Vaniljpannacotta med rårörda hallon.

Back in town! 
Nu har jag slut på semester för denna gång. Har dock hunnit med en hel del. först några lugna dagar på hemmaplan. Lite hobbybakning och besök av goda vänner. Sen bar det iväg igen.. tidigt onsdag morgon åkte jag och lillasyster mot Göteborg. Bilen var fullpackad med väskor och lådor. Vi kollat upp kartan och stack iväg.
En härlig road trip med bästa syrran. Vi hade vissa svårigheter att hitta i Karlstad där vi missade en avfart och fick hitta på en ny rutt. Men vi tog oss hela vägen utan större bekymmer. Vi hittade hennes nya lägenhet utan problem och släpade in alla grejor. Jag tror min syster kommer bli en fantastisk tandläkare! Jag lämnade henne utanför Odontologen på tordagsmorgonen. Sen tog jag mig in till stan. Strosade en stund och spanade in lite olika bagerier och konditorier. När parkeringstiden led mot sitt slut hade jag en stunds telefonkonferens med pappa om vilken väg jag skulle ta. Jag bestämde mig för att försöka köra genom stan ut på E20 mot Stockholm. 
När det väl var bestämt var jag fast besluten att klara det utan bekymmer. Lite lätt nervös och med tungan rätt i mun rullade jag iväg. Eftersom jag under flertalet år varit läskunnig gick det strålande och snart fick jag upp farten på E20 Norrgående. 
 
Mitt nästa stopp var Lidköping. Jag åkte dit för att få hälsapå min efterlängtade vän Elin. Vi har inte setts sen december i fjol. Efter några små felkörningar påväg in i Lidköping var jag tillslut framme och möttes i dörren av Elin. Som hade famnen full med hund. 10 veckor gamla Alfons. Kärlek vid första ögonkastet! Ett litet energiknippe. 
Vi satte oss ute på gräsmattan och pratade ikapp och lekte med vovven. Sen åkte vi in till stan och uträttade lite ärenden innan vi åkte ut till Grästorp. På gården hos Elins föräldrar åt vi supergod glass och hade en supertrevlig eftermiddag. Har du vägarna förbi Grästorps trakten rekommenderar jag ett besök i Kaffestugan. Glass, maränger, kakor, ägg och massa andra godsaker. Följ denna länk till deras facebooksida
När kvällen kommit satte jag mig i bilen och fortsatte norrut. Jag har åkt på en förkylning och kände att jag inte skulle orkat åka hela vägen hem i ett svep om jag sov kvar i Lidköping.. Därför åkte jag till andra sidan Vänern. Upp till Karlstad där mamma var för att starta en kurs i Engelska. Efter att ha tagit mig igenom världens oväder kom jag fram till mamma. Somnade gott och vaknade tidigt. Åkte med mamma till Universitetet för en frukost innan mamma skulle plugga och jag åkte hem. 
 
Utanför Lesjöfors stannade jag och plockade kantareller i övrigt sträckkörde jag till Vansbro. Tvättade bilen, åt pizza på Selins och kollade på kläder på kollektion. Åkte hem till Järna och stannade till vid Hjärtatsrum. Jag slog äntligen till på en Pippitröja efter att ha spanat på dom i 2 års tid. 
När jag kom hem städade jag bilen och sen var jag totalt slut och däckade på sängen med världens huvudvärk. En stund senare kom pappa hem från jobbet och när Emil kom från skolan fikade vi alla tre. Jag lurade med lillebror upp på byn för att hjälpa mig handla. När jag hämtat mamma i Vansbro lagade jag tacos och vi hade en trevlig kväll.
 
Igår gjorde jag och mamma smörgåstårta. En tvåvåninggs smörgåstårta med extra allt ;) Till efterrätt gjorde jag en vaniljpannacotta med rårörda skogshallon och hackade pistagenötter.
För att hjälpa oss äta upp allt kom moster och Micke, mormor & morfar, morbror & Sylvi och kusin Jesper. 
En trevlig kväll som avslutning på en trevlig semester.
 
Här ska ni få receptet på pannacottan! Jag gjorde allt lite på en höft men ungefär såhär..
 
Vaniljpannacotta med rårörda hallon.  (Blir ungefär 12 martiniglas)
 
9 dl grädde
3 dl mjölk
2 vaniljstänger urskrapade (koka med frön och stänger..)
2 ½ dl strösoker
5 blötlagda gelatinblad
 
färska eller tinade frysta hallon
florsocker (efter behag)
 
hackade pistagenötter (gärna rostade saltade)
 
 
Koka upp alla ingredienser utom gelatinet.
Ta av plattan och rör ner gelatin.
Låt svalna och häll upp i fina glas.
Ställ i frys till de stelnat. 
Ta fram en stund innan servering och låt tina.
 
