Månadens sötsak- Citruskaka

Denna månadens utmaning i bloggen Sötasaker är att presentera ett recept på temat "Syrligt".
Det passade ganska bra i och med att jag förra helgen faktiskt gjorde en fantastisk citruskaka! Receptet kommer ursprungligen från tidningen "Hembakat". Det var med i förra årets julnummer. I originalregeptet ska den delas och fyllas med en Lemoncurd, på grund av tids-/energibrist utelämnade jag den detaljen och det blev inte så tokigt det heller!
Det var min moster som tipsade om detta receptet och jag var inte sen att prova :P
Jag bakade denna kakan som en "gå borts present" till min pappas moster. Vi var bjudna på middag och senare på kvällen skulle pappas kusin med familj kika över på lite fika. Kakan gjorde succé och det som blev över fick givetvis värdinnan behålla till framtida sötsug ;)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Citruskaka
2 st ägg
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 st citron (skal och saft)
1 st apelsin (saften)
150 g smör
50 g rumsvarmt smör
200 g philadelphia
2 dl florsocker
1 msk  vaniljsocker
1 st  Lime (saften)
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vänd ner de torra ingredienserna.
Rör i citronskal samt safterna & smöret.
Häll i smörad och bröad springform. ø 22 cm
Grädda i ca 50 min.
Vispa ihop alla ingredienser till frostingen och bred sen över den avsvalnade kakan.
Dekorera med rivet skal av Citron, Lime & Apelsin. (Ev lite riven choklad)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
♥ Dalkullan

Vaniljsocker

Att göra eget vaniljsocker är inte så knepigt. Det är faktiskt ett fantastiskt smidigt sätt att återanvända urskrapade vaniljstänger. Låt dem bara torka ordentligt!

Vaniljsockret kan du sedan använda som smaksättning i olika kakor, såser mm.
Eller varför inte på pannkakor? Mums!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vaniljsocker
2 st torkade vaniljstänger
3 dl strösocker.
Mixa sönder vaniljstängerna och tillsätt succesivt sockret.
Mixa tills vaniljen är finfördelad.
Sikta ner i en fin burk.
Låt stå någon dag så sockret tar upp smaken.
TIPS! Vill man kan man låta sockret och vaniljstängerna ligga i en burk några dagar innan man mixar så blir det mer smak.
TIPS 2! Rosta stängerna för ytterligare smak.
Lycka till!
// Dalkullan

Äppelpaj med nougat

Förra helgen blev det en spontan tripp hem till Mor och Far. Det blev en kort men mysig helg med bland annat en förmiddag på byn med mamma, en tur till skogen för svampplockning och nybakade scones i mammas och pappas säng. Dessutom tog jag på mig uppdraget att tömma äppelträden på frukt och omvandla dessa till nån sorts paj. Grävde runt i skåpen och hittade en form vi aldrig använt. Mamma fick nån galen idé om att nougat kanske vore gott i och nyfiken som jag är så grävde jag fram nougat från mina förråd och freestylade ihop en paj/kaka.
Gjorde en liten variant utan nougat till Syrran som inte tål nötter.
Här kommer receptet på pajen som blev fika när vi bjöd hem mormor och morfar och farmor på kvällsfika <3
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Äppelpaj med nougat


150 g smör
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk kardemumma
2½ dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
Tilsätt äggen ett och ett.
Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt sist mjölken.
Häll upp i smord och bröad pajform.
Baka i 175 grader i 20 min (kolla med provsticka)
Låt svalna något och stjälp sedan upp på ett fat.
Undertiden förbereder du följande:
1 dl socker
½ dl vatten
1 tsk citron
1 krm kanel
1 tsk vaniljsocker (kan ev bytas mot ½ vaniljstång)
Blanda allt i en kastrull och koka upp.
Häll sockerlagen över 3 äpplen som är skivade i tunna skivor.
Låt dra en stund.
100g  nougat
Smält och bred ut nougaten på den avsvalnade pajen.
Fördela äppelskivorna ovanpå i ett fint mönster.
Häll på hälften av sockerlagen.
Servera gärna med vispad grädde.

