tjugosjätte i sjätte tjugohundratolv

Som jag älskar att baka! Är det inte jobb eller träning så är det små projekt hemma. Jag är helt slut i kropp och knopp idag efter 12 timmar på språng i bageriet men jag spinner vidare här i soffan. Klurar på kombinationer och uppslagningar. 
 
Igår var jag och moster ut till Arlanda och vände för att lämna min gamla kamera till min kära syster som i morse flög över atlanten till Kanada! Är så glad för hennes och Sonjas skull. 2 bästa kompisar på äventyr. Mina småsystrar och tokstollar. 
Våra traditionsenliga foton vid Grånäs kameran riggad med självutlösare och jag som springer in i bild och hoppar upp mellan de bästa <3
Bilderna är från vår söndagsprommenad runt hängbron :D
 
 

Nu börjar det vara läge för att dyka ner bland täcken och kuddar och sova en stund :) 
 
Sonja Aldén – Du är allt
 
 
En del behöver lugn för att arbeta,
andra behöver arbeta
för att känna sig lugna.
 
♥Dalkullan

Dalamidsommar

Grönt. Jag är hemma hemma i Järna och slås av hur fantastiskt grönt allt är. Efter ett år i huvudstadens betonggrå omgivning har jag kommit att uppskatta de gröna skogarna och åkrarna på ett helt nytt sätt. 
Skogen har alltid varit mitt andra hem och där kan jag koppla av och samla kraft. De stockholmska parkerna och skogspartierna är inte det samma. De är inte lika tysta, oändliga och folktomma som här. 
 
Jag kom hem i torsdags kväll efter en bussresa som blev 1h 15 min längre än det var sagt.. Jag var trött, hungrig och irriterad när jag äntligen kom till Djurås. Mamma och Lovisa plockade upp mig och vi åkte hemåt. I bilen hem började jag och Lo fantisera om ett kvällsdopp i älven. Att bara springa rakt ner genom skogen och i vattnet, upp igen och samma väg tillbax. Vi kom hem och direkt till dukat bord. Pappa och Emil hade ordnat grillat och alla högg in, vrålhungriga som vi blivit av fördröjningen i vårt program. Lite rosa bubbel i fina kristallglas och familjemys. Sen bestämmer vi oss. Jag och Lo ger varandra menande blickar reser oss och hoppar i varsin bikini. Tar på mysbrallor springskor och en tröja. Med kameran i högsta hugg och andan i halsen springer jag i hasorna på Lo ner över vår åker, in i skogsbrynet och vidare längs smala stigar. När vi närmar oss vårt mål saktar vi farten (tack och lov!) jag vill inte flåsa som en tok ifall de som har stugan precis vid vattnet skulle vara där. Det var de.. Vi frågar snällt om det är ok att vi tar ett dopp. 
Sagt och gjort vi drar av kläderna, jag hoppar ur dojorna och lo behöll dem på. Alla miljoner myggor gav oss ingen betänketid utan det var bara att doppa sig. Vattnet var inte så kallt som vi inbillat oss att det skulle vara. Det var faktiskt riktigt skönt. Sen gick vi upp klädde oss, ursäktade att vi stört kvällslugnet vid stugan och sprang hem genom skogen igen. 
Det är sådana upptåg jag och syrran är bäst på. Lite halvgalna lite knäppa och så VI. Precis som för några år sedan då vi bestämde oss för att hoppa i vattenpölarna i spöregnet. 
 