Servera med hallonen som du rört med florsocker.
Dekorera med hackade pistagenötter.
 
Tips!! 
Jag dekorerade mina glas på insidan med smält choklad som jag med en liten pensel gjorde små mönster. Låt chokladen stelna. Se dock till att pannacottasmeten svalnat till kylskåpstemp innan du häller upp. 
 
Kring glasen lindade jag små rankor av linnéa. Dessa kan du byta mot vackra band eller kanske annan slingerväxt.
Kan tänka mig att det är fint att binda fast en liten blomma vid glaset.
 
 
♥Dalkullan

I'm in!!!

tamtam tam taaam! Jag blev uttagen att tillsammans med Susanna representera Sverige i EM unga bagare!!
 
Vilken lättnad att få veta att man får tävla. Att ständigt gå och undra hur det ska bli gör det svårt att motivera sig till träning. Men nu vet vi och i och med det vet jag oxå att denna hösten kommer bli fullspäckad. Jobb och träning. Mycket mer kommer inte bli av ;) Har fått inbjudan till Danmark på träningsläger med Danska & Finska EM-lagen. Redan nu vid månadsskiftet. Direkt efter det blir det 2 träningsdagar i Malmö. 
 
Här om dagen när det slog mig vad detta innebär (Jag ska tävla i bakning i Frankrike mot massa duktiga unga bagare!!!) började fjärilarna fladdra i magen ;) Det är en dröm som går i uppfyllelse. 
 
Sen i torsdags när jag fick beskedet om EM-platsen har jag hunnit med Picknick med min bästa kompis, DN-Galan, firat mamma med middag i stan, shopping med familjen, hejat på lillebror som sprang sig till en 2:a plats i DN-Galan Youth och själv sprungit midnattsloppet. 
 
Midnattsloppet, vilken häftig upplevelse! 30 000 löpare iförda likadana blå t-shirtar samlas vid Zinkensdamm för att springa 1 mil. Jag fick en start av Kåkå (sponsor av Juniorbagarlandslaget) i våras och anmälde mig. Har väl inte tränat supermycket inför detta och målet var att komma i mål... & helst under timmen. Startade 22:35 lördag kväll och 55 min senare kom jag i mål. Utefter hela banan kryllade det av folk. Folk som hejade, folk som sprang och folk som spelade musik. Det var en klibbigt varm mil att springa och lite väl trångt. Men vilken stämning! När jag kommit i mål mötte jag upp mamma och Lovisa som åkte hem direkt. Sen hittade jag pappa och Emil som väntade in mig :) 
Pappa & Lovisa sprang oxå fast hade kommit i mål innan jag fick starta.. De sprang på 37 respektive 48 min.
Jag, Pappa & Emil gick till Kåkås tält där jag hade lämnat mitt ombyte och där vi fick dricka och macka. Minglade en stund och sen skulle vi oxå dra oss hemåt. Medan vi var vid Kåkå hann klockan bli över midnatt och min 20-årsdag började! Först med att gratta blev min käre sambo och bästa vän Kim. Han mötte upp oss vid Zinkens IP och jag fick en bamsekram :D 
Eftersom det kryllade av folk vid tunnelbanan bestämde vi oss för att gå till Hornstull. Jag började få superont i högerknät och haltade. Fick direkt höra att vid 20 börjar det gå utför.. för vissa fortare än andra! Ha ha ha.. (med sådana vänner behöver man inga fiender..)
 
Söndag morgon fick jag frukost på säng, hängde sen en stund i soffan med lillebror och Kim innan resten av familjen kom och sjöng ;) Då packade jag ihop mig och sen for vi hemåt Dalarna. Jag har en sista veckas semester innan hösten drar igång. 
 
Nu ska jag ut å gå. Försöka ordna mig en massagetid och sedan kanske baka lite ;) Ikväll är det obligatoriska måndagsträningen.. Löpning i Snöån denna veckan :D
 
 
 
♥Dalkullan

Vissa ränder går aldrig ur...

Har funderat lite och kommit fram till att vissa saker/vanor de hänger kvar hur länge det än kan gå mellan gångerna. 
Som att cykla.. man lär sig och sen kan man det. 
Jag har som många säkert märkt dille på att baka. Min farmor brukar undra om jag aldrig tröttnar så som jag håller på. Svaret har alltid varit och kommer alltid vara NEJ. 
Jag är bakning enligt många.. Det första folk tänker på när det gäller mig är bakning. 
Linn Danielsson? jaha hon som bakar..
Beskriva dig? Jaa.. du är bagare..
Jag trivs som bagare och att identifieras som en sådan.. men jag är människa oxå. 
 
