Lugnet efter stormen

Det mytomspunna lugnet efter stormen har lagt sig över Valhallabageriet. Att det så fort kan vända, från hysteriskt mycket till nästan ingenting... Idag var första dagen efter jul och kunderna i butiken var få. Inne i bageriet kunde vi sänka tempot och jag har hunnit städa, jag torkade väggar, skurade stickugnen och plockade.
Efter jobbet fick jag med mig en cheesecake som var till övers.. vad gör jag då? Jag ringer min gamla hyresvärdinna Maria och åker sedan till hennes jobb med den. Det var bra länge sen vi sågs nu.
Nu har jag kommit hem och lagat mig mat. Stekt fläsk med löksås och potatis. Medan potatisen kokade tog jag en snabb dusch och har nu krupit ner i min onepiece.
I morgon ska jag försöka hinna baka focaccia och eventuellt även lite mellandagsrea. Men nu får jag nog lov att tacka för mig.
"Don´t tell me sky is the limit when there is footprints on the moon"
♥Dalkullan

Julen 2011

Jul med familjen. Kan man ha det bättre? Nä!
Började dagen med att efter frukost åka upp till farmor för att traditionsenligt klä hennes gran. Stjärna, kulor, glitter och hjärtan. Eftersom pappa åkte hem med potatisen och bilen blev det en promenad för min del när jag skulle hem, men det var bara skönt att gå på skaren över åkern i solen :) Väl hemma hjälpte jag mamma duka fram julbordet och bytte om innan gästerna anlände. Faster, Björn, kusiner och farmor kom på lunch. Vi åt julmat (och eftersom man aldrig lär sig.. blev det så mycket att magen stod i fyra hörn tillslut. Det blev massor av skratt och tokigheter i den yngre änden av bordet ;) När alla ätit upp tog vi en promenad genom skogen till tomtens gran. En hal tur som bjöd på broder Jakob i kanon och godis från plåtburken vid granen. Mamma och pappa stannade hemma och diskade undan och kokade kaffe. Vi kom hem lagom till Kalle som vi såg samtidigt som vi frossade i julgodis.
Vid femtiden hade gästerna åkt och vi gav oss iväg till mormor & morfar. För första gången på flera år var vi alla samlade, supermysigt. Mormor hade dukat fram ett dignande julbord och magen fick en ny omgång. Fick dessutom dundergod enbärsdricka! Knappt hade vi hunnit äta upp innan tomten knackade på dörren. Aito blev överlycklig över sitt korvpaket och svansen viftade som tokig där han sedan stod i princip mitt i säcken. När tomten gett sig av tog Emil och Charlie över hans jobb och delade ut övriga paket. Att vi inte träffas så ofta märktes när kusin sade God Jul Linn och gav paketet till Lovisa, hihi, inte lätt! Men han är inte ensam om att ta fel. Det har hänt flera gånger att vi fått skäll i skolan för att vi är på fel plats (fast ändå inte).
Vi har tydligen varit väldigt snälla allihop för många paket var det :D
Mina favoriter var nog den Onepiece jag nu myser runt i, tomten från Elin, fårskinnet från farmor och diverse Tupperware prylar. Fick oxå  en läcker parfym och massa andra saker.
Idag har varit en långsam mysdag. Segstartade morgonen med att krypa ner i min onepiece och äta frukost med mamma. Det blev diverse julmat och en skiva Valhallavört.
När jag ätit påbörjade jag den bok jag fick på julaftonsmorgon, satt och läste i den några timmar innan jag mamma och Lovisa gick en promenad upp på byn. Fönstershoppade lite och tog en nypa frisk luft.
Sen var det dags igen för julmat. Åkte upp och hämtade farmor.
När vi ätit klart spöade jag Lovisa och Sonja på Geni! Skjutsade hem farmor och sen övergick vi till wii-spel.. då var det min tur att bli spöad.. Skyller på det faktum att jag inte spelat på hur länge som helst ;)
Passade på att få köra lite mer bil när Sonja skulle hem och fick i samma veva hälsa på en svart fyrbent vän.
Nu har jag fått håret lockat och boken är utläst.
Till Jullunchen igår bjöd mamma på Julmumma. Här får ni receptet!
****************************************************************************************************
Julmumma
10 st kardemummakärnor (stötta)
5 st enbär (krossas)
4 msk konc. svart vinbärssaft
Låt dra minst ett par timmar.
Sila ner i tillbringare.
Tillsätt 33 cl sockerdricka & 1 liter Julmust.
****************************************************************************************************
Farmors gran klädd

varma delen av julbordet med elden i bakugnen i bakgrunden

det kalla allt i/på fina glasburkar/skålar & fat

Fint värre när mamma dukat långbord

Ut på promenix...

Mina fina kusiner <3

Lika goda kålsupare allihop!





