Natta!

Nu är jag påväg in mot jobbet. Blir träning nu och vid 01 är det jobba som gäller ;) Igår kväll när jag tränade kom jag på några skådebrödsideer som jag ska testa idag! Samtidigt jobbar jag på att ta fram ett matbröd att vara nöjd med. Hur kommer det sig att man får som värst hemlängtan dagarna strax innan man får åka? Om 4 dagar far jag uppåt. Är smått trött på tunnelbanor och grå betonghus. Jag vill ha cykelturer och röda stugor med vita knutar. Gröna skogar och fri luft. Å tänk sen vad skönt att få sova och inte ha någon väckning inställd! Wow vad det ska bli skönt. Skulle kolla på film med min sambo nu på eftermiddagen. Det tog inte lång stund innan jag somnade som en stock. Hade dock larm ställt så jag skulle hinna både tupplur, dusch och em-träning. Vad mosig man blir av att sova så innan man ska iväg. Inte så lite motigt att köra igång samtidigt som sambon fick krypa ner under täcket och sova flera timmar till :/ men ja ä inte bitter! Ja får väl trääna ja. Nu har det blivit dags att hoppa av tunnelbanan! Ha det fint allesamman och sov gott ;) Jag ska se till att Östermalmsborna får nybakt bröd till frukost i morrn bitti! <3 Dalkullan


Äntligen lite nattjobb!

Många skakar på huvudet och rynkar lite på näsan när jag säger det.. men jag tycker verkligen om att jobba natt! 
Jag har världens bästa kollegor men det är så skönt att på natten få sköta allt på egen hand. Att helt gå upp i det som ska göras. Sätta alla degar, göra frallor och bröd. Baka av allt och se till att allt finns klart vid öppning. 
Känslan när man går hem för "dagen" och ser sig om i butiken. Allt det här har jag hunnit få fram. 
Att sätta sig på tunnelbanan och åka hem när alla andra är nyvakna och mosiga. När alla andra är påväg till jobb och måsten är jag klar och påväg hem. 
 
Nu sitter jag i soffan hemma och laddar för nattens jobb. Från början hade jag tänkt åka in tidigare för att träna ett par timmar innan jobbet. Nu har planen ändrats och jag skaåka ut till Rotebro direkt efter jobbet istället och göra skådebröd där med Didrik och Moa. 
 
Jag har nu nedräkning. Bara 6 jobbnätter kvar. Bara 6 dagar kvar tills jag får semester. 6 dagar tills jag får ta mitt pick och pack och åka hemåt. Hem till mor & far. Hem till mina fina syskon. 
Fiska med lillkillen (inte så liten längre..) träna och bara flumma runt med syrran. På söndag är det tävlingsdags. Vår gård och åker kommer fyllas med löparsugna människor. Glasverandan kommer omvandlas till servering. Alla tillgängliga arbetsföra släktingar och vänner kommer hjälpas åt att organisera det 4:e Lambôrsängslöpet. Det som började som en idé, en långtråkig vårdag, hos min lillebror och kusin. De arbetade igenom idén detalj för detalj de ringde klubben och fick tillåtelse. De tog kontakt med sponsorer och de anordnade en första tävling. Det blev succé och för varje år har deltagarantalet ökat. Vi hoppas på fler även i år. Jag fick i förra veckan veta att även jag ska springa.. "du är familjen, klart du är anmäld.. Det går per automatik." Jahapp.. klart jag ska vara med. Det blir kul.
 
Tog en lång promenad igår. Hade varit till jobbet och tränat några timmar på eftermiddagen. När jag var klar kände jag att det hade varit skönt att gå i solen. Jag tog mitt pick å pack i ryggsäcken. Kameran tog jag i ett fast grepp i högerhanden och sedan gick jag. Jag gick och gick. Fotade lite då och då. Ner till Djurgårdsbron, längs nybroviken till Kungsan, förbi Operan och genom gamla stan. Passerade Slussen och följde Söder Mälarstrand till Mynchenbryggeriet. Gick upp på höjden med utsikten mot Stadshuset. Vidare förbi Högallidskyrkan och till Hornstull. Därifrån tog jag tunnelbanan hem och kände mig nöjd. Nöjd med min 2 timmar långa soliga vandring genom Stockholm. 
 