En annan sak jag alltid kommer fortsätta med är att sluka böcker. En bra bok och jag kan inte lägga den ifrån mig. Visst går läsandet i perioder.. allt utifrån tidstillgången. Visst är det underbart att dyka in i en bra bok? 
Ofta kan man dessutom identifiera sig med karaktärerna. Ibland får man sig en tankeställare och ibland inspiration.
Läste precis en bok på engelska. Den började jag läsa och sen kunde jag inte sluta. Den handlade om en ung tjej och hur hon följde en dröm hon nyss upptäckt. Hon blir arbetslös och startar då ett café. Underbar läsning och nog blev man lite sugen på att själv öppna eget.. men lite avskräckt oxå ;)
"Meet me at the cupcake café" heter boken och den är skriven av Jenny Colgan. I boken finns högvis med recept. med de mest klockrena beskrivningar! 
Ett av mina favoriter är detta som hon gjorde när hon fått sparken:
 
Not going to work Nutella Cookies
 
225g self raising flour
2 tsp baking powder
100g soft butter
100g white caster sugar
½ tsp bicarbonate of soda dissolved in hot water
2 tbsp warm golden syrup
6 tsp Nutella
1 gossip magazine
1 pair pyjamas
 
Preheat the oven to 200°C/Gas mark 6.
Sift flour and baknigpowder in a bowl. 
Rub in butter, add sugar,bicarb, syrup and two tsp Nutella.
Roll into walnut-sized balls and place on a greased baking tray, pressing down the centre of each ball with your thumb. Bake for about ten minutes.
While baking, eat four remaining tsp Nutella.
Eat enthire tray of cookies while reading gossip magazine and wearing pyjamas.
Optional garnish: tears
 

En bok värd att läsa helt klart! Själv ska jag försöka komma över fler böcker av Jenny Colgan. 
 
En annan rand som är kronisk i mitt liv är den som alltid kommer dra mig mot Dalarna. Var i världen jag än befinner mig kommer jag alltid vara Dalkulla. Det är något särskilt med gröna skogar och mygg. berg och dalar, älven och Järnamålet. Det är hemma och det är trygghet. 
Min kusin Oskar konstaterade en gång sanningen. Han hade undrat om jag blivit skåning när jag bodde där nere.. Jag sa att det skulle jag aldrig bli! Hans spontana svar blev: "Det är bra! Dalkulla forever!!" log och släppte ämnet. Det värmde mitt hjärta att han såg det som en sån självklar sak. Han slog huvudet på spiken och jag kan bara hålla med. 
Men just nu bor jag i Huvudstaden och trivs även här. Här lever man ett annat liv bland betong och asfalt. Man kan åka kommunalt med avgångar var 10:e minut. Man är långt mer anonym än hemma där djungeltelegrafen ständigt går varm. Allt finns "nära" och ja visst finns det även här fina grönområden, om än små sådana i jämförelse. 
Idag var jag in till jobbet och hämtade lite prylar och när jag gick därifrån promenerade jag genom östermalm. Först bort och hälsade på på Tösse och sen gick jag vidare till Östermalms saluhall. Jag gillar att strosa runt bland alla försäljare och kika på allt från fula fiskar och läckra frukter till perfekta praliner och lyxiga köttbitar. hade jag haft en förmögenhet liggandes hade jag shoppat loss direkt men nu räckte det med att fantisera och fundera. Lukten, ljuden och människorna. Det gjorde att jag för en stund kunde lägga undan min nervositet i bakhuvudet och koppla av.
 
Jag går runt och är upp över öronen nervös. Jag är nervös för i morgon är början till slutet. I morgon har vi träning igen i Rotebro med Laget. I morgon ska vi baka som om det var SM igen. Vi ska baka fulla sortiment, på tid och det samma gäller på Torsdag. När de tidspassen är över kommer vi få domen. Vilka 2 har lyckats bäst och får representera Sverige? Vilka 2 får fortsätta hårdträningen och vilka 2 får hitta något annat att nörda ner sig i? 
Det känns lite vemodigt att de kommande 2 dagarna hur som helst är de sista 2 träningarna med hela laget. Vi har så fantastiskt roligt ihop. När vi tränar. Det är bara med dessa underbara jag skulle kunna sitta på golvet i diskutrymmet och med pannan i djupa veck diskutera skålar för att sedan ligga dubbelvikt på samma golv och gapskratta när vi inser hur roligt det måste sett ut för en utomstående. 
Vilka andra skulle stått ut med varandra i de jobbiga stunder då tanken på EM känns svindlande? 
Ett stort tack till Susanna, Didrik och Patrik! Ni har lärt mig massor <3
I morgon kör vi igen! 14 nyanser av brunt :D
 
~*~
Framgång grundar sig inte på de kunskaper du har
utan vad du kan göra med dem
~*~
 