Längst till vänster är Engelsk fruktkaka
Hittade denna bilden på syrrans skrivbord.. Ungefär så jag känner mig i huvudstaden

Lämnade denna där när jag gick..
Nu ska vi äta tomtegröt och se på nån film... dock har vi alla olika viljor så vi får se vad vi tillsist kollar på ;)
I morgon är det dags att åter åka hem till Stockholm för på Tisdag är det jobbet igen.
Hoppas alla har haft en lika mysig jul som jag och god fortsättning! Snart är det dags för nytt år och nya möjligheter :D
♥Dalkullan
Sanna Nielsen – Stilla Natt

Dan före doppare dan

Jösses säger jag bara! Det är galet vad vi bakat de senaste dagarna!! Egentligen hela veckan men igår och framförallt idag har varit heltokigt.
I går gjorde vi tillexempel gotlandskavring. Normalt sett gör vi en enkel deg varje onsdag så finns det för veckans behov.. igår gjorde vi det x6!! Manhattan gör vi en vanlig torsdag runt 40 bröd.. igår gjorde vi närmare 100.
jag var kvar på jobbet till 19:30 igår, Fredrik var kvar till runt 21 och 22 gick Sandra in och körde igång dagens bakning.. Eller nä.. Fredrik körde första degen åt henne innan han gick.. vilket betyder att bageriet aldrig stog still!!
Idag var det så dags för min första 23:e december på jobbet.. Jag hade räknat med full fart och massor att göra, men OJ! när jag kom in halv nio slängde jag mig över vörtdegen. Vi slog upp de 80 bröden och fick in dem i rasken(jässkåpet) samtidigt slängde de in lika många i ugnen. det var 2:a eller 3:e omgången för dagen bara det.. Och butikspersonalen stod och skrek efter mer!
När vi var klara fick vi 2 minuters paus, lagom för att leta upp plåtar, papper och stick för en omgång till. Vi slog upp dem fick in på rask och sen fick jag kubba upp Manhattan och få den i formar. När jag avslutat det gick jag ut i kallskänken och gjorde "chokladgrejer", pikerade pepparkakor och dekorerade våra julchesecakes. Sen var det in i bageriet igen och ta hand om en vört! Det har gått i ett hela dagen och ugnen har varit full med bröd och bullar hela dan. Ute i butiken var det tjockt med folk non stop man tog sig inte igenom och kön ringlade sig långt ut på gatan utanför.
Igår fick jag uppleva lite Östermalms drama.. Jag gick ut i butiken av nån anlednig jag nu glömt och råkar höra vad en dam säger medan hon betalar för sitt bröd: "vi får nog skynda oss lite. Jag har dubbelparkerat här utanför och mannen som har bilen innanför hotar med att ringa polisen om jag inte flyttar bilen"
?!?!?!
Ni må kalla mig fördomsfull men det låter i mina öron som äkta Östermalmare! Jag menar hon som dubbelparkerat hade kunnat parkera på tvärgatan och gått runt hörnet till bageriet.. och mannen i bilen hade kunnat avvakta de minuter det tog henne att hämta och betala brödet...
Jag skrattade lite inombords och återgick till mitt bakande och lämnade Östermalmarna åt sitt öde ;)
Nu sitter jag på bussen hemåt Dalarna med julmusik i öronen och med min underbara syster i stolen brevid <3
Hon åkte igår morse till huvudstaden enkom för att hjälpa mig hem med min packning.. min packning som består av en stor väska med julklappar och lite kläder, en fiol, en väska fylld med julgodis, kakor mm.. och nu sen jag gick från jobbet två kassar med bröd och bullar :D Tur att Lo kom! hade aldrig klarat det själv.. då hade det blitt å prioritera om.
De julheesecakes jag gjorde på jobbet :P

Min nödproviant ;)
Nu vill jag passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL!! Jag hoppas ni hunnit prova några av recepten på julgodis och har ni inte? vad gör det? då har ni nåt roligt till mellandagarna :D
Nu ska jag äta lite matsäck!
Tommy Körberg & Sissel Kyrkjebø – Julen är här
♥Dalkullan

20/12-11

20/12 har för mig alltid varit ett magiskt datum i nedräkningen till jul. Jag kan inte riktigt förklara varför men det är nog det faktum att man går in i rätt tiotal när man räknar.. Det är bara känslan.
Idag hade jag Johanna på besök. Vi gjorde tacos och satt och pratade i flera timmar, riktigt rackarns trevligt!
Vi kunde konstatera att vi i många lägen delar samma känslor. Att vi båda jobbar med det här att bo själva i huvudstaden utan familjen. Hur roligt det är att få jobba med det vi båda gillar, att ha kommit in i rutinerna och gänget på jobbet och hur tomt det är när man inte har sina syskon att reta.
På jobbet laddar vi mentalt för kommande dagarnas hysteri. Kollade som hastigast på klämman med beställningar till på fredag.. "It's gonna be a looong day" det kommer bli roligt och intensivt. Det knepiga blir nog att få plåtarna att räcka till och sticken för den delen. Men den dagen den sorgen ;)
Känner att detta blev ett torftigt inlägg.... men.. när ögonlocken inte går att hålla uppe ens med tändstickor.. då bör man släppa taget och ge sig in i drömmarnas värld. Dessutom! Imorgon är det en dag kvar tills syrran kommer å då är det bara en dag kvar till vi åker hem å då är det bara en dag till jul! Så om jag nu sover är det snart i morgon å då är det snart i morgon igen å då är det snart Jul! hehe.. logiskt va?
Michael Bublé – I'll Be Home For Christmas
♥Dalkullan

