Brysselkex

Nyss tillbaka på ön efter några timmars havskajakspaddling :D Jag och Kristina bestämde att vi efter jobbet skulle ge oss iväg.. så vi köpte matsäck hyrde varsin kajak och paddlade ut ur hamnen glada i hågen. Rundade lökholmen på insidan av telegrafholmen vidare och in i en vik där vi stannade och åt på klipporna, sedan paddlade vi vidare runt nåra andra holmar.. namnen har jag glömt igen... Kan tala om att jag har hittat muskler jag inte visste fanns :P
Hur många har ont i handlederna efter gårdagens recept?! se därja! Ni har hittat muskler ni med ;)

Jag avstår därför från att presentera en till kaka som ska spritsas.. det blir i morgon istället.

Dagens kaka är klassikern BRYSSELKEX!

Kanske inte min absoluta favorit smakmässigt, men de blir rätt dekorativa på kakfatet med sitt färgade socker. Den klassiska färgen på Brysselkex är rosa men man kan använda vilken färg man vill.

Färga gärna sockret i förväg eller gör det åtminstone först av allt. Se också till att du färgar det lite skarpare än du vill ha det egentligen för när det torkar till blir det ljusare. Själva kakorna gör också sockret ljusare.

När det gäller tjockleken på rullen skulle jag föreslå en femkrona ungefär. Men det är helt som man själv känner för. Jag föreslår att du provar dig fram och ser vad som passar dig bäst.

 

  

Brysselkex

 

220 g                   smör

70 g                     florsocker

10 g                     vaniljsocker

300 g                   vetemjöl

 

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Rulla ut i lagom tjock rulle.

Rulla i strösocker ( färgat i valfri färg, använd karamellfärg).

Lägg i kyl och låt stelna.

Skär upp i skivor och lägg på plåt med papper.

Grädda i 175 grader i ca 10 min.

 

Tips: färga gärna sockret i en färg som passar dukningen på kalaset eller matchar kakburken.

 

// Dalkullan

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0