Vad är lycka?

Vad gör dig lycklig & full av energi trots att du egentligen är totalt tom och slut? För min del är det bakning...

Stod hemma i mamma & pappas kök vid den gamla vanliga köksbänken (förvisso uppgraderad med min marmorskiva, men i allafall) och hade gjort en deg som skulle räcka till 4 surdegsbröd, gjorde en enliters vetedeg, rullade havrekakor och spritsade upp muffinssmet i formar. Moster satt på soffan och frågade om jag var lycklig nu? Ja det var precis det jag var! Tänkte egentligen inte på det innan hon nämde det men ja så var/är det.
Jag hade musik på på hög volym på datorn uppe, diskbänken täckt med avbakta kanelbullar, marmorsklivan täckt av kakdeg, disk lite här och där och mitt i alltihop stod jag och njöt i fulla drag. Jag kan stå och pyssla i köket en hel dag och bara komma på nya saker att prova hela tiden.

De senaste dagarna har jag fått stränga order från mor och far att jag inte får baka och dona så jag använder händerna och måste tvätta dem alltför mycket.. hmmm fy vilken abstinens jag får! Det kliar i fingrarna, hjärnan arbetar för högtryck ut en hel massa saker att prova och köket lockar allt mer... Idag fick jag baka på allvar, kanske eftersom det var saker som fick lov att göras före morgondagen då det är dags för Lambôrsängslöpe'!
Det är inte bara själva bakandet som gör mig lycklig, att när man bakat klart lägga upp det på fina fat och fotografera eller bjuda, att dela med sig av sin glädje helt enkelt!


Vissa kan inte riktigt förstå hur jag som arbetar som bagare/konditor kan baka så mycket på fritiden... OCH tycka det är KUL! Men det är inte bara ett arbete för mig, att baka ÄR kul och så länge jag tycker det kommer jag fortsätta.  


Igår bakade jag ingenting, igår körde jag bil, bil och åter bil. Åkte till Mohed i Helsingland och hämtade hem syrran som varit där en vecka på 5-dagars orientering! Direkt när vi kom hem igen packade vi ihop badgrejer och ombyten och åkte iväg och badade och åt mat vid goda vänners sommarstuga. En riktigt fin och trevlig kväll må jag säga!



Nu laddar vi för fullt inför morgondagens tävling, jag känner mig inte alls laddad för att springa 4 km i tävlingsfart, men jag har anmält mig och kan nog inte stå ut med mig själv om jag drar mig ur... så jag ska hanka mig runt de två varven och försöka se glad ut. Hoppas på lite "runners high" känsla efteråt så kanske jag håller mig på benen till allt är över!
Den tiden jag inte behöver för att själv ta mig runt banan ska jag agera funtionär och se till att alla glada tävlande och motionärer får sig lite till livs, mackor, korv, toast, bullar, kakor, kaffe, te, läsk mmm serveringen håller till i vår glasveranda och vi håller tummarna för att vi beräknat rätt så alla blir mätta. Om det blir en liten aning över finns det nog några glupska tonårsgossar, tillika tävlingsledare, som förmodligen kan tänka sig att äta upp en del..
De är ju helt bottenlösa de där grabbarna! Haha

Här följer lite bilder från de senaste dagarna:









~

Sing like no one can hear

Dance like no one can see

Love like you never been hurt

Live like it´s heaven on earth

~

 

God Natt!!

// Dalkullan


Blåbärscurd & Olsnäsmästerskap

Igår blev det inget inlägg... hade fullt upp och avslutade dagen med kalas hos min fina kusin som fyllt 21!


Under dagen igår hann jag med både det ena och det andra, började med lite sovmorgon, promenad upp på byn och snodde mammas cykel, trampade till Vansbro och sen hem igen, åt lite mat, tog en tupplur...

Sedan fick jag lov att testa en liten idé jag hade i bakhuvudet.. Blåbärscurd hmm kan det vara något?




Det är det! här får ni receptet:

Blåbärscurd

67 g  blåbär
100 g socker
67 g vatten
mosa blåbären och koka upp dem tillsammans med socker och vatten.
100 g vatten
27 g maizena
22 g äggula
Vispa ihop och häll i blåbärssmeten.
Värm under ständig omrörning till 85 grader
Sila.
1 st  blötlaggt gelatinblad
Rör ner i krämen
35 g smör
rör ner i krämen.
Låt svalna något...

Servera till glass eller använd som fyllning i tårtor...



 

 

Måste oxå konstatera att det känns mycket bättre att köpa ekologiska grönsaker när man cyklat 15 km enkel resa för att införskaffa dem, istället för att ta bilen... MUMS!

Idag har jag påbörjat bakningen för söndagens tävling! Har gjort 70 kanelbullar och påbörjat projekt havrekakor! Fortsättning följer ;) Ska göra mer bullar, lite längder, mer kakor, muffins och surdegsbröd :P

Slängde dessutom ihop en blåbärsmarängpaj för att använda blåbärscurden jag gjorde igår...

Smaskig värre... Receptet kommer nog upp här senare nån gång... annars kan du utgå från en citronmarängpaj men byta ut citronfyllningen mot blåbärscurden!

 

Nu ikväll var vi till Olsnäs på löpartävling.. många att heja fram och själv sprang jag som en "tätting" mellan olika delar av banorna och fotograferade och hejade på!







I morgon ska jag köra till Hälsingland och hämta hem min saknade lillasyster och min extrasyster Sonja! Nu tycker jag det får vara nog med orienterandet för ett tag nu är ju jag hemma och vill hänga med er!!
Som sagt... Jag hämtar hem dom helt enkelt!!

hihi

// Dalkullan

 


Vinbärssockerkaka

Dalkullan har nu fått komma hem till Dalarna! Igår blev en dag med snabba vändningar.. Först bestämde jag, 3 min innan jag skulle åka, att jag skulle till Vårdcentralen och få hjälp med eksemen jag börjar få smått panik över... efter några timmar på Bollmora vårdcentral och ett dyrt besök på Apoteket hade jag diverse salvor, tabletter och krämer det ena starkare än det andra... och så tog de blod till allergitester (bl.a jordgubbar, vete, havre & råg).

Senare på eftermidagen efter diverse telefonsamtal till höger och vänster så bestämmer jag hipp som häpp att jag två timmar senare skulle sitta på tåget hem till Järna, bokar en sista minutenbiljett, akutpackar och slänger mig på bussen :) Väl framme vid Centralen har jag 8 minuter på mig då ska jag, ta mig från tunnelbanan till tåget via biljettautomaten med all packning... OCH får inte ut biljetten!!! Kris vad gör man då?!?! Jag inser snabbt att det inte går att ställa sig i kö till informationen utan jag springer till tåget och talar med en konduktör som säger att jag kan kliva på iaf. Väl ombord kan han tillsist få fram min biljett på bokningsnumret.
20:45 är jag framme i Djurås och går och köper mig en kebabtallrik i väntan på mamma.
Idag blev det en "sovmorgon" sov till halv 6 och låg kvar i sängen och drog mig till 9:02 (Hade stränga order från mamma att jag inte fick visa mig före nio) En frukost, en stund i solen ute på gården och sen.... klådan efter att få baka smyger sig på. Jag fjäskar lite för mamma och får dispans från mitt bakförbud... (ska vara försiktig med mina händer så de får läka ordentligt...)
Jag gick ner i trädgården och plockade lite vinbär och gick sedan in och slängde ihop en sockerkaka med vinbär.
Pappa kom samtidigt hem med 20 liter nyplockade blåbär.. jag ser min chans! Snor åt mig en deciliter och sätter igång med ett av mina experiment.. Blåbärsdrömmar... de slutade som platta fula, MEN!, goda kakor.. påminde inte alls om drömmar  :/
Kakan med vinbär blev dock succé och nu finns inte mycket mer än bara smulor kvar.. Givetvis ska jag dela med mig av receptet!
Letade igenom lådorna med det som blivit över efter helgens loppis och hittade lite trevliga fat, burkar och formar som jag snabbt plockade åt mig ;)

Vinbärssockerkaka


3 st ägg
3dl  socker
3dl  vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
½ dl fil
½ dl mjölk
½ dl svarta vinbär
1 ½ dl röda vinbär
Vispa ägg & socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölk, smör och fil.
Vänd ner vinbären.
Häll upp i smord & bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 30 min
låt kakan svalna något innan den stjälpes upp.
Serveras med fördel ljummen med vaniljsås :P
Upplagd på ett av faten jag hittade i loppislådorna, dekorerade med lite blad och bär :)
Nu är det dags för våfflor med nykokt blåbärssylt!
Semester!!
// Dalkullan

Pepparnötter

Idag börjar min semester!