Engelsk fruktkaka

Nu sitter jag här i sängen och brottas med mitt dåliga samvete.. Förlåt för den dåliga uppdateringen men i helgen hade jag annat för mig och kände att den som väntar på något gott.. (ni vet).
Jag åkte som bekant till Köping direkt efter jobbet i fredags för att hälsa på min underbara vän Kim. Blev mött vid station och vi gick genom stan och vidare upp förbi folketshus runt en krök och... nånstans där var mitt lokalsinne bortkollrat.. jag visste att vi åkt bil på de gatorna men jag var övertygad om att vi gick åt fel håll. Jag fick ju dock lita på min vägvisare (som hade rätt så klart!) Vi bestämde på vägen att vi skulle köpa pizza till kvällsmat eftersom våra magar försökte överrösta varandra när de kurrade. Så jag slängde bara in min ryggsäck och sen traskade vi över till kvarterspizzerian.
Vi åt pizzan samtidigt som vi började kolla på en film, men det blev mer snack än film och sen stängde vi av och sov eftersom Kim skulle upp 5 för att gå och jobba. Jag vaknade när han gick och fördrev tiden med att glo i lite bakböcker och halvsova ett par timmar. Vid åtta kom Ann-Sofie och plockade upp mig, vi åkte och köpte bröd av bagarn... sen for vi till Kolsva där jag tillbringade dagen med Kims syster Ellinor. Vi åt frukost, kelade med de underbaraste små hundvalpar ni kan tänka er! 2 veckor gamla. Ny uppslagna ögon. mjuk fin päls. Blöta pussar. Jag kunde konstatera att allihop hade kunnat få plats i min handväska... Jag blev speciellt förtjust i en liten söt tjej som hette Molly. Hon var en liten svart krabat som somnade i mitt armveck, i mitt knä och i min hand.
Jag och Ellinor hann dessutom med att pyssla lite. Stora pyssellådan åkte fram och vi gjorde julkort :)
När Kim Slutade för dagen kom han oxå över till familjen. Vi gosade lite mer med valparna, snackade, kollade lite på början av en ny film och lagade mat. i övrigt blev det massa snack och trevligt.
Igår vaknade jag återigen när Kim gick till jobbet. Så jag gjorde i ordning frukost och kröp ner i soffan och såg på en Harry-Potter film. När den just blev som mest spännande började mina ögonlock bli oerhört tunga igen och jag satt och nickade. Precis när jag skulle gå till tåget ringer Kim och är på väg hem från jobbet så jag kastar om i mina planer och stannar några timmar till. Under de timmarna gjorde vi det vi båda gillar bäst.. vi bakade! haha ja det är ju tur vi är lika galna båda två! Vi kokade 3 kolor och en tryffel.. och Kim provade hur det fungerade att temperera choklad på soffbordet. Den enda marmorskivan han hade att tillgå ;) Det gick fint kunde vi konstatera!
En av de fantastiskt söta valparna <3

En glad konditor! gillar det faktum att gesällbrevet kikar fram där i "bak"grunden
Päronkonjakstryffeln åker ner i skalen.
Nu har jag fått önskemål på engelsk fruktaka med glasyr.. Jag har ett fantastiskt gott recept på själva kakan men har aldrig stött på en variant med glasyr tidigare. Jag delar därför med mig av receptet på kakan och ber att få återkomma med glasyr om jag skulle hitta en trevlig sådan.
Kakan i sig har en fantastisk hållbarhet och i originalreceptet används 50/50 rombigarråer och frukttärningar. Personligen kan jag tycka att bland det otäckaste jag vet är rombigarråer så jag väljer att utesluta dessa och istället ersätta dem med mer frukttärningar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Engelsk fruktkaka
200 g smör
200 g socker
200 g ägg
200 g vetemjöl
160 g russin (blötlägg gärna dagen innan)
100 g frukttärningar
40 g mandelspån
1 st citron (saften & skalet)(kan bytas mot lite Rom för vuxnare smak)
Rör smör och socker smidigt.
Tillsätt ägg litet i taget.
rör ner mjöl, och övriga ingredienser.
Häll upp i smord och bröad form.
strö ev. lite mandelspån på toppen.
Baka i 160 grader ca 1,5 timme.
Direkt när du tar ut den ur ugnen, pensla med lite mjölk.
När kakan svalnat, slå in den i plastfolie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jag ska baka min fruktkaka i morgon bitti. Därför ska jag nu krypa ner under täcket en stund.
Matthew Hall And Meagan Moore – When Christmas Comes To Town
♥Dalkullan

Pepparkakebake

Nu har jag fått helg!
Idag blev det en lite annorlunda dag.. jag började 10 och ställde mig då i kallskänken i 4 ½ timme och pikerade pepparkakor. Gubbar, gummor och hjärtan. Plåt efter plåt. Ett evighetsjobb? Ja kanske det men jag njöt av varje sekund! När man gjort några plåt började man få in snittsen och då gick det rasande fort. Lite glada tillrop från övriga kollegor gjorde det hela än roligare :) Det jobbiga var att det är så kallt när först sopgubbarna kommer och har dörren öppen och kort därefter kommer Gunnar från BP med alla varor.. Jag som är en fryslort i vanliga fall ;)
Men det gick fint, en päron mer och en ljummen saffransbulle gav mig energi nog att fortsätta.
När all kristyr var slut och nästan ett helt stick var pikerat kunde jag inmundiga min lunchmacka framför ugnarna  innan det var dags för russinfrallorna.
Väl tillbaks i bageriet igen fick jag upp värmen ganska fort (10 stenugnar som håller 250-300 grader.. ja det blir lite ljummet iaf).
Jag körde järnet för att få undan frallorna på kyl innan de jäste för mycket. Sedan gjorde vi lite mötesplatsen och jag lyckades trycka in dem på kyl. Efter ett snabbt röj satte jag igång med kardemummalängder, bullar, bakade av lite levain, saffranslängder och Manhattan. Sen var det bara städningen kvar. 17:40 lämnade jag bageriet och nu en timme senare sitter jag på ett tåg i Bålsta på väg mot Köping.
Igår fick jag ett mail med ett erbjudande jag tvivlar på att jag kan avböja.. avslöjar inte innan det är klart men det gäller bloggen ;)
Hur går det för er med julstöket? Är alla klappar inhandlade och allt fixat?
Jag har ordnat ungefär hälften av alla klappar och vad gäller julstöket är ni nog ganska uppdaterade om mina bestyr ;)
I morgon återkommmer jag och då ska jag se till att bjuda på något trevligt recept!
Några av alla gubbar jag pikerat idag :P Kom å köp!!
Thorbjørn Egner – Dobbeltpeprete Pepperkaker Lyssna på denna!!!! Jag höll på att tuppa av!!
Jag lovar!! Jag gör inte pepparkakor på detta viset! hahaha
♥Dalkullan

