Saffransskorpor

Ett nytt kapitel inleds i Dalkullans liv. Detta kapitel kommer utspela sig på en ny ort, 7 ½ timmes bilfärd norrut. Åre är orten, årstiden är vinter. 
Jag körde in i Åre vid 17-tiden idag och då var det redan mörkt, men snön ligger i ett 2 dm tjockt täcke på marken och idag premiäröppnades liftarna (några av dom). 
Jag har nu installerat mig i ett rum i ett rött hus där det redan bor 2 trevliga tjejer som kommer vara mina kollegor. Rummet är större än jag kom ihåg det och jag kommer säkerligen trivas bra :) 
 
Jag kommer jobba som konditor på Åre bageri och jag ser fram emot att få köra igång. 
 
Pratade precis med bästa Elin i telefon, är så glad att jag har en sån fin vän. <3 
 
Jag tänkte jag ska dela med mig av ett recept såhär inför adventstider. Saffransbiscotti, vad sägs om det?
 
Dessa är enkla att göra och blir underbart fina att lägga i en stor glasburk och knyta ett rött band om. En trevlig derkoration på köksbänken eller en gåbortspresent. Jag gav mina till mamma :D
 
Saffransskorpor
 
100g smör
1 pkt saffran
50 g mandel 
2 st ägg
1 ½ dl socker
5 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
 
Smält smöret med saffranet i en kastrull.
Hacka mandeln grovt
Vispa ägg och socker. 
Tillsätt det smälta smöret varvat med de torra ingredienserna och avsluta med att blanda ner mandeln.
Dela degen i 3 och rulla ut i plåtlånga längder.
Baka längderna i 200 grader i ca 10 min.
Dela längderna i 2 cm tjocka bitar gärna lite sneda.
Peta isär skorporna och torka i 175 gradig ugn i ytterligare ca 10 min. 
 
Tips! Variera skorporna med att byta ut mandeln mot pistagenötter. De ger en fin färg och är väldigt goda i kombination. 
 
Skållad eller oskållad mandel eller en blandning är också trevliga valmöjligheter. 
 
Eller prova med din favoritnöt! (Jag har inte testat men tror starkt på Valnötter)
 
 
Lycka till!
 
 
 
 
"Evereything will be ok in the end,
                       If it's not ok, it's not the end"
 
 
 
 
 
 
♥Dalkullan 
 

Citronmarängpaj

Konsten att gå in ett par skor.
Det är alltid kul när man kommer över fina skor för ingenting på secondhand. Jag hittade ett par snygga svarta stövlar med klack på Erikshjälpen i lördags. 95 kr för ett par oanvända skor. Jag slog till och nu kommer den biten där de ska gås in... Jag har en metod som funkar ypperligt. Jag brukade mig av den när jag skulle gå in ett par skor med hög klack som jag skulle ha på bröllop. jag hade skorna på mig när jag gjorde tårtan till nämnda bröllop.
Ikväll har jag mina nya skor på mig då jag skrotar runt i köket. tempererar choklad och gör diverse godis. Snart kan jag nog ta skorna på mig ut bland folk också ;)
 
Var på konsert i Karlstad i onsdags. Vi såg Lars Winnerbäck och jag som aldrig sett honom live tidigare tyckte det var en bra spelning. De andra hade sett flera spelningar och tyckte inte denna var en av de bättre. Men det var mest synd om dom. Bra musik med trevligt sällskap, vad mer kan man begära av en onsdagskväll?
 
 
Nu är det nog läge att dela ett recept. Eller hur? 
 
Jag gjorde för ett tag sedan massa bakning med citron som utgångspunkt. Bland annat 2 citronmarängpajer. De blev uppskattade på Smedbergsskolans personalrum. 
 
 
Citronmarängpaj
 
100 g rumstempererat smör
50 g florsocker
150 g vetemjöl
 
Blanda smör och socker till en massa. 
Tillsätt mjölet och blanda så det blir en smidig deg. 
Kavla och tryck ut i en pajform.
Grädda i 175 grader i ca 15 min. Den ska få en gyllenbrun färg.
Låt svalna.
 
140 g citronsaft
200 g socker
140 g vatten
 
120 g vatten
55 g maizena
45 g äggula
 
70 g smör
2st gelatinblad blötlagda i kallt vatten
 
koka upp citronaft, socker och första mängden vatten.
vispa under tiden ihop andra mängden vatten med maizena och äggula.
När citronlagen kokat upp häll den över maizenaredningen.
Vispa och häll tillbaka allt i kastrullen.
Koka upp till 85 grader under ständig omrörning.
tag kastrullen av plattan när det är 85.
släng då ner smör och blötlagda gelatinblad i krämen. 
Vispa ihop.
Låt krämen svalna innan du häller den i pajskalet.
 