Jag jobbade 04-13:45 och sedan packade jag ihop det sista på bageriet, lunchade med Kristina på Värdshuset och sprang sedan till M/S Tärnan som tog mig in till stavsnäs. Nu är jag hemma i Tyresö och helt slut, känner för att krypa ihop och sova tills jag är ikapp med all förlorad sömn. Frågan är om jag ska lägga mig nu och vakna vanlig tid vid 3-4 eller hålla ut och lägga mig senare och kanske få sova längre. Hmmm alltid lika svårt att veta…

 

Veckans sista småkaka pepparnötter är nog den enklaste och den kryddigaste av kakorna. Jag valde att göra den till min gesäll eftersom den inte är helt vanlig och faktiskt riktigt god. Den är lit eknepig eftersom den flyter ut ganska mycket på plåten… var noga med att inte lägga dem för tätt!

När man bakar dem i ugnen infinner sig en märklig känsla av jul, det är kryddorna som sprider en ljuvlig doft.

 

Pepparnötter

 

250 g                   smör

225 g                   florsocker

37.5 g                 maltsirap

1 st                      ägg

400 g                   vetemjöl

15 g                     kanel

10 g                     malda nejlikor

10 g                     kardemumma

12.5 g                 bikarbonat

 

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

dela upp och rulla 10g bollar.

Doppa bollarna i pärlsocker.

Sätt på plåt med papper.

Grädda i 190-200 grader i 10-15 min.

 

I och med detta receptet är temaveckan slut och jag hoppas du fått lite inspiration och tips när det gäller småkakor. Planerar redan nästa temavecka… men det blir längre fram nån gång ;)

 

Kollade igenom lite YH-bilder och jag saknar er något så fruktansvärt mycket! Speciellt denna fina vän <3

Jag behöver er!

 

// Dalkullan 

 


Nötkakor

Nu har jag bara en jobbedag kvar på Skärgårdsön Sandhamn, en natt/morgon till med Sandhamnslimpor, hurtbullar, surtorpeder, och bullar i kubik. Någon gång under dagen i morgon tar jag båten in till fastlandet och åker hem till Tyresö för ompackning.

Satte för en liten stund sen bollen i rullning och det är med skräckblandad förtjusning jag ser hur min framtid nu under några dagar är helt oviss och hur bollen kan rulla okontrollerat. I början på nästa vecka kommer jag förhoppningsvis få klarhet i vissa detaljer :) Det är en lättnad att ha avklarat detta telefonsamtal iaf.

Dagens kaka: NÖTKAKOR

Idag ska vi träna spritsning igen!

Det har blivit dags för en nötig variant på strass :P Är man månne allergisk mot nötter kan man naturligtvis byta ut dem mot riven mandel istället och skulle man inte tåla det heller föreslår jag att man avstår denna kakan helt… och satsar på strass igen ;)

I originalreceptet till dessa kallas de nöttoppar och ska spritsas som rosor och med en hasselnöt på toppen… jag har valt att presentera min variant där man spritsar sick sack. Denna deg är lika som Strassdegen, man måste röra den ordentligt smidig utan att den blir för lös.

 

 

Nötkakor

 

450 g                   smör

175 g                   florsocker

50 g                     ägg

500 g                   vetemjöl

175 g                   rivna hasselnötter

 

Blanda alla ingredienser till en smidig spritsbar deg.

Spritsa upp i ett sick sack mönster på plåt med papper.

Grädda i 175 grader i ca 10 min.



Nu ska jag se till att packa, fotografera lite & fixa kvällens tårtkalas. 



Skänker Norge en värmande tanke i allt det svåra!

// Dalkullan




Brysselkex

Nyss tillbaka på ön efter några timmars havskajakspaddling :D Jag och Kristina bestämde att vi efter jobbet skulle ge oss iväg.. så vi köpte matsäck hyrde varsin kajak och paddlade ut ur hamnen glada i hågen. Rundade lökholmen på insidan av telegrafholmen vidare och in i en vik där vi stannade och åt på klipporna, sedan paddlade vi vidare runt nåra andra holmar.. namnen har jag glömt igen... Kan tala om att jag har hittat muskler jag inte visste fanns :P
Hur många har ont i handlederna efter gårdagens recept?! se därja! Ni har hittat muskler ni med ;)

Jag avstår därför från att presentera en till kaka som ska spritsas.. det blir i morgon istället.

Dagens kaka är klassikern BRYSSELKEX!

Kanske inte min absoluta favorit smakmässigt, men de blir rätt dekorativa på kakfatet med sitt färgade socker. Den klassiska färgen på Brysselkex är rosa men man kan använda vilken färg man vill.

Färga gärna sockret i förväg eller gör det åtminstone först av allt. Se också till att du färgar det lite skarpare än du vill ha det egentligen för när det torkar till blir det ljusare. Själva kakorna gör också sockret ljusare.

När det gäller tjockleken på rullen skulle jag föreslå en femkrona ungefär. Men det är helt som man själv känner för. Jag föreslår att du provar dig fram och ser vad som passar dig bäst.

 

  

Brysselkex

 

220 g                   smör

70 g                     florsocker

10 g                     vaniljsocker

300 g                   vetemjöl

 

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Rulla ut i lagom tjock rulle.

Rulla i strösocker ( färgat i valfri färg, använd karamellfärg).

Lägg i kyl och låt stelna.

Skär upp i skivor och lägg på plåt med papper.

Grädda i 175 grader i ca 10 min.

 

Tips: färga gärna sockret i en färg som passar dukningen på kalaset eller matchar kakburken.

 

// Dalkullan

 


Strass

En trappa ner stänger bageriet för dagen, plåtar sopas, bullar & bröd packas, bänkar torkas och brickor diskas.. själv sitter jag och äter lite kantarellsoppa och fröfrallor. Ute har regnet åter avtagit för en stund men det ser ut att bli gråtrist resten av min skärgårdsvistelse

Idag fick bageriet tillökning, en liten gosse på dryga 3 kg och 53 cm kom till världen! Grattis Anders & Alice!!


Dagens småkaka är nog den kakan som är knepigast att göra…men låt inte det avskräcka dig! Det gäller i första hand att man rör degen ordentligt smidig annars är det helt hopplöst att spritsa. Samtidigt som de om den blir för lös å andra sidan bara vill flyta ut på plåten vid avbakningen… det kan krävas många försök innan man får till det men ge inte upp! Det går!