9 dagar kvar

Hej och godmorgon alla läsare!
9 dagar kvar till jul nu.. så härligt! Det har börjat märkas på riktigt på jobbet nu därav den lite knapphändiga uppdateringen här.
Man skulle dock kunna tro att tomten tagit miste på dagarna. De senaste dagarna har jag nämligen fått massa roliga presenter!
Halsbandet jag vann från LillasysterE

Lite härlig inspiration ramlade in i brevlådan :D

Ett paket med lite gott och blandat

Sist men absolut inte minst min dammsugarväska från Delicato :)
Har pratat med familjen om att jag skulle få en dammsugarväska. Jag trodde det var ganska självklart att jag menade en väska som ser ut som en dammsugare? För de flesta var det så. Men pappa har nu grubblat länge på vad en dammsugarväska är.. igår när jag så äntligen cyklat till fabriken och hämtat den pratade jag sen med pappa och han frågar "Passar den till din dammsugare nu då?!" Jösses vilken magknip jag fick av skratten som följde! Stackars pappa förknippar Delicato enbart med Delicatobollar :P
För övrigt kan jag tala om att det inte var det lättaste att hitta till deras fabrik.. Men jag fick en härlig cykeltur igår morse innan jobbet :)
Om en halvtimma ska jag ta tunnelbanan mot jobbet för en ny dag med bakning! Efter jobbet ska vi ev. ut och äta nånstans.. Roger och Wictor står för planerna.
Så ha en bra dag nu så hörs vi!
Sanna Nielsen – Låt mig få tända ett ljus
♥Dalkullan

Kardemummatryffel

God morgon! Nu är det 11-12-13 och Lucia :)
Jag har precis kollat klart på Lucia på tv och nu ska ni få ett recept på en smaskig kardemummatryffel.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Kardemummatryffel
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
2 tsk grön kardemumma (hela kapslar)
2 tsk sirap
20 g smör
250 g mörk choklad
Finhacka chokladen.
Stöt kardemumman grovt.
Koka upp allt utom chokladen och smöret.
Häll uppkoket genom en sil ner i chokladen.
Tillsätt smöret och rör slätt.
Häll upp på ett fat och låt stelna (i kyl)
Gröp ur med en sked och rulla till kulor.
Ställ i frys en stund medan du smälter lite vit choklad.
Rulla kuorna mellan händerna i lite vit choklad.
Lägg på bakplåtspapper att stelna.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Michael Bublé – It's Beginning To Look A Lot Like Christmas
Nu ska jag snart åka till jobbet och göra lussekatter :)
♥Dalkullan

Massa misse lussekisse!

I morgon är det Lucia. Det märktes på jobbet.. vi stod i drygt 4 timmar och rullade lussekatter. 25 L saffransdeg blev runt 1600 lussekissar. I varje kisse 4 russin. Men med julmusik i högtalaren och med trevliga kollegor går det rätt snabbt :)
Men det blev 1h 15 min övertid idag för att allt annat skulle bli gjort. Nu är jag lagom seg och har ont i både skalle och rygg.
Jag hoppas ni har överseende med att jag inte lägger upp något recept idag.. Kan däremot vara så att jag hinner med det i morgon bitti innan jobbet :)
Skamheds lucia 2009, syrrans tur att vara Lucia <3
♥Dalkullan

Jag är en lycklig vinnare!!

När jag surfade in på facebook för en stund sedan var det första jag såg en uppdatering från LillasysterE som lottade ut 15 smycken till de första 15 som kommenterade med "jag vill vinna" Jag slängde snabbt som attan iväg en kommentar och nån minut senare ser jag att jag vunnit!! Snacka om att jag blir lycklig :DD kolla in denna sida får ni se http://www.lillasystere.se/se.
Nu väntar jag med spänning på att få se vad jag vann för något smycke :)
♥Dalkullan