4 st äggvitor
3/4 dl vatten
2 dl socker
 
koka vatten och socker till 121 grader. 
När sockerlagen är på ca 115 grader börja vispa vitorna.
Häll lagen över vitorna när den är 121 och vispa på full hastighet tills marängen svalnat.
Bred marängen på citronkrämen i skalet. 
Bränn toppen av marängen med en gasbrännare eller bränn av i ugnen.
 
 
Såhär kan en Parisisk citronmarängpaj se ut.. I alla fall Arnaud Larhers variant :D
 
Dålig bild.. men ja..
 
 
 
 
 ~*~
If you want to feel rich. Just count all of the things you have that money cannot buy
~*~
 
♥Dalkullan

Marshmallows och varm choklad

Det är höst, det är grått, det är perfekt väder för varm choklad och en bra bok.

Jag kan rekommendera att man gör sin varma choklad genom att  värma upp mjölk med några rutor av sin favoritchoklad. Vispa medan det värms så det inte bränner vid i botten. 

För att göra chokladmyset ännu lyxigare är lättvispad grädde och lite marshmallows ett perfekt tillbehör!

Har man gjort sina egna marshmallows, Ja desto godare blir det ju...

 

 

Marshmallows

5 blad gelatin blötlägges i rikligt med  kallt vatten

2,25 dl socker, 3 msk glykos, 1 dl vatten. kokas till 120 grader

2 st äggvitor, 0,25 dl socker hälles i en bunke och när sockerlagen är 110 grader börja vispa. När lagen kokat till 120 grader häll den över vitorna och vispa på högsta.

Färgsätt gärna med en pastafärg eller ev. karamellfärg

Smält gelatinbladen med en tsk vatten och värm till 90 grader

Häll gelatinet i marängen och vispa kallt, till spritsbar konsistens.

Spritsa på ett pudersockrat bakplåtspapper och sikta över pudersocker.

Låt stå och sätta sig sikta sedan av överflödigt pudersocker.

(Pudersocker: Lika delar maizena och florsocker)

 

 
 
♥Dalkullan

Pepparkakor

Det har idag gått ett år sen Em unga bagare. Det är ett år sen Sverige tog storslam i Franska, Rouen. Det var en grym känsla, det var underbart att all träning gav resutat. 
Jag lovade därefter mig själv en paus i tävlandet men nu känner jag hur jag saknar träningarna inför och känslan under en tävling när man vet exakt vad man ska göra och hur. Recept, vikter och uppslag sitter i benmärgen. 
 
Om en vecka är det dags för Em igen då är det Sara & Sara som representerar Sverige. Tävlingen går i år i Danmark och jag kommer hålla tummar och tår för tjejerna. Har sett en del av det de kommer göra och de är vassa!
 
 
Själv försöker jag hitta egna små utmaningar. Jag gjorde i förrgår en pepparkaksdeg. Så gårdagen blev det bakning i massor, jag gjorde hjärtan, grisini och en adventskalender. Sen inspirerad av mitt Em skådebröd gjorde jag en jordglob som "pepparkakshus". 
 
Receptet fick jag av farmor och det är det hon gjort pepparkakor på i all evighet. Det är supergott och givetvis står måtten i kaffekoppar. 
 
(En kkp är ungefär 1,5 dl)
 
 
Farmors pepparkakor  ca 500 st
 
½ kg smör
5 kkp socker
2 kkp sirap
2 kkp vatten
15 kkp vetemjöl
 
1 msk nejlikor
1 msk ingefära
1 msk kanel
2 msk bikarbonat
 
Vatten, kryddor, sirap och socker upphettas till det precis börjar bubbla.
Lös upp bikarbonaten.
Häll över smöret.
Blanda ner mjölet.
Låt stå svalt över natten innan de kavlas tunnt och bakas.
 
Varning vid bakningen håll uppsikt. Det går fort!
baka på ca 200 grader
 
Vill du göra grisini rulla degen i tunna tunna plåtlånga längder. 
Pensla med lite vatten och strö på hackad mandel eller nötter.
Supergoda att servera till glögg.
 
Till adventskalendern använde jag en ståltrådsring (tillböjd metallgalje funkar oxå)
diverse snören och band i olika längd. 
Ett längre band till upphängning.
3 röda sidenband som jag lindade runt metallringen och gjorde rosetter vid upphängningspunkterna.
24 pepparkakshjärtan med hål dekorerade med nummer och dekor i kristyr.
pepparkaksformar.
Jag avslutade med att vira in en batteridriven ljusslinga runt ringen.
 
 
 
 
 
RENT Soundtrack – Seasons Of Love
 
 
Lycka gör dig söt

Utmaningar gör dig stark

Sorger gör dig human

Misslyckanden gör dig ödmjuk

Framgång gör att du strålar
 
 
♥Dalkullan

RSS 2.0