Till Gesällbrevet var strass liksom Schackrutorna något alla gjorde, dessa därför att vi enligt instruktionerna fick lov att ha minst 2 spritsade kakor. Av de skulle en exponeras direkt från plåten också för att domarna skulle se att man kan spritsa jämnstora i raka rader och utnyttjar plåten till max. Skolans butik svämmade bokstavligen talat över av småkakor och framförallt strass veckorna innan Gesällen. Alla stod vi och spritsade och spritsade och spritsade… det var många gånger man fick massera någons handleder för att denne tränat strass en hel dag. De man inte blev nöjd med skickade man ut i butiken.

 

 

Strass

 

325 g                   smör

125 g                   florsocker

10 g                     vaniljsocker

40 g                     äggula

450 g                   vetemjöl

 

Blanda alla ingredienser ordentligt och sedan en lång stund tills degen är spritsbar.

Spritsa i rosetter på plåt med papper.

Tryck till lite med fingret i mitten på varje.

Spritsa en liten klick med hallonsylt i gropen du gjorde med fingret.

Grädda i 175 grader i ca 10 min




Man behöver inte göra rosor och man behöver inte ha sylt.

Andra varianter är att spritsa strassess, -cirklar eller -rosor men sätta en nöt eller mandel  på toppen.

 

Hej å hå Spritsa på!

 

 Dalkullan i sitt rätta element.. notera kaveln som hänger om halsen :P

// Dalkullan


Abstinensbesvär...

Nu är det dags att krypa till kojs för en bagare som ska igång 04....
Efter ett dopp i havet vid Dansberget, slutade med ett skärsår i foten för min del, gjorde jag pannkakor till mig och Kristina och till det hade vi nygjort äppelmos, hallon, grädde, kanelsocker, karemummasocker, egenplockade körsbär :P

Eftersom jag inte bakat sen tolvtiden fick jag abstinens och fingrarna kliade efter att få baka :P Fick lov att prova min idé om hallondrömmar.. Körde enligt receptet från igår.. tillsatte 10 g extra mjöl och lite tinade frysta hallon.
Smeten blev lilagrå.. rullade kulor... in i ugnen... vänta vänta... ut kommer halvplatta, blågrå mardrömmar.. efter att de svalnat en aning provsmakar jag och de var fantastiskt fula OCH fantastiskt goda! Mina slutsatser blir följande.. mer mjöl.. smaken bra och färgen usel, om man tillsätter karamellfärg (inte riktigt min melodi att "fuska" på det viset..) eller möjligen rödbeta.. kanske de ser lika goda ut som de är.. hmm får nog experimentera vidare med detta.

´Vi har slängt ihop Lemonpoppyseedcake oxå så det kommer finnas i butiken i morgon.. kom och prova! Frågar man riktigt snällt kan man få prova drömmarna oxå...

Nu ska vi bagare sova så vi orkar upp och förse ön och alla sommargäster med färska bullar, frallor och matbröd vid öppning 08:00!


God Natt allesammans!

// Dalkullan

Havrekakor

Nu är jag ute på min vackra skärgårdsö igen för de sista arbetsdagarna för i sommar. På söndag jobbar jag sista natten! Både skönt och lite vemodigt på samma gång, den här månaden har bara flugit iväg..
Idag fick jag finbesök av pappas moster, Ragnhild, papas kusin monica med maken Janne och min tremänning/syssling Jesper :D Mycket trevligt!

Dagens småkaka kan man nästan dubbla receptet på för hälften av degen kommer hamna på annat ställe än på plåten… Ursprungligen kommer receptet från Gunnarsons specialkonditori och då ingår även russin i kakorna men jag föredrar att göra dem utan.

Som jag lite försiktigt antydde tidigare är degen fantastiskt god och har man väl börjat smaska på den är det svårt att hålla fingrarna i styr ;)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Havrekakor

 

220 g                   smör

140 g                   socker

160 g                   vetemjöl

110 g                   havregryn

1 tsk                    bikarbonat

 

Blanda alla ingredienser.

Dela upp och rulla 10 g bollar.

Lägg på plåt med papper.

Grädda i 175 grader ca 10-12 min.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Känner du för att ”lyxatill” dem en aning kan du ringla lite choklad över kakorna. Annars tillsätta lite hackad choklad direkt i degen.

 

Vill du ha russinen i är mängden 100g i ovanstående recept.


 

Lite sommarkänsla känner jag att jag kan dela med mig av <3


 Nu tänker jag ta en liten tupplur och sen kanske jag ska pyssla en stund i bageriet.. eller gå runt än och fotografera lite.. beror på vädret när jag vaknar ;)

//Dalkullan


Drömmar

 

Dagens småkaka kommer handla om en av mina absoluta favoriter. Med min alldeles egna lilla finish!

DRÖMMAR

Bara namnet skvallrar ju om att det bör tänkas vara gott. Det är de också, särskilt färska och tillsammans med ett glas hemgjord hallonsaft..
När det gäller småkakor generellt så är det degen jag tycker är godast.. inte denna! Hjorthornssalt är så otäckt att få på tungan så dessa äter jag bara avbakta :P Men då äter jag desto fler!
I mina Gesälldrömmar valde jag att spetsa till dem lite med rivet limeskal och det blev för mig pricken över i.

 

Drömmar med Lime

250 g                   smör

325 g                   socker

375 g                   vetemjöl

5 g                       hjorthornssalt

1 st                      rivet limeskal

 

Blanda alla ingredienser.

Rulla 10 g bollar.

Lägg på plåt med papper.

Grädda i 150 grader ca 20 min

 

Vill man dessutom variera den ytterligare kan man ju alltid prova och se vilken variant som blir ens egna favorit… här är nämligen andra förslag på smaksättning:

 

Rivet citronskal

Lavendel

Rivet apelsinskal

Lite färska hallon (kanske kan behöva tillsätta mer mjöl då)

Kokos och ananasjuice

 

Dröm dig bort med din egen favorit så är det dags för en ny kaka i morgon!

 Själv ska jag bege mig ut i det fina vädret på en promenad i parken vid tyresö slott, matsäck och fiskegrejer... jag blir där i dag :) Tar nog med något att plocka hallon i oxå för det finns efter vägen. Mums!

// Dalkullan


7 sorters kakor

Dagens inlägg kom relativt sent.. eftersom jag idag har tillbringat hela dagen inne i Stockholm med mamma <3 Vi har shoppat, käkat, fikat, snackat & bara varit! Sååå länge sen sist och lika trevligt :D Men nu kommer dagens inlägg i alla fall och som tidigare sagt... TEMAVECKA!!

Förra veckan satt jag och tänkte lite, ungefär såhär:
7 sorters kakor… hmm veckan har 7 dagar… 7 kakor på 7 dagar?! Japp jag tror vi har en plan!

 När någon säger kakor är ju det första man tänker på småkakor.. därför tänker jag ägna denna veckan åt just dem.   

 

När det gäller småkakor finns det en uppsjö olika recept och varianter jag tänker börja med att i första hand presentera mina gesällkakor:

Schackrutor

Drömmar med Lime

Havrekakor

Strass

Brysselkex

Nötrosor

Pepparnötter

 

Detta är kakor med varierande svårighetsgrad och olika tillvägagångssätt.

 

Om jag sedan hittar fler recept jag känner att jag bara MÅSTE dela med mig av. Kan det tänkas komma flera kakor per dag…

 

Vi börjar veckan med en liten klassiker i ny tappning… randiga schackrutor!