Julig kladdkaka med tryffel

Jag kom att tänka på Julen för 4-5 år sedan. Jag minns inte om det var dagen före juafton eller självaste dopparedan.. I vilket fall som helst var det sent på kvällen och ganska kallt. Snön låg i ett täcke på marken och i kakelugnen brann en fin eld. Jag fick ett galet infall. Jag bestämde mig för att med bara ett värmeljus i en lykta gå genom skogen till den gran som varje vinter kläs med kulor och glitter. Det är kanske 1-1½ km dit och vid granen brukar det finnas en plåtburk med godis. Jag har alltid faschinerats av stjärnorna och aldrig skrämts av skogen i mörker så jag drog på mig täckbyxor, jackan, kängorna, halsduk & vantar. Med mössan långt ner över öronen tog jag min lykta och gick iväg. Luften jag andades ut förvandlades till glitter som föll ner mot marken. Det var aldeles tyst, förutom mina steg.
När jag gick där kände jag ett lugn, det lugn jag bara känner när jag vistas i en skog, när jag är helt ensam.
Jag gick inte särskilt snabbt, hade ingen brådska. Lät tankarna vandra.
Jag önskade egentligen att det var längre dit.
Jag tänker göra om samma sak i år. Samma lykta. Samma väg. Samma gran (betydligt högre!). Jag hoppas samma lugn vill infinna sig.
Här i huvudstaden fick vi förra veckan se de första snöflingorna. Väderguden hade hört mina böner och jag kände julstämmning på allvar. Sen övergick snön i regn och slask. Igår köpte jag ett par stövlar.. Jag köpte dem för att vara utrustad inför en vinter i Stockholm. Jag har dessutom paraplyet framme i hallen redo att användas.
Jag hade helre haft pjäxor och skidor redo i hallen. Men bortsett från vädret(kan i vilket fall som helst inte påverkas ;) ) har jag julstämmning i min lägenhet. Mamma hade ett lass julsaker med sig när hon kom i fredags så jag har ställt ut tomtar lite överallt. Tända ljus och julmusik ger den rätta känslan. På balkongen har jag en hel trave med plåtburkar fyllda med julgodis och i kylen står en flaska must.
Men hallå!! Måste bara fråga en sak! Är det rimligt att en inramning av ett gesällbrev i formatet 29,5*42 cm ska kosta mellan 800-1500 (beroende på ram)?!?! Om ni frågar mig verkar det helknas! Därför undrar jag varför de inte kan göra gesällbreven i ett format som passar standardramar.. Måste gräva vidare för det låter tokigt dyrt :S
Appropå att gräva vidare.. Var på IKEA igår och passade på att fråga om de knäckformar jag skrev om tidigare.. De hade inte hört om det tidigare och han som möjligen kunnat svara på vad det var, han hade slutat för dagen. De skulle dock föra det vidare och ta reda på vad det var..
Tror inte de visste att de talade med en konditor för de sa "Knäck är ju ganska varmt, det var inte det då?" som om jag inte visste att knäck är varmt!? Jag mätte ju för i allsindar temperaturen.. 130 grader.. Ja allt är ju relativt men jag klassar det som varmt.. Och det borde inte spela någon roll. Eller?
Nåja jag har gjort mitt och sagt till..
Nu ska ni få ett recept. Denna gången blir det en kladdkaka med jultouch och passionstryffel.
Jag gjorde tryffeln tidigare i veckan men eftersom den blev för lös för att rulla till kulor tänkte jag att jag får göra nån kaka att stryka den på istället. Jag gjorde då om kladdkakan en aning och fick följande resultat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Julig kladdkaka med tryffel
kaka:
3 st ägg
3 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
½ tsk ingefära
1 tsk kardemumma
2 dl mjöl
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
½ dl valnötter
Tryffel:
2 passionsfrukter (passera genom en sil ner i ett dl mått)
Grädde (fyll på i dl måttet)
1 msk honung
1 msk smör
200 g mjölkchoklad
60 g vit choklad
Blanda alla ingredienser till kladdkakan och häll upp i smord och bröad form med avtagbara kanter.
Baka i 175 grader i 20-25 min.
Hacka chokladen och koka upp övriga ingredienser till tryffeln.
Häll uppkoket på chokladen och rör om.
När kakan svalnat. Ta den ur formen och lägg på ett fat.
Bred tryffeln över.
Servera gärna med julmust!
Kan tillägga att tryffeln går aldeles utmärkt att göra och fylla i skal om man vill det!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Inte så bra bild men vi var så glupska att jag inte riktigt orkade fixa det bättre :P
Titta vilka söta filurer jag och mamma hittade i Östermalmshallen igår morse! Skojiga va?
Nu ska jag gräva ner mig i sängen med en bok och om jag inte fastnar ordentligt ska jag sova rätt snart ;)
Hoppas ni har haft en bra helg :)
♥Dalkullan

Julens chokladbräck

När man behöver våtdräkt, gummistövlar och paraply.. då.. då har vintern anlänt hufvudstaden! Nä ursh och fy jag gillar inte slask.. när jag gick upp igår kväll vid tiotiden var det halt men torrt på vägen.. vid 4 när nästa bagare kom in hade det börjat ösa ner regn.. när kallskänkan kom såg det ut som hon simmat till jobbet.. det blev bara värre och värre för var och en som kom in. Regnet späddes ut med snö och när Roger kom in vid 8 frågade om jag hade en ledig ugn där vi kunde torka hans byxor.. 8:30 slutade jag och i mina låga bagardojor halkade jag ut och ner i källaren för ett snabbt ombyte.
Väl ombytt och tillbaka uppe i bageriet laddade jag om mentalt med saffransbullar ;) Så med två påsar bröd tog jag tjuren vid hornen, sa hej då och slaskade iväg. Det hade inte ens börjat ljusna än och jag åkte hemåt för att laga Lunch!
I skrivande stund har jag varit vaken i x antal timmar och ligger i sängen för att ta en tupplur. Ikväll kommer nämligen mamma och då bör jag vara vaken och ta emot henne ;)
Men innan jag tar en tur till drömmarnas land tycker jag ni bör få ta del av ett nytt godisrecept!
Detta gjorde jag här om dagen och det är sånt där som är så busenkelt att man gör det i ett nafs.. Jag tog lite av det jag hade hemma och det blev toppen!
~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~
Julens chokladbräck
½ dl cocopops
½ dl ricecrispies
½ dl cornflakes
½ dl minimarschmallows
½ tsk vaniljssocker
2 tsk sirap
80 g choklad
kanel
Blanda flingor, marschmallows, vaniljsocker och sirap.
Smält chokladen och blanda ner.
Smaka av med kanel. (får ej ta överhanden men finnas med)
Klicka upp i små munsbitar på bakplåtspapper.
Ställ kallt att stelna.
~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^~~^^
Min fiol fick agera statist ;)