Igår var det midsommar. Jag har inte firat midsommar i Dalarna på 3 år och har längtat så efter att få göra det. De senaste gångerna jag faktiskt varit hemma har det varit regnigt och kallt. (långkallingar och regnställ) I år belv det strålande sol och varmt :D Som traditionen säger innebär midsommar att familjen beger sig iväg 07:00 mot Orsa för att vid 10 tiden starta i Orsakajtn, en årlig löpartävling. I år sprang Jag, Pappa, Lovisa, Emil och Gustaf. Alla sprang vi 6 km och alla kom vi i mål. Emil och Gustaf sprang i mål som segrare i respektive klass. Lovisa som 5:a pappa som 4:a (?) Och jag som 18:e. Jag är totalt otränad och hade som mål att komma i mål. Blev förvånad själv av tiden 32 min. Men det var faktiskt skönt att ta ut sig helt. rensa skallen och bara låta kroppen jobba. hade inte kunnat springa en sekund snabbare och föll ihop i en lealös hög efter en spurtstrid mot "den bruna t-shirten" som jag haft i siktet halva vägen. Med 20 meter kvar till mål lyckades jag klämma mig förbi. 
Efter ombyte och prisutdelning åkte vi upp i nåt berg och hittade en mysig gräsplätt vid en badplats där hade picknick. Mormor hade fixat med gubbröra och dito attiraljer. Smarrigt värre! Jag passade på att plocka en stor midsommarbukett vi tog med vidare. Vi var bjudna till Ivar i Rättvik på fika. Gott fika och massa trevliga människor. När vi drog oss hemåt åkte vi genom Tällberg och hamnade slutligen på mormor och morfars altan. Grillat och kubb. Kusin Jesper kom över och jämnade ut lagen men måste ha varit dopad för herrarna vann... Kvällen avslutades med att jag agerade chaufför och gled iväg för ett nytt kvällsdopp med mina syskon. Glatjärn var målet för färden och jag fegade ur och hoppade aldrig i. 
 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Får jag inte baka får jag abstinens. Därför åkte jag och pallade en famnfull rabarber och gjorde en rabarber och kokoskaka med rabarberkompott till. Tänkte nu att ni ska få receptet!
 
 
Kokos och rabarberkaka med Rabarberkompott
 
3 st ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
50 g smält smör
1 dl kokos
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
1 näve rabarber
 
Vispa äggen med socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. 
Vänd ner de torra ingredienserna, smöret och mjölken. 
Häll upp smeten i en smord och mjölad form. strö på en näve tärnad rabarber. 
Grädda i 175 grader i ca 35-40 min.
 
1 Liter tärnad rabarber
2 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång)
½ dl vatten 
1 st blötlagt gelatinblad
 
Koka upp rabarbern med sockret och vattnet. 
Låt koka till rabarbern är mjuk.
Lägg ner det uppblötta gelatinbladet och rör om. Häll upp i en skål.
 
Servera gärna allt med lite vaniljglass till. 
 
 
 
♥Dalkullan

2 träningsdagar i rotebro

Jag märker att det har dröjt aldeles för länge sen jag senast uppdaterade här. Kommer nätt och jämnt ihåg hur det gårtill ;) Men orsaken är ett evigt sjå. 
Full rulle på jobbet och utanför. Var hem på syster-ysters student och Guldmarknaden nu i helgen som var och i morgon åker jag hem igen för midsommarhelgen. Har inte ens öppnat väskan sen jag kom hem. 
Måndagen var det jobb och lite förberedelser inför tisdagen. Det slutade med att jag åkte på tunnelbanan hem med 7 kg Briochdeg i paket i en hink. Bagarbrallor, skor och diverse småprylar i en salig blandning tillsammans med färska hallon och timjan. 
Igår (tisdag) åkte jag och Susanna till Jästbolaget till 8 och tjuvstartade dagen före killarnas ankomst med att göra varsin omgång vetebröd och wienerbröd. När boysen dök upp vid 11 tiden hade vi lite snack och lunch innan vi körde igång ett "tidspass" Där vi körde igenom hela sortimentet. Vi stretade på trots att inte allt blev riktigt som vi tänkte oss. för veka degar, idétorka och en ugn där ångan strejkade. Vid 20:30 hade vi bakat av allt, städat, dukat upp på 2 bord och sprang med andan i halsen till pendeltåget in mot stan. Checkade in de andra på hotellet och strosade vidare till Vapiano. Födelsedagsmiddag för Patrik! Vi åt alla jättegoda pizzor och hade allmänt trevligt. Massa skratt! Kvällen slutade med att jag smusslades in på Susannas rum där jag fick ena halvan av dubbelsängen. Sov som en stock innan vi i ottan klev upp och inmundigade en stadig hotellfrukost och sedan åkte mot Jästbolagets innovationscenter för ännu en dags träning. 
Vi körde igång ett nytt tidspass, idag bakade vi på franska mjöler för att få ett hum om hur det kommer vara. 
Idag gick allt enligt planen. Nästan. Allt blev inte 100% när det var klart men det kändes som om jag visste vad jag gjorde iaf. 
Blev en något kortare dag idag (bara 9 timmar..) 
 
 
Vad önskar ni läsa om? Kom gärna med förslag!
 
Här ser ni det vi slängde ihop under gårdagens träningspass. Det som inte blev uppätet..
 