 
 
~*~
Skönheten behöver inte sminkas
~*~
 
Sonja Aldén – För att du finns
 
 
♥Dalkullan
 

Sommartårta

Sommar. Jo den har anlänt, det är precis så varmt och ostadig som det brukar vara när det är sommar. Är det sol på morgonen är det regn till kvällen eller tvärt om. Här sover vi med balkongdörren på glänt och på jobbet öppnar vi dörrar och fönster och skapar korsdrag somm får mjölet att yra. Inte för att det blir så mycket kallare men det fläktar iaf. 
 
Grabbarna på jobbet är tillbax efter semestern och jag har inte insett förrän nu hur mycket jag faktiskt saknat dem. Med vilka andra ska jag annars stå och diskutera det ena konstiga ämnet efter det andra? Vilka andra varvar musiken i högtalaren på samma sätt? Engmans kapell, Sabaton och Enrique Iglesias har vi hunnit med bara idag.. blandat med många fler.. De spontana små danserna och allt annat som gör en dag på Valhallabageriet ännu roligare. 
Två veckor till får vi jobba tillsammans sen är det min tur att vara ledig och de får hålla ställningarna ensamma en vecka ;)
 
I söndags påbörjade jag ett litet tårtprojekt som jag klurat på en längre tid. Abstinensen slog in och jag gjorde slag i saken och provade min lilla idé. Jag har länge velat prova koka en kolasås på en burk kondenserad mjölk. Moster bakade vid midsommar en tårta med just sådan kolasås och tipsade om hur gott det var.
Jag som är galen i choklad ville prova göra en kladdkaka, täcka den med kolasåsen och grädde. I grädden blandade jag ut daim och hela tårtan toppade jag med fina färska hallon (egenplockade i kyldisken på affär´n).
När jag och min sambo tagit varsin bit till kvällsfika var det så mycket kvar att jag bestämde mig för att ta med resten till jobbet. Så det blev tårtkalas till frukost, en helt vanlig tisdag.
Jag har lovat er receptet och här kommer det :D
 
Sommartårta
3 ägg
3 dl socker
100g smält smör
1 ½ dl mjöl
1 msk vaniljsocker
4-5 msk kakao 
1 nypa salt
 
1 burk sötad kondenserad mjölk
 
3 dl vispgrädde
1 påse daimkulor
 
Färska hallon
florsocker
 

Det som tar tid är kokningen av kolan... Börja med den!
 

Lägg burken med kondenserade mjölken i en stor kastrull och häll på rejält med vatten. 
Burken måste vara täckt under hela koktiden annars finns risk att den sprängs..
Koka burken i 2 ½ timme.
Ställ burken under rinnande vatten tills den svalnar.
 
Blanda alla ingredienser till kladdkakan och häll upp i en smord och mjölad springform. 
Baka i 150grader i 35-40 min.
Låt kakan svalna och ta sedan ur den ur formen. 
 
Öppna burken med mjölken och se hur fantastiskt läcker den blivit!
Bred ut kolan över den svalnade kladdkakan.
Vispa grädden och hacka daimkulorna. Blanda.
Bred grädden över kolasåsen och toppa allt med hallon och sikta lite lätt med florsocker.
 
 
Tips!
För att sikta florsockret använd en torr tekula. nyp upp lite florsocker och sikta det försiktigt över tårtan. 
 
Tips!
Innan du kokar burken... Ta bort papperet som sitter runt så blir det inte så jobbigt i kastrullen.
 
 
 