När jag fotograferat färdigt övade jag igenom alla jullåtar.. det är konstigt med jullåtarna.. de sitter som berget!
Nä hej på en stund!
♥Dalkullan

Fikonmarmelad

När jag slutade jobbet här om dan gick jag till Tösse och hälsade på, pratade lite, åt en lussekatt, blev bjuden på frukost i chokladrummet och bara fördrev tiden med trevliga människor.
Vid 10 gick jag tillbaka till fältöversten för att försöka införskaffa en ram till mitt Gesällbrev.. Men hur korkat är det inte att göra det i formatet 29.5 * 42 cm?!?! Standardramar är 30*40.. Jag menar det hade fått plats även om man kapat papperet en aningens aning!
Efter att konstaterat att jag måste specialbeställa ram gick jag och handlade lite prylar till godis och övrig mat. Då hittade jag trokade fikon.. Det jag fastnade för var asken de låg i men även fikon kan användas i mitt kök. Jag har länge tänkt prova göra min egen fikonmarmelad.
I alla de recept jag har på fikonmarmelad ingår portvin.. Portvin?!? Hallå! Hur i hela friden ska detgå till?.. med nio månader kvar till jag får köpa det får jag helt enkelt komma på en "barnvänligare" lösning. Då kom jag på det.
När jag flyttade in hjälpte mamma och pappa mig att handla lite basvaror.. vi köpte en stor flaska svartvinbärssaft, drack ur kanske en tredjedel innan de åkte hem.. sen stod flaskan bara högst upp i skåpet. När de sen nån vecka senare kom för att springa lidingöloppet var de iväg och fördrev tiden medan jag sov innan jag skulle jobba natt. Det enda som så sent var öppet var mataffären och de kände att saft, DET behöver vi nog köpa.. Så nu står det TVÅ! stora flaskor svartvinbärssaft i skåpet. PoRTVIN-SvaRTVINbär det måste ju funka??
Det funkar nåt aldeles fantastiskt bra :D Jag tror det kan tilltala även unga tungor..
**************************************************************************************************
Fikonmarmelad
200 g torkade fikon
140 g socker
10 g citronsaft
50 g svartvinbärssaft (konc.) eller portvin
½ vaniljstång
snoppa och dela fikonen i små bitar.
koka upp allt utom fikonen.
Tillsätt fikon och koka till det klarar syltprovet..(häll en klick på en kall tallrik och dra en sked igenom. om det blir ett spår genom marmeladen, som ej går ihop är det färdigt)
Häll upp på ren torr burk.
*************************************************************************************************
Visst blev det fint?

Fikonmarmelad ska tydligen vara gott till pepparkakor och ädelost!
I morgon kommer mamma och blir här över helgen! Myyys

♥Dalkullan

Salt chokladkola

Det faktum att snön börjat falla har gett mig ny energi.. trots att jag går runt och är sådär lagomt trött efter 1½ veckas nattskift.. Det skulle kanske kunna kallas övertrött när jag studsar runt i lägenheten och tillverkar och fotar godsaker. Det kan kallas övertrött eller typ "bakers high" (samma som runners high fast i min egna twistade variant).
På hög, men inte för hög, volym spelar jag julmusik.
Inatt kom Stefan in vid 3 och vi diskuterade avbakningen och vad jag ska tänka på... Tillslag, uppslag, liggtid, raskdeg, ugnstemp, snitt, skorpa, inkråm, nyans & ånga. Många saker att räkna in i bra bröd. Det är som en aldeles egen ekvation.. alla delar måste stämma och räknas rätt för att man i slutändan ska få fram resultatet.
"Ska det vara lätt att baka bra bröd?"  Nej Stefan sannerligen inte, hur roligt skulle det då vara?!
Jag är aldeles helsåld på kombinationen kola, choklad och salt. Därför kokade jag igår en Salt chokladkola igår..
Så. Fantastiskt. God!
När man gör den måste man bara tänka på att röra helatiden när chokladen gått i..
**************************************************************************************************
-----------------------------------------------------------------------------------------------------**************************************************************************************************
Salt chokladkola
150 g grädde
100 g socker
100 g glukos
125 g mjölkchoklad
125 g mörk choklad
2 tsk flingsalt
extra flingsalt att strö på
Koka upp grädde, socker & glukos.
Rör ner chokladen.
Koka under ständig omrörning.
Färdigt när det klarar ett kulprov.
Rör ner flingsaltet.
Häll upp i bakplåtspappersklädd limpform.
Strö över flingsalt.
Låt stelna i kyl.
Skär i små bitar.
************************************************************************************************
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
***************************************************************************************************
Några av kolorna klädde jag in i folie köpt på Panduro. finns i flera kul färger :)
Det finns en av er läsare som flitigare än alla andra tillsammans delar min blogg. Jag tänker inte nämna något namn.. men du kan räkna med att tomten kommer med godsaker till dig vid jul! Stort tack och fortsätt gärna :)

