Strass
En trappa ner stänger bageriet för dagen, plåtar sopas, bullar & bröd packas, bänkar torkas och brickor diskas.. själv sitter jag och äter lite kantarellsoppa och fröfrallor. Ute har regnet åter avtagit för en stund men det ser ut att bli gråtrist resten av min skärgårdsvistelse
Idag fick bageriet tillökning, en liten gosse på dryga 3 kg och 53 cm kom till världen! Grattis Anders & Alice!!
Dagens småkaka är nog den kakan som är knepigast att göra…men låt inte det avskräcka dig! Det gäller i första hand att man rör degen ordentligt smidig annars är det helt hopplöst att spritsa. Samtidigt som de om den blir för lös å andra sidan bara vill flyta ut på plåten vid avbakningen… det kan krävas många försök innan man får till det men ge inte upp! Det går!
Till Gesällbrevet var strass liksom Schackrutorna något alla gjorde, dessa därför att vi enligt instruktionerna fick lov att ha minst 2 spritsade kakor. Av de skulle en exponeras direkt från plåten också för att domarna skulle se att man kan spritsa jämnstora i raka rader och utnyttjar plåten till max. Skolans butik svämmade bokstavligen talat över av småkakor och framförallt strass veckorna innan Gesällen. Alla stod vi och spritsade och spritsade och spritsade… det var många gånger man fick massera någons handleder för att denne tränat strass en hel dag. De man inte blev nöjd med skickade man ut i butiken.
Strass
325 g smör
125 g florsocker
10 g vaniljsocker
40 g äggula
450 g vetemjöl
Blanda alla ingredienser ordentligt och sedan en lång stund tills degen är spritsbar.
Spritsa i rosetter på plåt med papper.
Tryck till lite med fingret i mitten på varje.
Spritsa en liten klick med hallonsylt i gropen du gjorde med fingret.
Grädda i 175 grader i ca 10 min
Man behöver inte göra rosor och man behöver inte ha sylt.
Andra varianter är att spritsa strassess, -cirklar eller -rosor men sätta en nöt eller mandel på toppen.
Hej å hå Spritsa på!
Dalkullan i sitt rätta element.. notera kaveln som hänger om halsen :P
// Dalkullan