När träningen inför gesällprovet drog igång på allvar i April verkade det som att alla 16 elever i klassen skulle göra schackrutor. Visst de är goda och lite pilliga helt klart en favorit alla vill ha med… men fy vad tråkigt om alla gör samma lika. Jag tänkte lite på problemet och en kväll, när jag (som så många andra kvällar) hade lite svårt att sova och låg och tänkte på sådana små detaljer, kom jag på idén. Varför inte göra randiga istället?!? Sagt och gjort jag skrev ner tanken och somnade.

Det var många som sedan kom och frågade varför jag gjorde randiga!? När jag då berättade varför kunde de hålla med om att det var en fiffig idé. Jag gjorde ju faktiskt riktiga rutiga också… om än väääldigt små. De ingick i mitt specialarbete som var Pinocchio i Choklad som hade kafferep med diverse minikakor och en tårta.

 

Schackrutor

 

5 dl                      vetemjöl

1 dl                      socker

200 g                   smör

 

2 tsk                    vaniljsocker

2 msk                 kakao

 

 

Blanda ihop mjöl, socker och smör.

Dela degen i 2 lika stora bitar.

Tillsätt vaniljen i den ena och kakaon i den andra.

Kavla ut degen i två lika stora plattor med så jämna kanter du kan.

Lägg plattorna på varandra. (limma ev. med lite ägg eller vatten)

Kyl.

Skär plattan i långa remsor  (3-4 cm breda)

Lägg 3 remsor på varandra (limma ev. även dessa)

Kyl igen.

Ta ut kakorna ur kylen och skär i skivor och lägg upp på plåt med papper.

Grädda i 175 grader i ca 10 min.

 

Lycka till med bakningen! Så kommer ett nytt recept i morgon :D

 

// Dalkullan


2011-07-17 21:39

Lycka gör dig söt

Utmaningar gör dig stark

Sorger gör dig human

Misslyckanden gör dig ödmjuk

Framgång gör att du strålar

---------------------------------------------------------

I morgon börjar temaveckan med Småkakor :D


Morgon i bageriet

Igår utlovade jag bilder från en morgon i bageriet... jag hade inte riktigt möjlighet att ta bilder medan vi arbetade.. men jag tog några och så tog jag på vår välfyllda butik, minuterna innan öppning.

Nu sitter jag på Cityterminalen i Stockholm och väntar på mamma som kommer med Masexpressen om 20 min :D Lyckades somna på bussen, mellan Stavsnäs och Slussen, ungefär när vi var i Nacka... Lyckat! Lagom mosig 10 min senare när vi var framme :/ Aaja nu har jag köpt en cola jag häller i mig av så piggnar jag nog till en aning :P
Det blir inget långt maffigt inlägg idag eftersom jag inte riktigt hinner men jag ska försöka gottgöra det en annan gång :D

Nu bilderna!

Seglarbullar på g 03:00 på morgonen :D

Ett stick med några av de drygt 1000 bullarna vi gör i snitt per dag.

Kristina & Carro bakom välfyllda disken!

Smaskiga hallongrottor..

Mazariner



Kanelbullar

Kardemummaknopar


Smörbullar



Seglarbullen vår specialitet!!

Nu kom mor!

Hej och Tack!

// Dalkullan


Sovmorgon!

Idag fick jag sovmorgon till 04:00! Himla skönt måste jag säga…

Nu har jag bara en vecka kvar på denna skärgårdsö för denna gång, få se om det kanske blir några helger i höst. Men nu ska det bli skönt med en semester, om än en kort sådan. Jag ska åka hem hem till Dala-Järna och ”bara vara”. Vissa i min närhet anser att jag ska hålla mig ifrån bakning under den tiden och vila mig… Till dem säger jag bara FÖRSÖK STOPPA MIG!! I tanken har jag redan gjort en liten lista på saker jag vill prova medan jag är ledig och har tid och förhoppningsvis ork. Men naturligtvis ska jag göra annat också, träffa familj, släkt & vänner, fika på fårhuscafé, köra lite bil, fiska med lillebror, ta dagarna som de kommer, vara spontan och njuta av 2 lediga veckor!

 

Det enda spikade inplanerade under denna tiden är Emil & Oskars (bror & kusin) löpartävling, Lambôrsängslöpe’. Jag har sedan förra året (då jag inte kunde vara med) lovat att hålla i serveringen i år. Naturligtvis ska jag springa också, det ingår. Men dessutom ska jag sponsra med 2 kassar blandade bakverk. De kommer utlottas i motionsklasserna, en i dam & en i herr. Vill du delta eller ha mer info?? Följ denna länk  http://www.djik.se/skidor/​Inbjudan%20Lamborgs.pdf Där finns inbjudan.

Som stolt storasyster och kusin till dessa driftiga killar måste jag bara tala om att det är en löparfest utan dess like! Måste upplevas på plats!

 

Jag har tidigare nämnt att jag fått ett speciellt uppdrag till slutet av sommaren… avslöjar inte än vad det är men planen börjar ta form i mitt huvud och snart ska den bli en mood board att arbeta utifrån. Det jag kan avslöja just nu är att det kommer bli hur bra som helst i slutändan och att jag snart uppdaterar er på vissa små detaljer ;) Måndag Tisdag är jag ledig och då ska jag in till stan och fixa lite smågrejer. Apropå det så kommer mamma ner i morgon och vi ska sammanstråla inne i stan för vidare färd ut mot Tyresö. Måndagen kommer sedan innebära kvalitetstid och shopping med mamsen <3  

 

Det kommer bli underbart!

 

Vad skulle ni säga om att hänga med på en morgon i Sandhamnsbageriet? Tänkte jag skulle försöka hinna med att fota jobbet i morgon bitti… förmodligen inte allt men en del av det iaf. Så lägger jag upp det här på bloggen när jag åker in med båten & bussen i morgon.

 

Hörrni kom ihåg att det är temavecka från och med måndag! Temat ääärrrrrrrr: SMÅKAKOR!

 Tjuvstartar redan nu med ett litet kakrecept, så ni vet vad ni har att vänta :P

Det får bli BONDKAKOR ”Bondkakan är en mycket underskattad kaka”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Bondkakor

 

100 g                   smör

75 g                     socker

15 g                     sirap (ljus)

175 g                   vetemjöl

25 g                     hackad mandel

2 g                       bakpulver

 

Rör smör, socker & sirap smidigt.

Rör ner mjöl och bakpulver.

Tillsätt sist mandel.

Rulla degen till en rulle med en femkronas diameter.

Låt vila i kyl.

Skär i skivor och lägg på plåt med papper.

Baka i 175 grader i 10-15 min.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Lycka till!

 

// Dalkullan

 ~Do not go where the path may lead
Go instead where there is no path and leave a trail~



Marmorskiva!!

Måste bara dela min glädje över vad mamma hittat åt mig! En marmorskiva 60x124 cm :D

En konditors dröm! Hurra!! Nu kommer jag kunna göra en helt annan kvantitet och kvalitet på årets julpraliner! Massa annat pyssel oxå såklart :)

Om lite drygt en vecka har jag 2 veckors semester och då lär det bli en del pysslande i köket :P Försök hindra mig liksom... Abstinensbesvär om jag inte får baka på nån dag.

Tjing!

//Dalkullan

Månadens sötsak!

 

Igår blev en lång dag i bageriet och på det alldeles för lite sömn gjorde att jag var helslut och helt ur form… I natt fick jag ca 2,5-3 timmars sömn iaf.. sen jobbade jag  ” bara” 00:45-11:00. Då gick jag upp till Anders och Alice och tog en varm skön dusch, gick vägen om värdshuset på väg hem och åt mat. En god stekt torsk med skagenpotatis och sås.. mmmumms ;)

Väl tillbaka vid bageriet stupade jag rakt ner i sängen och somnade på ett litet kick. Väcktes av telefonen en stund senare, pratade med Kim en stund sen vände jag på mig och somnade igen. Sov sedan i kanske 3 timmar. När jag vaknade helt mosig och slö kände jag att en promenad vore på sin plats så en sväng om i hamnen blev det. Många båtar, en hel del stekare, kvällens aftersailband repade på scenen och solen har börjat skina. Slog ihjäl 50 min bara på att gå runt och se mig omkring.