♥Dalkullan

En morgonjogg

I veckan bestämde jag mig för att passa på att på min "enda" lediga lördag ta mig ut till min Skärgårdsö. Så efter 2 träningsdagarna i Rotebro packade jag snabbt ihop en weekendväska och efter jobbet på fredagen åkte jag ut. 
Först buss från Slussen och sedan Tärnan (direktbåten) från Stavsnäs till paradiset! Mötte Anders på bryggan i Stavsnäs och hjälpte honom med all packning. Väl framme på ön gick jag med Anders och Mårten till bageriet och lämnade alla prylar sen gick jag med kameran i högsta hugg en 1 ½ timmes promenad runt ön. Satte mig en stund på Dansberget, såg på alla båtar, hörde vinden i tallarna, vågorna som slog och måsarna som skrek. Där och då kände jag ett lugn jag inte kännt på länge. Inga måsten inga krav, bara lugn. 
Väl tillbaka på bageriet vägde jag upp lite för morgondagens wienerdegar och satte i frys sen kröp jag ner i sängen med en bok. läste en lång stund och sov sen några timmar. Vid 02;40 ringde mitt första larm. Jag stänger av och börjar vakna till.. Det ösregnar utanför och när jag kollar ut genom det öppna fönstret ser jag hur himlen då och då lyses upp av blixtar. Det kändes mysigt att veta att man skulle få gå en trappa ner och sätta händerna i degen och stå och baka hela morgonen i ett varmt bageri.
Åskan tilltog i styrka och likaså regnet men vad gjorde det?!
När Mårten kom en trappa ner och började vid 6-tiden hade ovädret dragit förbi och utanför sken solen från klarblå himmel... Vi fortsatte baka.
Många välbekanta ansikten kom och gick och vid 12 slutade jag för dagen.
Gick upp till Alice och Nemo och lånade duschen sen gick vi ner till Värdshuset och åt supergod torsk till Lunch.
Jag säger hejdå till Anders och Alice och lilla Nemo och går till bageriet och packar ihop mig.
Tar mig ner i hamnen ett par timmar med kameran och boken. Sätter mig på en brygga och läser. Plöttsligt kommer en kvinna fram och frågar om jag vill ha en glass? Jag blir paff men tackar och får en Magnum. Jag satt strax innan och dagdrömde om en glass men orkade inte släpa mig iväg till kiosken.. Lycka!
16:20 tar jag båten tillbax mot fastlandet. när jag kommer hem hem är jag heltrött och lägger mig på sängen och läser. När boken är slut kryper jag ner under täcket, lyssnar på lite musik och ska "strax" ställa larm till idag. 
Måste varit helt tomt på sömnkontot för innan jag vet ordet av vaknar jag till och klockan är 4. Har fått ett meddelande som ställer in planerna på en söndagstur till Utö. Vänder mig om och slumrar till 7. 
Pigg och rastlös kliver jag upp och klär på mig. Jag bestämmer mig för att det är dags att springa lite intervaller och gör slag i saken innan jag hinner ändra mig. 
När jag sprungit mina intervaller och kört lite styrka häller jag i mig vattnet i min ena flaska i bältet. Den fyller jag sedan med de smultron och blåbär jag sett under träningen. När jag klampar runt i blåbärsriset och blir attackerad av alla myggor snubblar jag plötsligt över kantareller! Jag tar av mig linnet och fyller det med skogens guld. Den som någonsinn varit med mig och plockat bär eller svamp vet hur svårt jag har att gå ifrån. Jag fortsätter plocka nu iförd endast sportbh. myggorna får en rejäl frukost och jag får mina blåbär att äta när jag kommit hem. Jag spanar men ser inga fler kantareller. 
Springer hem och har nu ägnat dagen åt att röja lite. 
 
Jag har oxå bakat lite smått men det ska jag avsluta under morgondagen då min sambo kommer hem och kan hjälpa mig äta ;) När det är gjort ska jag dela med mig av recept och bilder. 
 
 
~*~
Många leenden kan vara riktiga kraftprov
~*~
 
Sonja Aldén – Vila tryggt
 
 
 
 
 ♥Dalkullan

3/4 av juniorlandslaget

Nu har jag landat i soffan efter två dagar i Rotebro. Vi har haft ännu en träningsomgång. Våra träningar innebär massa baka, skratt, uppgivenhet, pepptalk, bra idéer och en stor dos inspiration.
Denna gången var det tyvärr bara 3/4 av laget som kunde komma. Vi saknade vår Pitepojk Patrik som hänger på Utö. Men vi körde vårt race och har nu en paus från gemensamma träningspass. Först i augusti är det dags igen.. Men ja till dess ska ett helt sortiment sitta. Det vill säga: 60 frallor, 60 bullar, 60 wienerbröd, 17 matbröd och ett skådebröd. Låter inte så farligt? Nä inte om man bortser från tidsgränsen. 5 timmar. Oh ja! De blir till å träna på egen hand det här ;)
Efter nästa träningsomgång ska vi få veta vilka 2 som kommer få representera Sverige i EM.
Med andra ord. Nervöst, envist, ihärdigt tränande fram tills dess.

Innan det ska jag dock ta mig ut i Skärgården en sväng. Eftersom jag har en ledig lördag jag inte vet hur jag ska spendera bestämde jag mig för att jobba på mitt sommarbageri på Sandhamn :D Det kommer bli skönt att få åka ut och bara nöjesbaka lite!
Drar ut direkt efter jobbet i morgon.

<3 Dalkullan

RSS 2.0