♥Dalkullan

Kladdkaka

Igår kväll när jag klev upp för att åka till jobbet hade det hänt! Väderguden visade att han hörde min önskan om snö och slängde ner några vackra vita fluffiga flingor. Jag intalar mig att det var för att visa att han visst tänker bjuda på snö även i år.
De få flingor snö som seglade ner på marken i natt bidrog i allra högsta grad till att julstämmningen infann sig på allvar :) Det faktum att jag sedan bakade saffransbullar på jobbet gjorde sitt. Sedan efter jobbet gick jag till min gamla praktikplats Tösse. Där var bakbordet översållat med lussekatter! Stora och små. Jag fick en att smaska på medan vi pratade en stund, sen bjöd de på en vörtfralla till frukost. muuumsigt! 
Har ni någon gång varit så slut att ni inte klarar av att hålla varken ögonlock eller kropp uppe? Det har hänt mig 3 gånger. 3 gånger bara det senaste halvåret.. De 2 första gångerna var medan jag slet på D&C S. Den senaste var idag när jag skulle åka hem. Det var en del strul med tunnelbanan så resan tog dubbelt så lång tid mot den brukade.. jag var sådär seg som man blir efter en natts arbete i värmen och ångan i ett bageri. Slog på lite musik i lurarna och satte mig tillrätta i sätet. direkt började ögonlocken sjunka ner. jag gjorde några tafatta försök att hålla dem uppe innan jag gav upp och tänkte att vad gör väl det om jag småsover en stund?
Eftersom det var strul med tågen var de som gick väldigt fulla med folk och jag satt i sätet mot gången. När jag väl gett efter för ögonen släppte visst alla spärrar och efter några minuter känner jag hur hela jag börjar luta mer och mer mot gången tills jag är millimeter från att trilla ur. Jag rycker till och rätar på mig. Ögonen ramlar ihop igen och en minut senare är jag återigen påväg att trilla! I det läget vågade jag inte släppa efter igen och min högsta önskan var att han som satt innanför mig skulle kliva av så jag kunde luta mig mot fönstret och somna om.
Tyvärr.. han klev av stationen före min så det var inte lönt att byta plats. Men ser ni på röda linjen mot Norsborg en tjej som ramlar ur sätet så vet ni vem det är.. Moi!
Eftersom jag redan i förmiddags var så slut är det ingen tvekan om att jag nu ska krypa ner under täcket med raggisar och vetekudde.
Men innan dess vill jag dela med mig av nått gott. hmm vad ska jag hitta på tro? Det får bli en helt vanlig kladdkaka idag. Busenkel, farligt god och aldeles underbart kladdig. Den är inte på något vis julig men den funkar precis lika bra till jul som övriga året!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kladdkaka
2 st ägg
2 dl socker
100g smält smör
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
Blanda alla ingredienser.
häll upp i en smord och bröad springform.
grädda i 175 grader i 25 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tommy Körberg & Sissel Kyrkjebø – Julen är här
God natt! (Ni får ha en fortsatt trevlig eftermiddag så sover jag!)
♥Dalkullan

