(del:2) Traditionella europeiska julbakverk

Vasilopitta (St Basils Cake)

St Basil är ett helgon som hyllas i Cypern och Grekland den 1:a januari.

På nyårsafton, strax före midnatt, släcker man ner alla lampor och ljus under en minut som en symbol för det nya årets gryning. Man önskar varandra ett gott nytt år och seda skär man upp St Basils Cake.

När kakan skäres upp skär man först en bit till St Basil själv (snacka om att han får mycket kaka om alla Cyprioter och Greker gör detta?!!), sedan fortsätter man med en bit till var och en i familjen. Sedan får alla husdjur varsin bit. Den sista och även största är för alla fattiga i världen.

I kakan bakas ett guldmynt in och den som får det i sin bit sägs ska få ett lyckligt och framgångsrikt år.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vasilopitta-St Basils Cake

240 g osaltat smör

5 st äggvitor

5 st äggulor

500 g mjöl

1 tsk bakpulver

2,4 dl socker

1,2 dl mjölk

1,2 dl apelsinjuice

rivet skal av 1 apelsin

florsocker

osaltade mandlar, skållade och delade på hälften

1 st mynt

 

Rör smör och socker smidigt, tillsätt sedan gulorna en i taget under vispning.

Fortsätt vispa och tillsätt mjölken och apelsinjuicen lite i taget.

Vispa äggvitorna till maräng och vänd ner i smörmixen.

Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal och vänd försiktigt ner det i smeten.

Häll upp i en rund bakform och baka i 175 grader ca 60 min.

Låt kakan stå 5-10 min innan den stjälps upp på ett fat för att svalna helt.

Peta in myntet i botten på kakan.

Täck den svalnade kakan med florsocker och skriv det nya året i mitten med mandlarna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

När jag till mitt projektarbete hade provsmakningen fick denna kakan följande betyg:

"Nostalgitripp"

"Söt och god"

"Ordinär"

Min personliga åsikt var att den kändes en aning tråkig(fick inte myntet :P) men trots det var den god..

♥Dalkullan

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0