 

Månadens sötsak!

 

Efter omröstningen här i bloggen har ni kommit fram till att jag ska dela med mig av receptet på Tranbärstryffeln, bidrag nr:1.   

Innan jag delar receptet bör jag nog berätta historien bakom..

Vi fick en uppgift i skolan, en frivillig uppgift där vi som då gick i 3:an skulle ta fram varsitt recept på tryffel, sedan skulle en jury utse en vinnare av årets ”Hushagstryffel”. En pralin som sedan skulle säljas på skolans julmarknad. Jag tyckte givetvis det kändes spännande gick hem och experimenterade i köket.. jag kände på en gång att jag ville fylla den med något lite ovanligt, och något som jag gillar särskilt mycket. Lingon och Tranbär var mina utgångspunkter, ville gärna göra en tryffel i röd/rosa nyans som skulle bryta av mot mörka pralinskal.

Jag gjorde en med mascarpone och lingon, en lingontryffel och slutligen tranbärstryffeln på vit choklad. Jag kunde sedan inte välja själv vilken av dessa jag skulle lämna in till tävlingen så jag fixade en egen jury. Vi åkte till Mormor och morfar samma kväll för att stycka lite älgkött efter jakten och då fick hela gänget smaka alla praliner och säga vad de tyckte. Tranbärstryffeln vann en solklar seger och jag renskrev receptet och lämnade in det veckan där på.

Då jag gjorde min tryffel gick jag ner i skogen nedanför vår gård och plockade mina egna tranbär och pureade dem. Det går alldeles utmärkt att köpa frysta tranbär också, torkade däremot… EJ att rekommendera!

Min tryffel vann inte tävlingen men jag var i alla fall nöjd och visade det sig, den enda som gjort min egen tryffel. Övriga hade på ett eller annat sätt tagit redan befintliga recept…

 

 

 

 

 

 

Tranbärstryffel

 

875 g          vit choklad

350 g         tranbärspuré

70 g           socker

70 g           grädde

35 g           smör

 

Hacka den vita chokladen så fint som möjligt.

Koka upp tranbärspuré, socker och grädde.

Häll uppkoket över chokladen.

Rör försiktigt med en slickepott tills det är en jämn smet.

Klicka i smöret och mixa försiktigt ner det med en stavmixer.

 Låt svalna till 27 grader innan den spritsas i pralinskal.

 

 

För att göra tranbärspuré passerar du tranbären genom en sil och tillsätter upp till 10 % socker.

 

Pralinskal gör du lättast genom att pensla choklad i knäckformar i två omgångar, låt stelna mellan varje strykning.

Vill du kan du använda blockchoklad då är det bara att smälta & pensla och sedan kyla en stund.

Vill du däremot använda riktig choklad måste den tempereras först och det kan vara lite knepigt första gångerna..

 

Temperering av choklad:

Det du behöver innan du börjar är:

Choklad (Ej block)

Termometer

Bunke som tål micro (alt. Gör vattenbad)

Slev

Palett (bagarspråk för ”pannkaksvändaren”)

Degskrapa i metall (eller spackelspade, beroende på mängden choklad man använder)

Gärna marmorskiva, annars funkar köksbänken lika bra.

 

Det finns flera olika metoder för temperering och detta är min favorit.

Värm chokladen försiktigt i micro, bränns lätt om man inte är försiktig..

(Mörk choklad 45-50 grader, Mjölkchoklad 43-45 grader, Vit choklad 40 grader)

Häll upp 2/3 av chokladen på arbetsbänken.

Bred runt den med hjälp av skrapan och paletten tills den är nere i rätt temperatur.

(Mörk choklad 27-28 grader, Mjölkchoklad 26-27 grader, Vit choklad 25-26 grader)

Skrapa ner chokladen igen i bunken med den sista 1/3.

Rör om och kolla av temperaturen.

(Mörk choklad 31-32 grader, Mjölkchoklad 30 grader, Vit choklad 28-29 grader)

Nu har du tempererad choklad som ska stelna i rumstemperatur, och som krymper i formarna.

För att försäkra dig om att det blivit riktigt ska du doppa paletten lite grann i chokladen och sedan lägga den på bänken en stund, stelnar chokladen och blir glansig är den riktigt tempererad och klar att använda.  

Tempererad choklad blir mycket godare och får (i bästa fall) kanonfin glans.

 

 

Lycka till nu med Månadens Sötsak!

 

Är du i Stockholms yttre södra skärgård?! Ja men kom då förbi Sandhamnsbageriet! Vi bakar 7 dagar i veckan, Matbröd, bullar, bitar och frallor mm! Öppet 08:00-18:00 alla dagar!

 

Vi ses!

 

// Dalkullan


En låååång dag...

Helt slut efter en lång arbetsdag.. började 00:45 efter ungefär 1,5 timmes sömn... Jobbar på och allt flyter som det ska.. efter 9 timmar tänker jag gå en trappa upp och sova. Då ringer Chefen... vi åker nog om en timme det har börjat.. (hans sambo ska ha barn vilken sekund som helst nu).. jag får stanna kvvar och ta hand om vetedegen. Vid tolvtiden kom leveransen  från Bageriprodukter oxå... bara att kånka in 18x30 kg vetemjöl 3x30 kg fint råg 2x25 kg salt 25 kg pärlsocker mm mm...
Jag tror inte jag behöver ha dåligt samvete över att jag inte orkar/hinner träna dagar som denna.

Blir inget långt inlägg idag... Samma anledning.. börjar inatt igen ungefär samma tid..

I morgon kommer inlägget om Månadens sötsak som blir Bidrag #1 Tranbärstryffeln efter omröstningen.

Sov sött eller du som är ledig.. NJUT av en härlig sommar :)

JAG SER MED GLÄDJE FRAM EMOT MORGONDAGENS REGNVÄDER

// Dalkullan i Skärgården

förbered er

Vill bara hinta om att nästa vecka kommer bli en temavecka.. vilket tema det blir avslöjar jag längre fram ;)
 

En lyckad dag

Gårdagen blev lyckad! Efter en lugn förmiddag framför datorn mötte jag Kim vid affären för införskaffande av lite proviant och sedan posta våra ansökningar till facket. Sedan åkte vi hem och tryckte i oss lite grillad kyckling med potatissallad och tzatsiki. Vi funderade en stund vad vi skulle hitta på, kändes inte så skoj att bara sitta och glo i stugan…  Vi kollade vilka som skulle vara med på Allsången, kollade Grönans öppettider och bestämde oss slutligen för GRÖNALUND!  Så Kim gick och sov några timmar och sedan drog vi till bussen, tunnelbanan och Djurgårdsfärjan (som vi tillslut kom fram till vart den gick ifrån..).
Efter inköp av biljetter och åkband gick vi glada i hågen in genom grindarna. Det första vi gjorde var att jag blev medlurad till den 25 minuter långa kön till INSANE!?!  En lång spänd väntan och så var vi framme.. vi fick en blå ”vagn” och satte oss vända ut mot vattnet, jag längst ut. Jag var skit skraj men vi for upp och vi for ner och plöttsligt var vi upp och ner och sen bakåt och runt och så var det slut lika hastigt som det började. Jag överlevde och det var nog den roligaste berg och dalbanan jag åkt någonsinn… vi hoppar ur springer ner och skrattar lite gott åt fotot där vi båda sitter med håret på ända och skrattar för allt vad vi är värda!