Nya tag!

Nu törs jag lova er nya tag! Idag införskaffade jag (äntligen) en ny dator :D
En ny pigg dator där ett inlägg kan skrivas utan omstart av dator flertalet gånger undertiden...
I helgen har jag haft familjen på besök, sista helgen i september innebär Lidingöloppet och det innebär att Stockholm is the place to be för min familj ;) Mamma och Lillebror dök upp redan i torsdags kväll precis innan jag skulle åka till jobbet. Jag mötte dem vid tunnelbanan, gick hem, borstade tänderna tog mina grejer och åkte till jobbet. De gick och sov och när jag slutade för natten kom de till bageriet och vi åt frukost.
En promenad till Djurgården och Rosendal, intensiv jakt på fiskebutiker i Gamla Stan och på Hornsgatan tog slut på mina krafter och jag tog med mig lillebror och åkte hem och skulle försöka sova.. 15:00 halvsov, mamma kom hem, pappa och syster dök upp.
Jag halvsov fortfarande medans de åt lite mellanmål och sedan drog till Heron City för att se på Bio och hålla sig undan så jag skulle få sova ifred. När de kom hem 22:15 vaknade jag och gick upp för att göra mig i ordning för att jobba. åt ett ägg, en halv kardemummabulle och två skedar glass till frukost.
Lördagen började i och med detta och det blev en lååååång dag:
Jobb till 8
Direkt ut till Lidingö och hejade på syster
In till Stan, åt lunch och shoppade lite.
Hem, skulle sova en timme, kunde inte...
Åkte till Gammelmoster, åt mat, efterrätt, vek näckrosor av servetter
Tremänningar dök upp, fikade, snackade och försökte hålla mig vaken... inne på typ 22 timmar vaken.
Åkte hem, nickade till flera gånger i bilen.
efter prick 24 timmar i vaket tillstånd lade jag mig i sängen och somnade bums!
Kan tala om att min kropp definitivt INTE mår bra av att vara igång på det viset.. Hade så ont i hela kroppen att jag bara ville gråta, jag såg bokstavligen i kors och frös så jag skakade.
Idag har vi varit ute på Lidingö och Lillebror har tävlat. Superduktig som han är kammade han hem en 14:e plats efter en grym spurt!
(ojojoj nu har min fot somnat.. kanske suttit på den liten aning för länge.)
efter loppet drog vi ett varv i sportmässan, köpte en tröja och ett par träningsstrumpor. Pappa mötte som vanligt diverse gamla löparkompisar och typ sponsorer så det gick i maklig fart genom mässan ;)
Väl fördiga med allt vad Lidingölopp heter (för i år) packade vi in oss i bilen och åkte till Heron City och Media Markt. Kunde konstatera att det här med att hitta en ny dator är superenkelt... INTE!
Var den inte för dyr så var den för stor, för liten eller för simpel... efter många om och men och ett skadat lillfinger slog jag iallafall till. Med risk för att den är "för avancerad mot vad jag behöver" köpte jag en lagom stor och lite fräsigare.
Därpå bjöd jag familjen på mat och sen släppte de av mig hemma och körde mot Dalarna :D
Nu sitter jag och lär mig hur denna apparaten funkar.
Jag kan meddela att jag har flera recept som i dagarna kommer landa här i bloggen. I morgon är jag dessutom ledig så då kommer jag kanske (förmodligen) experimentera i köket!
I och med dessa nya tag, vill jag gärna att ni talar om om det är något särskilt ni vill att jag tar upp.. Det är bara att lämna en kommentar, skriva på Facebook, eller maila. Jag ska försöka uppfylla alla eventuella önskemål!
// Dalkullan

Äppelkompott med päron & nyopn

Nu ska jag dela med mig av ett recept jag fifflade ihop i helgen.
Jag tog en långpromenad i Torsdags, i parken vid Tyresö slott plockade jag då lite fallfrukt. Äpplen och päron. I skogen plockade jag lite nypon.
Av detta ville jag göra något smaskigt och kom då att tänka på äppelkompott, det borde ju gå att göra med lite päron oxå.. och varför inte ge den lite extra färg med nypon?!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Äppelkompott med päron & nypon

5 st äpplen (sköljda & skalade)
2 st päron (sköljda & skalade)
10 st nypon
2½-3 dl vatten
½ tsk citronpress

Kärna ur äpplen och päron och dela i tärningar.
Halvera och kärna ur nyponen.
Koka upp alltsammans.