Gesäll 2011

Natten till torsdag gjorde jag mitt sista jobbpass förra veckan. Så fort jag slutade vid åttatiden tog jag mitt pick och pack och tog tunnelbanan till Centralen. Bokade en enkel till köping och 09;07 började min resa.
Sov till och från till jag väcktes till liv av pappa i Västerås. Tur att han ringde.. annars hade jag nog sovit förbi köping och förmodligen hamnat i Göteborg ;) När jag anlände Köping skulle jag ju ta mig genom hela stan till andra sidan och Big Inn. Efter att memorerat kartan i huvudet, knutit sjalen runt halsen och tatt på vantarna traskade jag iväg. Det tog ganska exakt en halvtimme :) Åt Lunch med Kim i personalrummet och sedan skulle han göra det sista för dagen. Jag som gärna hjälper till istället för att bara stå i nått hörn och titta på fick låna en rock och sedan frontade jag och fyllde på bröd i butiken. Plockade lite frys och grejade. Sen gick vi hem till Kim, jag gick husesyn och kunde konstatera att några av hans nyaste bakböcker vääldigt gärna ville krypa ner i min väska ;) Jag motstog frestelsen och nöjde mig med att bläddra och drömma.
Vi inväntade vårat resesällskap ner mot Skåne.
Clara och Anna skulle ta sig med tåg till Västerås där Cissi skulle plocka upp dem med bilen för att därefter komma och plocka upp mig och Kim. Det var bara det att någon ville annorlunda. Vi fick ett panikslaget telefonsamtal från Cissi. Någon har skurit sönder ett bakdäck på bilen!! Vi påbörjar en jakt på nytt färdsätt till Skåne. Det slutar med att vi hyr en bil och 18:30 (nästan 2h sena) kommer vi iväg.
Trevligt sällskap, mycket att prata om och musik på hög volym går resan relativt snabbt. Väl framme har jag varit vaken ett dygn och är så övertrött att jag får svårt att somna.
Som de bagare vi är hade vi bestämt att ses allihop vid frukosten vid 8 för att 9 dra oss mot skolan och hälsa på. Våra intentioner var att ta en prommenad ut till Österäng, men regnet vräkte ner och det blåste så vi packade in oss i bilen. Bortsett från att en vägg var nerplockad var skolan sig rätt lik och när jag satte mig på "min" plats kändes det som jag var hemma <3
Vi hälsade på alla nya elever. Gamla lärare och övrig personal. Snackade lite praktik, SM, träning och allmänt bakning.
Nästa punkt på dagordningen var att åka och överraska Åke. Vi tänkte att om vi åker till Duvanders och snackar med Jens kan kanske han dra en vit lögn och lura ner Åke till konditoriet så vi får krama om honom.. men då vi kliver in i kondtoriet är den första jag ser just Åke :) Vi sätter oss och pratar nån timme, pratar om allt mellan himmel och jord.
Efter snacket går vi och köper strumpbyxor till kvällens tillställning och sen äter vi lunch.
Tillbaka på hotellet blev det lite slagmål om duschen (oops.. jag förlorade.. men Kim var rätt snabb så fine en värdig vinnare) När vi duschat och bytt om gick vi till rum 312 där klassen en efter en samlades för lite förfest, sminkning, kramande och skvaller.
15:30 samlas alla i konserthuet för den stora utdelningen.. På scenen fick vi ta emot Gesällbrev, Vandringsstavar och blommor. Åke håller tal och delar ut böcker till oss "Bagargesäller" det var boken "Sockerbagaren som blev hovkonditor" Superfin bok :)
Lite fotografering, kramande och fika innan vi återigen går till hotellet och rum 312...
Cider, nyponshots, gångtävlingar i korridoren med Ellen och massor med skratt.
En 3-rättersmiddag med skålande i champagne och pampiga tal om att vi är Sveriges framtid avslutas med att jag nätt och jämnt lyckades hålla tårarna tillbaka när vi åter tackade Åke, Kerstin och Stina för allt de gjorde för oss under vårat Yh-år.
Åter på rum 312, mer förfestande, nu fick vi sällskap av 3 nya Yh elever ( trevligt att ni kom med!! Synd att inte fler "orkade"/"vågade" ) Vid elvatiden var det dags för utgång på Bånken! Vi dansade till klockan var 03 och de stängde. En omväg till BK för "nattamat" och 04 var vi på hotellet igen och däckade. Eller ja.. jag frös så jag hade svårt att somna (igen).
Lördagen var det frukost 09 som gällde. sedan såg jag till att Elin och Therese kom iväg som de skulle med tåget ;)
Lite shopping och sedan fika på Duvanders, rundtur bakom och uppe i Åkes lägenhet.
Sen Våldgästade vi "kyrkan" (det ställe där halva klassen bodde förra året och där nu nya elever bor. Snack, pizza, godis och film. Tack Sara, Michaela och Patrik för en fin helg!
Igår söndag checkade vi ut 05 och åkte hemåt igen :D
Som ni kanske förstår var det en helt fantastiskt trevlig helg  nere i Kristianstad, jag tackar alla inblandade och ser fram emot nästa återträff :D
I morgon ska jag skaffa mig en ram till mitt Gesällbrev så ska det få en hedersplats i hallen :)
Draken stod kvar inne på glassmaskinen i skolan.. nästan hel.. sånär som på drakägget och den lilla draken.

Stretching..

ett försök att få ordning på Claras skivor.. gick inget vidare.

Fina flickor på fin middag :)

Nu har jag äntligen fått beviset, på mitt yrkeskunnande, i min hand :)

Boken vi fick.
Dionne Warwick with Elton John, Gladys Knight & Stevie Wonder – That's What Friends Are For
Nu är klockan halv 4 och det är hög tid att sova om jag ska orka upp ikväll och ta mig till jobbet :)
♥Dalkullan
Dela med dina vänner! I morgon kommer nytt recept!

(del:1) Traditionella europeiska julbakverk

När jag gick sista året på Livsmedelsprogrammet (Hushagsgymnasiet, Borlänge) hade vi ett projektarbete på totalt 100 poäng som vi skulle genomföra. Vi fick själva välja vad vårat projekt skulle gå ut på och jag velade länge innan jag kom fram till att jag vill fördjupa mig i olika länders jultraditioner, på "bakidan".
Hur skulle man då välja vilka länder man ska fördjupa sig i? Jag fick ju inse att jag inte kunde ta alltför många... jag bestämde att jag skulle skriva om 5 Europeiska länder.
Mitt nästa huvudbry var vilka de 5 skulle vara.. Sverige var uteslutet.. Tänkte på de klassiska som England (Fruktkaka..) Tyskland (Stollen) men de kändes.... för.... klassiska. Det slutade med att jag bara valde helt random bland de där jag faktiskt kunde skaka fram information.
Länderna blev: Cypern, Finland, Frankrike, Island & Tjeckien.
Jag letade fram information och recept. Skrev ner det jag hittade i en projektrapport, provbakade samtliga recept och höll en provsmakning där de som deltog fick fylla i ett formulär och betygsätta samtliga bakverk.
Alla recepten skrev jag ner och gjorde ett recepthäfte som trycktes upp i 30 exemplar (Rektorn köpte allihop!)
Jag blev själv riktigt nöjd med resultatet och nu tänkte jag att ni ska få ta del av mina efterforskningar :)
Del:2 i morgon!
♥Dakullan

RSS 2.0