Vi drar vidare och åker i raskt tempo både Jetline och Vilda musen ”bara” en kvarts kö vardera. Vi går till Twister och upptäcker att det är 55 minuters kö där så vi bestämmer att göra något annat och gå tillbaka senare. Vi äter hamburgare, det kommer en regnskur. Det blir lite kallt av regnet men vi ränner vidare, åker Kvasten, spelar på chokladhjulet, flera gånger…. Ingen vinst Vi går till Twister igen och nu är kön reducerad och tar bara 25 min. Vi går in och där mötte vi systrarna Jansson från Vansbro! En viss väntan och så fick vi även åka den nya träbanan och den var grym den med. Hej vad det gick undan!!

Vi gick ett varv i Lustiga huset, käkade glass, kollade på spelningen vid lilla scen, spelade på fler chokladhjul, vann inte ett smack.

Nu börjar vi båda bli trötta men måste försöka fördriva tiden ett tag till, vi åker radiobilarna! Vi spelar på Fazers chokladhjul varsina brickor, jag på nummer 19.. och jag vinner!! 2 kg mjölkchoklad :P Äntligen! Kim blir lite avis och vi spelar på ett sista men vinner inte. Vi avslutar med en tur i Slänggungan, månen skiner och i Stockholms silhuetten lyser tusentals lampor. Det är iskallt, en lång tur och en underbar känsla! Efter den sista åkturen bestämmer vi oss för att gå in till stan.. för att fördriva lite tid, vi ska bara köpa kaffe och varm choklad först.. kaffe fick vi men min varma choklad gick inte att köpa någonstans för de hade stängt av maskinerna… jaja fanns inget annat att göra än att värma händerna lite på Kims kaffe och i övrigt gå sig varm. Framme vid Kungsträdgården går vi i alla fall in på Mc Donalds och jag får köpa mig en choklad… ääääntligen värme! Vi kollar upp kollektivtrafiks tider åt våra olika håll och 23:50 åker Kim mot Essingen och jobbet och jag mot Tyresö och sängen…

Ska jag sammanfatta kvällen kan jag bara säga att den blev otroligt skoj!

Skönt med ett avbrott från vardagens alla måsten och bara vara

 

Idag blir det att återgå till vardagen och åka ut till Skärgården igen i eftermiddag. Till natten är det jag som ska se till att allt funkar i bageriet och då ska jag förbereda med lite uppvägning redan ikväll innan jag lägger mig. Mata surdegar, koka skållningar, se till att gröterna är klara, göra blötläggningar, väga upp i säckar till alla degar. Men nu är det en strålande förmiddag och jag ska nog gå en promenad.

 

Jag vill bara påminna om gårdagens omröstning! Snälla rösta! Jag behöver er hjälp med att välja bakverk och just nu står det 1-1 mellan bidrag #1 och  #2

 

Tack för att du läser!

 

// Dalkullan


utmaning

Idag och i morgon är jag ledig, varför jag förflyttat mig från min skärgårdsö, Sandhamn in till stugan i Tyresö. Jag behöver miljöombyte och en paus. Helst en ordentlig semester. Men det får vi se när det kan bli aktuellt.
Nåväl idag är jag åtminstone ledig och får ta sovmorgon, jag sov gott till halv 5 idag igen och eftersom jag började 3 igår är det ju sovmorgon för mig… Allt är ju relativt. Jag hade gärna sovit längre men det går inte. Jag bör nu ta tag i vissa delar av mitt liv och försöka vända denna skutan på rätt köl igen men jag hittar inte riktigt krafterna till det. Jag bloggar lite istället, sen ska jag nog gå en sväng och sen när övriga semesterlediga Sverige vaknat ska jag försöka prata med mamma och pappa… Jag behöver deras stöd. 

Dagens inlägg ska nu handla om något nytt jag hittat och tänker prova.

När jag surfade runt lite på olika bakbloggar upptäckte jag att många ägnar sig åt något som de kallar ”Månadens sötsak”. Det är en utmaning från http://sotasaker.com/  som går ut på att man utifrån ett tema ska ta fram en sötsak och blogga om den. Länka till sotasaker.com Och i slutet av månaden samlas alla i ett nytt på sotasaker.com . På så vis kan alla se alla inlägg samlade och inspireras av varandra.

Jag tycker det var en utmärkt idé och har bestämt mig för att hoppa på tåget..

 

Månadens tema är:  ROSA  och man har till månadens sista dag på sig. Jag tänkte att ni ska få vara med och rösta vilken rosa sötsak ni vill att jag bloggar om.

 

Det står mellan följande favoriter:

 

1.       Tranbärstryffel- var bidrag i en pralintävling på Hushagsgymnasiet.

2.       Smultroncheesecake cupcakes- ett experiment som slutade med succé.

3.       Rosa polkagrismaränger-en pysslig sommarlovsdag när jag gjorde skåprensning

4.       Raspberry Cream Cheese Coffe Cake- Ett recept jag hittade och provade under min vistelse i Kanada

 

Rösta genom att kommentera med siffran på det bidrag du tycker.

 

De övriga kan nog tänkas komma med längre fram de också… men kan inget lova så vill du se din favorit? RÖSTA!

 

Jag kan idag också avslöja att jag har fått ett ärofyllt uppdrag… en beställning som ger mig fria händer och kräver en hel del planering. Precis vad jag behöver. Jag avslöjar mer när jag kommit någon vart men slutfinishen får ni ta del av när uppdraget är slutfört… då kommer bilder, recept och kommentarer. Nyfikna?!?! Hihi det kan ni vara ;)


 

fick en bild från en hjortronmyr från mamma igår.. kom därför att tänka på denna tårtan: Hjortronmousse :P
Tyvärr kan jag inte dela med mig av recepetet.. eftersom det finns i en anteckningsbok eller liknande hemma hemma hos mor & far.  


Ha en bra dag!!


Vägvisare, handledare & förebilder

Jag har funderat lite på hur det kommer sig att jag är där jag är idag... Jag den där blyga tysta tjejen, som för vissa kanske var lite svår att förstå sig på. Hon som läste jämt och hade svårigheter att ta för sig i de flesta sammanhang.
Jag är fortfarande samma blyga försiktiga jag i många lägen men när det gäller bakning vet jag att jag kan min sak, för det mesta. Genom grundskolan och gymnasiet var det det absolut värsta jag visste att ställa sig inför klassen och framföra sin åsikt, redovisa en uppgift eller argumentera. Jag kunde må fysiskt dåligt av det men sa aldrig heller ifrån att jag inte klarade det... det om något är jag i ett nötskal... envis så fruktansvärt envis, att erkänna att man inte klarar något är så mycket svårare än att kämpa tills man gör det.
Det sista året har i princip allt sådant släppt och när vi skulle ut och berätta om YH-utbildningen på våra gymnasieskolor blev jag förvånad själv över hur lätt det gick och hur roligt det faktiskt var! Jag tror att det är mycket lättare när man får prata om något man verkligen är insatt i och som ligger en varmt om hjärtat.
Jag visste tidigt vad jag ville arbeta med, vad jag verkligen brinner för, och nu gör jag det, på heltid.

Varför sitter jag då och skriver om detta då?!  Ja det kan man kanske fråga sig.. men nu kommer jag till det.

