöjer oss nog där för ikväll.. innan ni ser i kors för alla teoretiska knasigheter.
I dag har jag haft en lugn slappardag med film. Åkte till Skärholmen Centrum och hämtade ut bilder jag framkallat. 492 bilder från det senaste året. Väl hemma har jag sedan sorterat och påbörjat projekt: "YH-album"
Måånga tokiga bilder och många minnen som återkom! <3
Det är bara 2 månader kvar till Utdelningen av Gesällbrev och samling av hela klassen i Kristianstad :D Då blir det många kramar! Till dess ska mitt album vara klart..
Från och med i morgon och 3 veckor framåt har jag eftermiddagsskiftet på jobbet. Det blir spännande med nya rutiner och lite skönt att faktiskt få sova om nätterna ;)
Med det säger jag Tack för idag och god natt!
♥Dalkullan

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Går det lika bra att använda rågsikt istället för rågmjöl?

2011-10-06 @ 13:28:26
Postat av: Dalkullan

Ber om ursäkt.. Det ska inte vara något av det.. det ska egentligen vara vatten. Har på något vis lyckats skriva fel, Det är nu ändrat!

2011-10-06 @ 20:33:14
URL: http://dalkullansbaktankar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0