 
♥Dalkullan

Övning ger färdighet

Är tillbaka i vardagen med dubbelpass. Har jobbat natt denna veckan och tränat varje kväll innan jobbet. 
Dagtid försöker jag samla sömn.. så mkt jag bara kan (vilket jag inte är så duktig på..) men nu har jag bara 2 nätter till sen har jag semester igen. Skönt ;) Under helgen kommer jag "bara" träna och inte jobba. Tänk vad skönt att vid midnatt kunna åka hem och sova istället för att dra igång morgonens degar! 
Träningen kan jag inte ta semester från för på onsdag är det gemensam EM-träning igen. Den sista där alla fyra i laget får vara med. För efter torsdagens pass kommer vi få det nervkittlande svaret.. VILKA SOM FÅR VARA MED I EM I UNGA BAGARE 2012! 
Jag är så nervös, så nervös. Skulle vara så otroligt roligt att få representera Sverige i Frankrike i november. 
 
Det är ju iaf tur att övning ger färdighet. Vissa nätter går allt på tok men i går hade jag världens flyt och kunde börja jobba jobba med en bra känsla i magen. Inte panik som ibland. Igår tränade jag vete, frallor och wiener. ikväll lär det bli matbröd, skådebröd och kanske nåt av de övriga 3. Beroende på vilken tid jag åker dit..
 
 
Igår fick jag mitt startbevis till Midnattsloppet oxå. På baksidan fanns en karta över banan, funderar på att provspringa i helgen. Ska åtminstone hämta tävlings t-shirten och tidtagar chippet innan alla andra oxå kommer på det. 
 
 
 
♥Dalkullan

Rastlös semester

Jag har svårt för det här med semester... Natten till lördag jobbade jag mitt sista pass innan semstern. Då åkte jag direkt till Kim på hans jobb och åt en dundergod chokladglass till frukost. Väntade medan han jobbade färdigt för dagen innan vi åkte mot Köping/Kolsva för att jag skulle få låna hans bil och fara hemåt Dalarna. Jag får en liten beskrivning i hur jag tar mig ur den stora metropolen Kolsva och så kör jag. I Ludvika är jag nära att somna bakom ratten och stannar därför och köper banan, godis och läsk. Skruvar upp volymen på musiken och kör vidare. Tar mig hem och kan pusta ut efter ett dygn i vaket tillstånd.. Fortsätter eftermiddagen/kvällen med att hjälpa till inför söndagens löpartävling och åker lite snabbt på släktträff i Skamhed. 
Söndagen rullar igång med dunder och brak. Vi ställer i ordning gården för tävling och hela släkten hjälper till. Vid 10 tiden är gården full av löparentusiaster. Vi har 167 startande i år. En intensiv dag. När alla sprungit, fått pris och åkt hem sätter efterarbetet igång. disk, städ, plock och nedmontering. Framåt sen eftermiddag är vi klara och sätter oss och pustar ut.
Vad händer då?! Jo rastlösheten slår till direkt. Fem minuter lugn och ro och jag kryper på väggarna. Jag snor mammas hoj och trampar ett varv runt hängbron (9km) En skön tur men alltför kort. Fortsätter känna rastlöshet.
I serveringen hade vi under tävlingen chokladbollar som i tidigt skede tog slut. Hela familjen gick och suckade och önskade att det blivit några över. Jag funderade inte särskilt lång stund innan jag gjorde slag i saken och gjorde en omgång nya. Smarrigt!
 
Sedan söndag kväll har jag sedan hunnit: En raggarrunda med mor och syster i TT:n upp på byn och till Vansbro, bakat en tårta, tränat löpning, fikat med mormor och morfar, varit ute och gått, åkt till Borlänge, bakat en drömrulltårta, shoppat, kollat på OS, plockat blåbär, varit på loppis, bakat 3 sorters småkakor, gjort en rödvinbärskaka, grävt potatis och solat. 
Nu sitter jag i min säng och ja känner mig alltjämt rastlös. Hur gör man för att slappna av?! 
Jag känner hela tiden hur EM ligger i bakhuvudet och gnager. Om 16 dagar får jag äntligen veta om jag får tävla eller inte. Blir nervös bara av tanken. Tänk om?! Tänk om inte?! Hur gör jag då? Eller annars?
 
Nu ska jag dela med mig av ett smarrigt recept på kolakakor.
 
Kolakakor
100g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
 
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg. 
(Kan underlätta om du knådar den lite på bordet.)
Dela degen i 2 lika stora bitar och rulla dem lika långa som plåten.
Lägg på plåt med papper, tryck till lite lätt.
Baka i 175 grader i 7-8 min.
Ta ut ur ugnen och dela direkt i sneda bitar (ca 2 cm)
 
 
 
Nu ska min rastlösa själ ut och cykla igen :D En fin kväll
 
 
♥Dalkullan

RSS 2.0