Hur kommer det sig att jag lyckats ta detta steget? Att jag vågat?  Jo dagens rubrik ger svaret " vägvisare, handledare & förebilder" Det är alla dessa som hjälpt, stöttat och knuffat på mig.
I grund och botten är det mamma och pappa som ska ha medalj för allt de stått ut med! Jag undrar om de har räkning på alla gånger de kommit hem till ett kök i kaos när jag experimenterat fram diverse lyckade och mindre lyckade bakverk... Jag kan bara säga att det är oändligt många gånger! För visst är det kul att prova sina idéer? Mindre skoj att röja ihop efteråt ;P hehe  Men jag tror att jag på senare år (nu lät jag gammal) har vägt upp en liiiiten del av alla de bombnedslagen.. Nu mer kan jag inte riktigt med ett kök som är stökigt, då kryper det i mina fingrar och jag röjer! Jag har dessutom försökt betala av genom att mer professionellt experimentera i köket, ja och röjt efteråt, för det mesta har det blivit lyckade och ätbara sådana. Jag har också betalat tillbaka med ett antal chokladskulpturer ;) Som sagt trots allt det fått ta en hel del tid vid diskbänken har de aldrig förbjudit mig att fortsätta baka (pappa som inte riktigt klarar av "jag tar det på en hoft" har försökt med att säga att "Du kan kanske följa ett recept och göra något "riktigt" istället", insåg i detta nu varför jag fått så många kokböcker!!) 
Nej jag har alltid fått husera runt och de har ofta ställt upp som "1:e provsmakare!".
De såg till att jag följde min dröm när gymnasium skulle väljas och jag kom in i Borlänge på Livsmedelsprogrammet.
Där kom nästa omgång, ett helt gäng underbara lärare. I första hand, Patrik, Anna och Ritva. Till en början var jag definitivt inte någon som utmärkte mig något särskilt, men jag visste vad jag ville göra och det fanns alla förutsättnigar att göra just det. Jag fick hjälp när jag i slutet av April fick reda på att jag plötligt stod helt utan sommarjobb. Jag fick hjälp att hitta fantastiskt roliga och lärorika praktikplatser och jag fick information om vad jag kunde satsa på efter gymnasietiden. Inte minst fick jag vara med och tävla för skolan i Skol sm! Flera helger fick vi då träna i skolan och de ställde upp på sin lediga tid och coachade oss. De uppmuntrade till utveckling och gav en stadig grund att stå på. 
På Yrkeshögskolan (YH) i kristianstad blev det en ny omgång fantastiska lärare! Kajsa, Amina, Anna, Lars Inge & framförallt den som fick allt att hänga ihop.. Åke! Under detta året har jag lärt mig mer än jag gjort under övriga 17 jag levt.. Det är inte bara dessa lärare som ligger bakom. En klass med 16 vetgiriga unga bagare och konditorer har trissat varandra till framgång. Många framstående yrkesmän från hela Sverige (och 2 danskar) har kommit till oss och lärt oss om deras specialområden. De har inspirerat och uppmuntrat oss allihopa på sina egna sätt.
Jag fick återigen chansen att tävla och återigen hade jag Therese vid min sida genom hela resan.. vi skulle i slutändan tävla mot varandra men vi är och förblir alltid ett lag. Det var många dagar vi fick springa ut från skolan efter 12 timmars träning med andan i halsen när det var en fråga om sekunder innan larmet gick på i skolan. Ville man diskutera en uppslagning, smaken på en deg eller ett problen med skådebrödet kunde man alltid räkna med ett ärligt svar från Therese. Att vi sedan i slutändan skulle stå där i Göteborg som mottävlande spelade aldrig någon roll!
Åke lärde oss i klassen konsten att "fånga stekta sparvar" (vilket är ungefär samma sak som att "ta chansen om du får den") och att bakning ska vara roligt!
Jag har haft många praktikplatser genom åren men det är 3st som lämnat tydligast avtryck, Gunnarsons, Tösse & Duvanders. De var inte sena att komma med bra feedback på det man gjorde, bra/dåligt spelade ingen roll. Hade man funderingar var det bara att fråga och man kunde för det mesta få svar. Man fick dessutom prova på det mesta inte bara stå och göra de tråkiga praktikantjobben som att diska och rulla chokladbollar.

Allt som allt har jag nog haft en väldig tur som hamnat så helt rätt i livet även om det ibland är väldig motvind så får jag trots allt göra det jag älskar, BAKA!

Nu måste jag nog försöka sova eftersom jag jobbat mellan 01:00 och 13:00 och ska upp nån gång vid 03-04 inatt igen :D

Ha det bra i Sommarvärmen!


Blåbärspaj

Dagens bakning rullade på fint och jag hade läget under kontroll :) Vi fick ut i stort sett allt till 8 och resten strax därefter. En fin dag på ön med Strålande väder och målgång av Gotland runt, inte lika maffigt som jag hade trott :/

Vad ska vi peta ner för något skoj här idag då? hmmm ett recept var ju i princip utlovat.. då får vi ordna det. Blåbärspaj? Det passar väl utmärkt denna tid på året.. här på ön finns det att plocka i skogen redan nu :)

Detta receptet är oslagbart! Enkelt och gudomligt gott och blåbären går att byta ut mot vad du vill för sorts frukt och bär.. 

150 g smör
2 1/4 dl havregryn
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
½ dl grädde
½ dl sirap
½ tsk bakpulver

Smält smöret, blanda i övriga ingredienser.
Bred ut i en pajform med botten täckt av blåbär (pudra ev lite potatismjöl)
Baka av i 175 grader i 20 min

Vill man lyxa till det lite brukar jag ha i en näve hackade valnötter, lite kokos & vaniljsocker.. Smaskens!

Några ytterligare smak förslag:

Skogsbär (Hallon, blåbär, björnbär i lika delar)

Äpple och kanel

Rabarber och kardemumma

Banan



Jag glömde nästan det viktigaste av allt!! SMAKA PÅ SMETEN!! Mums :P


Att servera denna paj med hemgjord vaniljsås eller glass är det optimala!

Det blev ett relativt kort inlägg idag men det blev ett åtminstonde!

Nu ska jag koka nypotatis och äta sill

Lycka till!


Tar död på några fördommar...

Sitter nu och varvar ner i solnedgången på baksidan av bageriet med en kall cola.

Har precis gjort alla förberedelser för nattens bakning :) I natt är det jag som kör första passet så kommer Mårten in vid 4 och hjälper mig.  Jag kör nog igång halv ett, ett nån gång. Kristina är välförtjänt ledig!

Det som ska göras i natt är då:

2 x 18 stick med frallor 50/50 vita/sport
12+9 L levain (varav det ska bli 20 baguetter och 30 frallor 0ch resten 1,1 kg bröd)
En enkel hurt
12 L sandhamnslimpa ( 2 bräck till frallor)
12 L vete
250 bitar
2 plåt cross
Karlsbader

För att ge er ett hum om vilka mängder det är så ser det ut ungefär såhär i råvaror:

106 kg vetemjöl
8 kg Fint rågmjöl
17 kg Veresurdeg
5 kg jäst
mm mm...

Då över till dagens rubrik!

"Det märks då inte att du är bagare" (syftar till storleken på mig)

"Är det inte svårt att låta bli att äta av alla godsaker?"

Kommentarer man ofta får höra.. Jag vill då bara säga såhär:

Som ni i listan ovan såg är det t.ex 106 kg vete (på en dag) detta ska bäras in i lagret, bäras in i bageriet, vägas upp, lyftas ner i degblandaren, lyftas upp ur densamma, delas i lagom stora bitar, bakas ut till bröd, lyftas upp på plåt, in i stick...