Hur tror ni det skulle vara med ett trevligt litet recept? 
Jag vet något som går hem i alla lägen.. Kladdkaka! Det ultimata när man önskar stilla sötsuget. Det går snabbt, smeten är så god att den lätt slinker ner som den är. Självaste kakan är precis lika god(godare) någon dag senare om det mot förmodan finns något kvar...
Den här kladdkakan är BÄST. Jag åt den första gången i Uppsälje bystuga på en fest med Orienteringsklubben. Det var knytis och Karin hade bakat denna smarriga kaka i långpanna och gjort rutor. 
 
Karins Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1 hg smör
2 nypor salt
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao (gärna mer)
 
Blanda alla ingredienser.
Baka i smord bröad springform i 150 grader i 35 min
Den ska vara härligt kladdig och är supergod med glass, grädde, färska bär eller bara helt precis som den är.
 
 
Agerade värdinna och hämtade kaffe och paj åt Micke. Då passade Morbror Anders på att låna min kamera.
 
♥Dalkullan

2 dagar träning

Juniorlandslaget har nu haft 2 heldagar i provbageriet ute på jästbolaget. Vi har tränat och spånat på våra EM-sortiment. I måndags var vi som yra höns hela bunten och tyckte inte vi kom fram med något vettigt alls. Vid närmare eftertanke tror jag vi kom med massa bra funderingar och idéer. Vi kollade på diverse bilder, vi bollade våra respektive idéer och kom med nya. Spänningen i bageriet var så man kunde ta på den och vi kunde alla hålla med om att OS är ett oerhört brett tema. För brett!
Idag har vi stått 2&2 och spånat mer kring vetebröd och frukostbröd. Ringar, fötter, lagerkransar, flammor, ben & annat som på invecklade och djupa sätt kunde anknytas till temat. Många idéer som inte innehöll temat fanns oxå med bland alla bakverk.
Efter lunchen samlade vi ihop allt vi åstadkommit under dessa 2 dagar och diskuterade hur vi kunde ändra, lägga till och ta bort. Förnya och förbättra. Vi plockade ihop produkter så vi hade 2 kompletta bord att träna på till nästa gång. 2&2 ska vi arbeta med borden. Jag & Patrik med ett sortiment och Susanna och Didrik med det andra.
Det känns oerhört skönt att vi dessutom bestämde oss för exakt vilken franskdeg vi ska satsa på. Alla var eniga om att den var godast och verkade ge bäst resultat. Nu väntar jag bara på mailet där jag får receptet.
Det är kul när vi går igång och nördar ner oss i bakningen så som vi gör. Tiden bara flyger iväg och även om det är tufft att krysta fram massa nya uppslag gör man det tillsammans med de bästa unga bagarna i Sverige. Vi skrattar och skojar. Vi hissar och dissar och framför allt, Vi stöttar. Tack! Tack mina vänner!
I morgon är det en röd dag. Sveriges nationaldag. Det innebär för min del ingen klocka ställd i morgon bitti för då är jag LEDIG! Ska bli skönt. Ta dagen som den kommer. Förhoppningsvis pyssla lite i köket, kanske springa en runda i solen(?) och till kvällen åka på 3-rätters med Show med goaste kollegorna.
Nu hägrar en varm dusch och sedan är det myskväll i soffan :D
Wiihooo kom på en sak! Min lillebror är bäst! I lördags sprang han i 4 grader snålblåst och spöregn till sig en guldmedalj, banlöpning i Sätra. Sen dan därpå (söndag) startar han i regnrusk i Stockholm minimarathon. Med mord i blicken springer han iväg på det första av 2 varv påväg mot Stadion. När han en liten stund senare kommer kutande ser det ut som han är på rena rama söndagspromenaden. han kommer i sällskap med en kille som han tampats med förut och ja de är i ledning. Mitt stackars storasysterhjärta skenar och jag blir nervöööös. Han kan ta hem det! han kan ta hem det! Går närmare stadion för att heja och när vi sen ser förste löpare komma borta i parken är det han. Han glider fram lätt som en fjäder. Strax innan stadion blir han omsprungen jag och Lovisa kutar upp för trapporna och in i Stadion. Väl inne har lillkillen dragit i med värsta spurten. Förbi och ifrån. En solklar seger och med armarna i luften passerar han mållinjen. Han är bäst. Så är det bara.
Tror han kan känna sig ganska nöjd med helgen... Vad tror ni?
♥Dalkullan

RSS 2.0