Tilsätt:
4 dl socker
2 tsk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Koka 15-25 min.


Lycka till!

//Dalkullan


Long time no see

Jag måste börja med att be om ursäkt för det låånga uppehållet! Jag har inte haft tid/ork till blogginlägg. Är förvånad att det faktiskt finns några av er som ihärdigt besökt bloggen i väntan på inlägg. Tack, det måste hur som helst betyda att jag lyckas på något vis med bloggen ;)


Det har hunnit hända ganska mycket sen sist. En snabb summering:

~Jag har avslutat mitt arbete på Dessert & Choklad Stockholm. Skönt! inget mer gratisarbete.. inga fler omänskliga arbetsförhållanden.

~Jag har parallelt med arbetet på D&CS tillverkat näckrosor i sockerpasta till bröllopstårtan.

~Planerat och tillverkat en bröllopstårta för 75 pers (berättar om den cirkusen i ett inlägg längre fram)

~Fyllt 19 år. Firade med att jobba 10 timmar och sedan däcka i sängen med snabbmakaroner och köttbullar ;)

~Agerat inspiratör/föreläsare på Hushagsgymnasiet i Borlänge (min gamla skola) pratade för 3 grupper 30 min vardera.

~plockat diverse svamp, lingon, nypon, äpplen & päron

~införskaffat en ny telefon iPhone 4, vit

~Flyttat från stugan & Kim i Tyresö till en lägenhet i Vårberg

~Börjat mitt nya jobb på Valhallabageriet. Nattskift nu i 3 veckor :D

~Besökt Skansen

Lite annat därtill men typ så i stora drag.
Bloggen har dock inte varit bortglömd, jag har i huvudet planerat vissa inlägg och det första handlar om äppelkompott!






Som jag nämde ovan har jag börjat på nytt Jobb. Det är som bagare på Valhallabageriet, Valhallavägen (Gränsen mellan Östermalm & Gärdet i Stockholm, precis vid Fältöversten). Nu till en början kommer jag arbeta nattskiftet 3 veckor, det innebär att jag börjar 01:00 och slutar mellan 8-9 nån gång.
Gjorde 3:e arbetsdagen idag och har börjat komma in i rutinerna. Hittar något så när och börjar få kläm på sortimentet. Mestadels surdegsbröd men även bullar, croissanger, kakor och bitar tillverkas. Allt! (utom Cross) bakas i stenugn. Här kommer jag lära mig massor, få inspiration och tips! Ser fram emot fortsättningen :D 
Att jag dessutom kommer ha ett liv utanför jobbet är det stora plusset!! gjorde en kakdeg när jag kom hem idag t.ex!

Jag kan lova att från och med nu kommer bloggen uppdateras mer regelbundet!


I morgon börjar Sveriges Bagerimässa. 4 dagar på Kistamässan, en mässa för branchfolk. Jag kommer besöka mässan och försöka dela mina intryck med er här i bloggen. I morgon ska jag i huvudsak dit för att träffa 2 av juniorlandslagets bagare.. Therese & Madde. De kommer träna inför EM-Ungabagare som går av stapeln om en vecka!! Önskar jag kunde följa till Tyskland och heja på dem, men jag jobbar. Ni får hjälpa mig hålla tummarna för dem :D

Nu avrundar jag detta inlägg

~
Det högsta är inte att aldrig falla
utan att resa sig efter varje fall.
~

//Dalkullan










RSS 2.0