Det är ett tungt arbete att arbeta som bagare och man arbetar i varma lokaler, det man stoppar i sig gör man i regel slut på lika fort..

När det gäller svårighetsgraden i att låta bli "godsakerna", visst smakar man men man ÄTER inte.. fråga min familj hur roligt det är att gå på kondis med mig. KRÄSEN! Det är inte sällan det slutar med att jag bara tar något att dricka.
Jag känner mig sällan eller aldrig sugen på fikabröd och jag är yrkesskadad så till vida att jag ser om de på det aktuella konditoriet använder några färdiga produkter/ bake off/ pulver mousser eller knepiga tillsatser.. Detta får mig ibland att skämmas.. jag menar vart har då yrkesstoltheten tagit vägen?!?! Hur kan man blanda ett pulver med grädde fylla en tårta med detta och sedan vara nöjd?! Vad innehåller den tårtan? hmm vänta ska jag kolla på påsen... E nummer hit E nummer dit.. blä säger jag :P

Nä klockan är aldeles för mycket för att jag ska sitta här och tjata jag borde sova... zzzzzzzzzz

Har ni tur och jag ork kommer det ett nytt inlägg i morgon med ett trevligt recept inför helgen... om inte.. Vi hörs längre fram!

God natt!

Dagen-D

Idag var det då dags.... sommarens höjdpunkt, starten av Gotland Runt. En offshore seglartävling runt gotland med start och mål vid Sandhamn.. Tävlingscentrum utanför Seglarhotellet och hamnen fylld av segelbåtar redo att ge sig iväg på årets seglats. Gotlandrunt veckan och framförallt dagen för starten är bråda dagar för alla som arbetar på ön och så även för oss i bageriet. När alla beställningar sammanställts framgick hur mycket vi skulle få att göra och det bestämdes att Kristina skulle börja 01, jag 03 och Mårten vid 08. Anders som är ägare skulle börja redan igår kväll vid nio tiden... Vi diskuterade lite fram och tillbaka när han kom och skulle dra igång och det blev bestämt att kristina skulle börja redan 12 och att om det skulle behövas skulle de komma upp och väcka mig tidigare.. Det behövdes aldrig men vid 02:50 ringde så min mobil och det var dags att jobba.. låg kvar och laddade i 4 minuter, gick upp hoppade i bagarkläderna, mellanlandade på toa och gick ner för trappen och började baka.
Hela morgonen var ett enda pusslande för att få plåtarna och platsen att räcka till... 1500 frallor, 1800 bullar, 72 st levainbröd, 2 stick hurtbullar, 2 x 12 L Sandhamnslimpor, diverse småkakor, bitar och annat.. inga problem att få fram allt om det inte var för platsbristen. Men vi löste det oxå och vid öppning halv åtta var alla beställningarna packade och klara och jag och Kristina kunde äta lite fil med färska blåbär på baksidan... sedan fortsatte vi baka och förbereda för morgondagen med bullar i frysen, bitar och kokostoppar, städa ihop och springa över till Värdshuset med deras beställning 30 st Levain..

klockan 11:45 gick jag från bageriet ner i hamnen och det var näst intill öde... 11:00 gick starten ute på havet och i och med det tömdes ön på allt liv...

 


Bildspel..

Eftersom jag ännu inte kan det här med att blogga särskilt bra så tänkte jag prova mig fram lite och nu gäller det bilder... jag tänker lägga upp diverse bilder från året som gått. Ett fantastiskt år med fantastiska vänner, mitt bästa någonsin!! Kan verka jobbigt att man fick lov att ge sig ner till Skåne för att uppleva detta men det är nog just det, en riktig nystart, ett oskrivet blad och se vad man kan åstadkomma. Nu har jag flyttat upp ett hack till Hufvudstaden... nytt blad... nya möjligheter... nya problem... nya lösningar... nya erfarenheter!

Men då var det dags för lite bilder... hmm hur går man till väga då?!?!

Ah se där ja!! hela YH-familjen samlad! Sista onsdagen ute på vår sightseing runt skåne... just där ute vid wanås.



Denna ros gjorde jag när vi hade karamellkurs med Mattias Ljungberg från Tössebageriet i Stockholm, blev riktigt nöjd!

Klassens två dalkullor höll ihop i vått och torrt... och när det gick hett till... som vid karamellkokning... eller...



När det gällde att glassa ordentligt på studieresan i Schweiz.. som Delicato för övrigt bjussade på! Tackar tackar!


Ser ni grabben där i mitten... precis, Kim... honom var det ganska synd om.. ensam kille med 15 tjejer :/ Scary!


Jag hade tänkt lägga upp många fler bilder men nu har uppladdnigen valt att strejka så det får bli en annan gång.. Då kommer det dessutom lite mer bilder på bakverk och liknande!

Tack så länge!

Skriv gärna i en kommentar vad du vill läsa om i bloggen...


 


Amatörbloggare

Ja då var man igång... efter viss efterfrågan från personer i min närhet har jag nu startat denna blogg.

Tänkte jag kanske ska börja med att säga att detta är en amatörbakblogg... och då är det inte själva biten om bakning jag är amatör på, det är bloggandet, själva skrivandet. Nej när det gäller bakning vill jag väl ändå anse att jag har en ganska god grund att stå på, 4 år i bakningens tecken.. eller... fel... bakat har jag gjort sen jag var riktigt liten, men nu har jag 4 års utbildning, 8 praktikplatser & 2 sommarjobb i bagaget.
Det har hjälpt mig till ett gesällbrev här i våras.

Om vi skulle ta att återgå till själva bloggandet så kan jag inte garantera något... utseende, upplägg, inlägg, regelbundenhet osv.. jag lovar dock att jag ska göra mitt bästa och tar tacksamt emot tips på hur jag kan göra det bättre.

Till en början kommer det förmodligen göras en del experiment med utseende och liknande, ha tålamod med mig ;)

I bloggen tänker jag försöka dela med mig av min kärlek till bakning genom att berätta om diverse fram- och motgångar vid experiment, grundläggande fakta, bilder, recept och svar på frågor. Det kommer varvas med mina dagliga funderingar.

Dagens tankegångar gäller en bagares dygnsrytm, notera tiden för detta inlägg... jag började skriva vid 06:00.. jag gick upp och började min lediga dag 05:00 och vaknade pigg vid 04:30.. det är kanske bra att man kan vakna på morgonen så man inte sover bort hela dagen?!?! Men man längtar rätt rejält efter kudden när klockan börjar närma sig 18:00 :/  Men jag vet att det hör till och det kan jag leva med eftersom jag får hålla på med det jag älskar så.

Nu har ni nog redan hunnit tröttna på mitt skitsnack och ordbajsande så jag ska ta och avrunda.. och eftersom det är en bakblogg måste jag avsluta med att dela med mig av ett recept!

Det är ett enkelt recept och det som jagt hela min grund. Sockerkaka! :P  När jag gick i 1:a klass (6 år) kunde jag ingenting om mått enheter eller sånt.. men detta recept kunde jag utantill i huvudet, jag visste ju exakt vilka mått det var till de olika ingredienserna så då kvittade det ju om det var Dl, msk, tsk eller krm ;)
Detta recept kan man variera i det oändliga med smaksättningar men smeten kommer alltid vara godast :P 


Sockerkaka:

2 st ägg
2 dl strösocker

3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker (helst äkta och ingen rutten gran)
2 tsk bakpulver

1 dl mjölk
50 g smält smör


Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dessa och smör och mjölk i äggsmeten.

Rör försiktigt med slickepott till en slät smet.

häll smeten i en smord bröad form.

Baka i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 min, till jämn fin färg.


Lycka till så hörs vi!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0